ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ Να Διερευνηθούν Οι Συνθήκες Του Θανάτου Του 70χρονου εργαζόμενου

Να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του 70χρονου εργαζόμενου σε εργοστάσιο ζωοτροφών της «AVRAMAR» (πρώην «KEGO») στο Βατώντα Νέας Αρτάκης Εύβοιας και να αναζητηθεί αν υπάρχουν ευθύνες της εργοδοσίας της «AVRAMAR», απαιτεί το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου.


Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «ο 70χρονος, που είχε συνταξιοδοτηθεί αλλά αναγκαζόταν παράλληλα να δουλεύει σε αυτήν την ηλικία γιατί δεν μπορούσε να επιβιώσει, άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας την Πέμπτη 6/6/24». 

Το Συνδικάτο απαιτεί να διερευνηθεί «αν για την εργασία την οποία έκανε ο συνάδελφος είχε ληφθεί υπόψη η ηλικία του. Αν η εργοδοσία της "AVRAMAR" είχε μεριμνήσει να τεθεί υπόψη του ιατρού Εργασίας το ιατρικό ιστορικό του συναδέλφου και αν υπήρχε εκτίμηση ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο πόστο ή αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη οδηγία».

Θυμίζουμε, τονίζει το Συνδικάτο, «ότι η "AVRAMAR" διαφημίζεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός μεσογειακού ψαριού στον κόσμο που δημιουργήθηκε με αποφάσεις των κυβερνήσεων της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει χρηματοδοτηθεί κατ’ επανάληψη».

Αυτό το έγκλημα, σημειώνει το Συνδικάτο, «έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν καταντήσει τις συντάξεις ψίχουλα με τα οποία δεν μπορεί να επιβιώσει ένας άνθρωπος και αναγκάζεται να συνεχίζει να δουλεύει ακόμα και συνταξιούχος και σε τέτοια ηλικία».

«Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου με τους αγώνες μας να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ «εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για το θάνατο του εργαζόμενου στο εργοστάσιο τροφών της "AVRAMAR" Ιχθυοκαλλιέργειες στην Αρτάκη, εν ώρα εργασίας».

Ο συνάδελφος, σημειώνει το Σωματείο, «αναγκαζόταν να δουλεύει μετά τα 70, γιατί η σύνταξη δεν του έφτανε για να επιβιώσει. Αντί δηλαδή ένας εργαζόμενος, να μπορεί να εξασφαλίζει με τη δουλειά του αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπαυση σε αυτή την ηλικία, αναγκάζεται να αφήνει την τελευταία του πνοή στη δουλειά. Αυτή τη μοίρα μας εξασφάλισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τους νόμους που καθήλωσαν μισθούς και συντάξεις και μάλιστα παρουσιάζουν και σαν δικαίωμα τη δουλειά μέχρι τον τάφο. Την ίδια στιγμή οι μηχανισμοί ελέγχου είναι υποστελεχωμένοι και χωρίς τη δυνατότητα να επιβάλουν στην εργοδοσία ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, επισημαίνει το Σωματείο, «πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, άρα θα είναι αναγκασμένοι ακόμα και σε βαθιά γεράματα να εργάζονται, παρόλο που το σύνολο των εργασιών στον κλάδο είναι εξαιρετικά βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες».

«Η εργοδοσία της AVRAMAR μάλιστα, αρνείται να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα βελτίωνε ουσιαστικά το σύνολο των όρων εργασίας. Είναι δική μας υπόθεση να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με όπλο την οργάνωση να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής», καταλήγει το Σωματείο.

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου