ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Το Τηλεφώνημα Του Ομπάμα

Χρειάστηκε να βγάλει ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος, για να μάθουμε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, και ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Μάθαμε, λοιπόν, ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της».

Επομένως, ένα το κρατούμενο ότι οι ΗΠΑ «προσδοκούν» να προχωρήσει στο ακέραιο η εφαρμογή του τρίτου αντιλαϊκού μνημονίου και όλων των μέτρων που έχουν μείνει «ουρά» από τα προηγούμενα. Ολα αυτά, βέβαια, για να υποβοηθηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, η οποία προϋποθέτει την παραπέρα φτωχοποίηση του λαού.

Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν με νόημα ότι στηρίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας εντός της Ευρωζώνης με τους «πιστωτές», προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και αυτό να καταστεί «βιώσιμο».

Θυμίζουμε ότι το «χαρτί» της αμερικάνικης στήριξης στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «κούρεμα» του χρέους ήταν από τα βασικά που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, στα παζάρια με τους Ευρωπαίους.

Πριν από τις εκλογές, μάλιστα, διακήρυττε ότι έπρεπε η Ελλάδα «να μπει σφήνα» στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις τους και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να πετύχει μια «βιώσιμη» διευθέτηση του χρέους, για λογαριασμό βέβαια του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έβλεπαν και βλέπουν στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρέμβουν υπέρ των δικών τους συμφερόντων στη διαχείρισή του από την Ευρωζώνη, πιέζοντας επί της ουσίας τη Γερμανία να αποδεχτεί το οικονομικό βάρος που θα προκύψει από μια πιθανή διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η προχτεσινή παρέμβαση των ΗΠΑ δείχνει ότι οι ανταγωνισμοί αυτοί κλιμακώνονται και ότι η Ελλάδα παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πεδία εκδήλωσής τους.

Αυτό, βέβαια, μόνο καλό δεν είναι για το λαό, ο οποίος δεν έχει τίποτα να κερδίσει, όπως έδειξε και η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων, με κατάληξη το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο.

Κατά τα άλλα, στη συνομιλία του με τον Αλ. Τσίπρα, ο Μπ. Ομπάμα επανέλαβε το ενδιαφέρον του για το ζήτημα της Συρίας, όπως και «τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή», σε μια περίοδο που κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, με σοβαρή εμπλοκή και της Ρωσίας.

Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σε συνάρτηση και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς Ομπάμα και Τσίπρας «συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε αυτές τις προκλήσεις (σ.σ. του προσφυγικού και των εξελίξεων στη Συρία) συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για να βρεθεί μια επιτυχής λύση στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Ενα είναι σίγουρο: Μαζί με τα νέα μέτρα, περιμένουν το λαό και νέες «μπόρες» σε ό,τι αφορά τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, αν ο ίδιος δεν παρέμβει καθοριστικά με την πάλη του στις εξελίξεις.

Πηγή : rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου