ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ψήφισμα της Κομμουνιστικής Τάσης για τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της μνημονιακής συμφωνίας και των «προαπαιτούμενων» μέτρων στη Βουλή, καθώς και τα κομματικά στελέχη που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και άρχισαν να τα εφαρμόζουν, παραβίασαν τις θεμελιώδεις πολιτικές και προγραμματικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν αποστατήσει από το κόμμα και το έχουν διασπάσει έμπρακτα.

Η Κεντρική Επιτροπή άρει κάθε πολιτική στήριξη στη μνημονιακή κυβέρνηση. Για να συμβάλει ουσιαστικά στον αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο αποφασίζει τη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πριν την υπογραφή του νέου Μνημονίου, με σκοπό να αποφασιστεί δημοκρατικά ένα ριζικά διαφορετικό, αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα και να εκλεγεί νέα ηγεσία.

Τα μέλη της ΚΕ
Σταμάτης Καραγιαννόπουλος
Ορέστης Δούλος


Ούτε «μαγειρεμένο» συνέδριο αφού θα έχει υπογραφεί το Μνημόνιο, ούτε «βουβό» δημοψήφισμα, ούτε Διαρκές Συνέδριο που δεν θα αμφισβητεί την ηγετική ομάδα. 

Μόνη λύση το Έκτακτο Συνέδριο ΠΡΙΝ υπογραφεί το Μνημόνιο, για αλλαγή ηγεσίας και ριζική αλλαγή πολιτικής. Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέληξε σε καμία συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με τις επικείμενες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος, αποδεικνύοντας ότι η προεδρική ομάδα έχει χάσει την πλειοψηφία, ακόμα και σε αυτό το όργανο – πυρήνα της ηγεσίας.

Οι υποστηρικτές του προέδρου πρότειναν στη συνεδρίαση την προσφυγή σ’ ένα Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, μετά την υπογραφή του νέου Μνημονίου. Η εκ των υστέρων σύγκληση του ανώτερου οργάνου του κόμματος, αφού δηλαδή πρώτα με την υπογραφή του νέου Μνημονίου θα έχουν προδοθεί ολοκληρωτικά το πρόγραμμα και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρεί τη δυνατότητα της αριστερής βάσης να παρέμβει στις εξελίξεις και να εμποδίσει την προδοσία. Αντικειμενικά εξυπηρετεί τα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και της καπιταλιστικής ολιγαρχίας που θέλει μια «αδιατάραχτη» ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας με το «κουαρτέτο» των εκβιαστών - ιμπεριαλιστών. Επιπρόσθετα, η εισαγωγή στη συζήτηση της αντίληψης περί συμμετοχής στις συνεδριακές διαδικασίες κάποιου «θολού», τάχα «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή χειροκροτητών του προέδρου – συνέδρων «μιας χρήσης», κατά παράβαση του Καταστατικού του κόμματος, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η προεδρική ομάδα επιθυμεί ένα νόθο συνέδριο για να νομιμοποιηθούν «όπως – όπως» οι μνημονιακές της επιλογές.

Προτάσεις επίσης έπεσαν στο τραπέζι για ένα δημοψήφισμα μεταξύ των μελών σχετικά με τη μνημονιακή συμφωνία. Αυτή η διαδικασία όμως δεν θα ανοίξει την πολιτική συζήτηση στο κόμμα για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο επιτακτικό καθήκον της ανάκληση της επίορκης ηγετικής ομάδας.

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση της ηγεσίας της Αριστερής Πλατφόρμας όπως εκφράστηκε από τη Δήλωση 3 μελών της στην ΠΓ (δείτε την εδώ ) έχει πολύ σοβαρές αντιφάσεις και δεν δίνει τη δυνατότητα στην αριστερή βάση να παρέμβει ουσιαστικά και καθοριστικά στις εξελίξεις. Το Διαρκές Συνέδριο που προτείνει η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας δεν επιτρέπει σύμφωνα με το Καταστατικό την εκλογή ηγεσίας. Η ηγετική ομάδα που σκανδαλωδώς καταπάτησε όλες τις αρχές του κόμματος, όποια απόφαση κι αν λάβει το Διαρκές Συνέδριο, μπορεί να διατηρήσει τη θέση της. Με την πρόταση αυτή, ουσιαστικά η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας αρνείται να θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας, ακόμα και τώρα, μετά κι από τις απανωτές προδοσίες της ηγετικής ομάδας! Είναι εμφανές ότι φοβάται να αναλάβει την ευθύνη για μια πραγματική εσωκομματική μάχη που θα περάσει το κόμμα στα χέρια της αριστερής πτέρυγας, από το φόβο μην χρεωθεί την πτώση μιας κυβέρνησης, που κάθε άλλο παρά αριστερή είναι και στηρίζεται απ’ όλα τα βασικά κόμματα του κεφαλαίου στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, το Διαρκές Συνέδριο σύμφωνα με το Καταστατικό είναι μονοθεματικό, δεν μπορεί να κάνει συζήτηση «εφ’ όλης της ύλης» για να αλλάξει ριζικά την πολιτική γραμμή, την τακτική και το πρόγραμμα, ενώ θα συγκληθεί χωρίς καν να συνεδριάσουν για να συζητήσουν οι Οργανώσεις Μελών. Ακόμα χειρότερα, οι σύνεδροι που έχουν δικαίωμα από το Καταστατικό να συμμετάσχουν στο Διαρκές Συνέδριο είναι μόνο αυτοί που είχαν εκλεγεί στο προηγούμενο, ιδρυτικό συνέδριο του 2013. Είναι αυτοί που τότε έδωσαν μεγάλη πλειοψηφία στον επίορκο πρόεδρο και στην τάση του, έχοντας λάβει εντολή εκπροσώπησης από μέλη που μπορεί σήμερα, πάνω από 2 χρόνια μετά, να έχουν πλέον αποχωρήσει από το κόμμα. Η πρόταση για Διαρκές Συνέδριο αντικειμενικά λοιπόν, αποτελεί υπεράσπιση μιας καρικατούρας συνεδρίου, που δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της προεδρικής ομάδας, δεν εμπλέκει την βάση του κόμματος στις διαδικασίες και συνιστά έναν αδικαιολόγητο για τα αριστερά μέλη της βάσης τακτικισμό. Είναι εντελώς ακατάλληλη για να αποτελέσει τη θέση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος σε αυτές τις τόσο κρίσιμες συνθήκες.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πολιτικά τις μεθοδεύσεις της προεδρικής ομάδας να «μαγειρέψει» ένα συνέδριο στα μέτρα της και στον χρόνο που υπαγορεύουν οι μνημονιακές της επιλογές. Καλεί τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας και κάθε άλλο αριστερό αγωνιστή του κόμματος να παλέψουν μαζί της για τη μόνη αληθινά δημοκρατική και επιβεβλημένη από την κρισιμότητα των περιστάσεων επιλογή. Για τη μόνη επιλογή που μπορεί να βάλει τη βάση του κόμματος στο προσκήνιο και να ανατρέψει την ολοκλήρωση της μνημονιακής προδοσίας των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή δεν είναι άλλη από τη σύγκληση ενός δημοκρατικού Εκτάκτου Συνεδρίου πριν την υπογραφή του νέου Μνημονίου, μέσα στις επόμενες 20 μέρες, αφού συνεδριάσουν όλες οι ΟΜ, συζητήσουν πάνω σε κείμενα πολιτικών θέσεων και εκλέξουν δημοκρατικά τους αντιπροσώπους τους. Σε μια τέτοια δημοκρατική συζήτηση και σ’ ένα τέτοιο γνήσια δημοκρατικό και έγκαιρα διοργανωμένο συνέδριο, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος ενωμένη μπορεί και πρέπει να επιβάλει την αναγκαία ριζική - αντικαπιταλιστική και σοσιαλιστική κατά την άποψη της Κομμουνιστικής Τάσης - πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την απόλυτα απαραίτητη, αλλαγή ηγεσίας. Κάθε άλλη λύση θα χαρίσει το κόμμα στην επίορκη προεδρική ομάδα, την ώρα που αυτή αποτελεί καταφανέστατα μειοψηφία σε όλα τα όργανα και τα σώματα του κόμματος και θα διευκολύνει την απόπειρά της να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν λάφυρο στο ανοικτό της πέρασμα στο πολιτικό στρατόπεδο των Μνημονίων και της άρχουσας τάξης.

Υπογράψτε στην εκστρατεία για το αναγκαίο Έκτακτο Συνέδριο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου