ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΙΝ : Στασιμότητα Και Πτώση Ψήφων Του ΚΚΕ

ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΠΛΑΤΥΤΕΡΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΜΑΖΕΣ

Τον Μάιο του 2012, τρία χρόνια από την κρίση, το ΚΚΕ, αδυνατεί να εκφράσει την ανεχόμενη δυναμική του αγωνιζόμενου λαού, διατηρεί απλά τις δυνάμεις του 2009, αλλά τον Ιούνιο του 2012 χάνει 255.000 ανθρώπους ή το μισό της δύναμης του.

Από τις απώλειες αυτές, το Γενάρη του 2015, ανακτά το ένα τέταρτο (60.000 περίπου). Τώρα, όχι μόνο δεν συνεχίζει να ανακτά από τον Ιούνη του 2012, αλλά χάνει και το 50% όσων είχε ανακτήσει.

Εφτά χρόνια από την κρίση και παρά τις μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπεριφορά των λαϊκών στρωμάτων επικαθορίζεται από το μνημονιακό εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ με το νεοφιλελεύθερο πολιτικό πρόγραμμα, τη Χρυσή Αυγή και την αποχή. Δηλαδή από μία πολιτική Βαβέλ, με φόντο την απογοήτευση ή την αδιέξοδη απαξίωση πλευρών ή του συνόλου του συστήματος, με ότι αυτά συνεπάγονται και προϋποθέτουν.

Η απότομη, ποιοτική μείωση του 2012 και η στασιμότητα που παρουσιάζει έκτοτε το ΚΚΕ είναι έκφραση των αδιεξόδων της γενικότερης πολιτικής του που οδηγεί σε κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων. Αδυνατώντας να προσεγγίσει το βάθος, την έκταση, τη διάρκεια της κρίσης και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Δίχως μετωπική πολιτική, διχάζει αντί να ενώνει, απογοητεύει αντί να εμπνέει.

Από εκεί απορρέει το τραγικό λάθος του άκυρου - αποχής στο δημοψήφισμα και η συνεπακόλουθη απομόνωσή του από τις εργαζόμενες μάζες του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδιαίτερη προβολή της «εξουσίας και κοινωνικοποίησης» ως κύριου περιεχομένου της νέας εκλογικής τακτικής του, αφήνοντας ακάλυπτες τις αριστερές μάζες στα κύρια ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και οι επιθέσεις ενάντια σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ, οι οποίες δεν απέφεραν ουσιαστικά τίποτε.

Έτσι, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου εμφανίζει μεν σταθερότητα σε ποσοστό (από 5,47% στο 5,55%), αλλά χάνει περίπου 37.000 ψήφους, πέφτει από 338.387 σε 301.632. Μάλιστα, στις εργατολαϊκές περιφέρειες εμφανίζει κάμψη και σε ποσοστό, όπως στη Β’ Αθηνών (από 6,93% στο 6,80%), στη Β' Πειραιώς (από 8,18% στο 7,94%).

Παρόλα αυτά, αποτελεί δύναμη του μαζικού κινήματος με κομμουνιστική αναφορά και άρα, με δυνατότητα να συνεισφέρει σε μια νικηφόρα αναμέτρηση, εφόσον καταφέρει να κάνει σοβαρές στρατηγικές και τακτικές αναπροσαρμογές.

Πηγή : «Πριν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου