ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ * η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας..............Karl Marx * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ (18/7) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟ

Ερωτ.: Η αντίθεσή σας στη συμφωνία και τα μέτρα της θα συνεχιστεί και μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Απάντ.: Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια οποιαδήποτε συμφωνία της χώρας μας με τους λεγόμενους «θεσμούς». Στην πραγματικότητα έχει συνομολογηθεί ένα νέο μνημόνιο λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων, μαζικών εκποιήσεων και υποθήκευσης του δημόσιου πλούτου της χώρας. Αυτό το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε Με κανένα τρόπο να το δεχθεί και φυσικά δεν θα έπρεπε να το ψηφίσει Η μάχη, όμως, κατά του μνημονίου δεν τελειώνει με την ψήφισή του στη Βουλή.

Ο αγώνας θα συνεχισθεί ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη θέση του και το νέο μνημόνιο να μην εφαρμοσθεί στην πράξη, να ακυρωθεί στη ζωή και μαζί του να ακυρωθούν και τα παλιά μνημόνια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει να εφαρμόσει, δίπλα στα παλιά και το νέο μνημόνιο, κινδυνεύει να υποστεί μετάλλαξη. Προσωπικά θα επιμείνω να μάχομαι μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και να υπερασπίζομαι τις μεγάλες αρχές και αξίες του και τον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του, μέχρι να σταματήσει αυτή η εφιαλτική μνημονιακή περιπέτεια της χώρας.

Ερωτ.: Μπορεί, κ. Λαφαζάνη, να ακυρωθεί, όπως λέτε, το μνημόνιο και η χώρα να παραμένει στο ευρώ;

Απάντ.: Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω εδώ και χρόνια στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή αμφισβήτηση των μνημονίων, χωρίς να αμφισβητούμε, ταυτόχρονα, τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια ιδιόμορφη γερμανική «φυλακή» χωρών και λαών, εντός της οποίας τα μνημόνια, εκείνης ή της άλλης μορφής, σε όλα τα μήκη και πλάτη της τείνουν να γίνουν καθεστώς.

Ερώτ.: Αν δεν αλλάξει η πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό που αποκαλείται νέο μνημόνιο, θα συνεχίσετε να παραμένετε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντ.: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει να εφαρμόσει μέχρι τέλους και το νέο μνημόνιο, τότε κινδυνεύει. Κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε μια νέα μεγαλύτερη ΔΗΜΑΡ ή σε ένα είδος μεγάλου πολυσυλλεκτικού «Ποταμιού». Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει αυτή την αρνητικότατη εξέλιξη. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα θα επανακάμψει στις αντιμνημονιακές ρίζες του. Αυτό, άλλωστε, επιθυμεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ο οποίος διατηρεί ψηλά τις δημοκρατικές, προοδευτικές και σοσιαλιστικές αρχές του.

Ερώτ.: Λέτε ότι στηρίζετε την κυβέρνηση, αλλά ότι είσαστε αντίθετος με τη συμφωνία που υπέγραψε με τους «θεσμούς». Δεν είναι αυτό αντίφαση, αφού η συμφωνία αυτή θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα;

Απάντ.: Δεν πιστεύω σε μια πολιτική που άλλα υπόσχεται και στη συνέχεια, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, κάνει τα εντελώς αντίθετα. Η αναξιοπιστία και τα «άλλα λέω και άλλα κάνω», έχουν καταντήσει την πολιτική ζωή να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στηρίζω την κυβέρνηση, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι στηρίζω το πρόγραμμά της. Εμείς δεν είχαμε πρόγραμμα ένα νέο μνημόνιο, αλλά την κατάργηση όλων των μνημονίων και το σταμάτημα της λιτότητας. Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πραγματικό προεκλογικό και κυβερνητικό της πρόγραμμα και πιστεύω ότι η κυβερνητική θητεία στη στήριξη μνημονίων θα είναι μια «κακή παρένθεση», που γρήγορα θα κλείσει με την προσπάθεια όλων των μελών και στελεχών του κόμματος και του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου. Θα ήταν το αποκορύφωμα της ειρωνείας να μου ζητείτο ως προϋπόθεση και απόδειξη στήριξης μιάς κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίζω παλιά και νέα μνημόνια. Να μην καταργήσουμε και τη λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου