Σε λίγες μέρες έρχεται το τέλος του 2020, μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από την κρίση του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πλανήτης μετράει ήδη σχεδόν 72 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 1,6 εκατομμύριο νεκρούς. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά μακριά από την πραγματικότητα, καθώς στις χώρες του «τρίτου κόσμου» με πλήρως διαλυμένα συστήματα Υγείας, στην Ασίας την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, δε θα μάθουμε ποτέ πόσοι άνθρωποι πέθαναν χωρίς να καταφέρουν ποτέ να φτάσουν σε κάποιο νοσοκομείο ή να καταγραφούν πουθενά.
Στην Ελλάδα, ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τις 125.000 ενώ έχουμε σχεδόν αυτή την περίοδο (1ο 15ήμερο Δεκέμβρη) περίπου 100 θανάτους μέσο όρο την ημέρα, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 3.500.
Σε πρόσφατη δημόσια ενημέρωση (9/12), ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας επανέλαβε για άλλη μια φορά την «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, μας είπε ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις συνήθειές μας, ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν θα βάλουμε σε προτεραιότητα την υγεία των ευπαθών ομάδων ή το ατομικό μας συμφέρον και καλοπέραση.
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, δηλαδή, δεν κινδυνεύουν από τις κυβερνητικές πολιτικές που σε μια χώρα που είχε ελέγξει το πρώτο κύμα, έχασε εντελώς τον έλεγχο στο δεύτερο, αλλά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους! Αυτά είπε ο Υπουργός Υγείας, προτρέποντας παράλληλα την κοινωνία, ούτε λίγο ούτε πολύ, να κάνει υπομονή μέχρι να έρθει το εμβόλιο…
***
Ακόμη πιο προκλητικός, ο Α. Γεωργιάδης, σε μια από τις αμέτρητες συνεντεύξεις του, αφού είπε ότι γενικά «καλά έχουμε πάει, δεν έχουμε πάει άσχημα», είχε το θράσος να συμπληρώσει ότι
«…ένας από τους λόγους που τηρείται η καραντίνα [από τον κόσμο] είναι οι νεκροί που βλέπουν κάθε μέρα και φοβούνται».
Με λίγα λόγια, οι εκατό νεκροί τη μέρα δεν είναι και κανένα κακό αποτέλεσμα, αντίθετα φαίνεται πως ο αριθμός τους βοηθάει κιόλας διαφορετικά ο κόσμος δεν θα φοβόταν και δεν θα τηρούσε την καραντίνα.
Άδωνις είναι αυτός, επομένως το θράσος δεν έχει όρια!
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να απαξιώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μπορέσουν κάποια στιγμή να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, ή για να ανταποκριθούν με ασφάλεια τα μέσα μεταφοράς στις ανάγκες της κατάστασης μετά το λοκντάουν.
***
Παράλληλα βέβαια, καμία ευκαιρία εύκολου και γρήγορου πλουτισμού για τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Ακόμη και η απόφαση για πλαφόν στην τιμή των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προσαρμόστηκε στις ανάγκες των ιδιοκτητών τους. Για την ακρίβεια, μετά από πιέσεις που άσκησαν στην κυβέρνηση, το πλαφόν των 10 ευρώ για τα rapid (γρήγορα) τεστ και των 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ, έφτασε αντίστοιχα τα 20 και τα 60 ευρώ, ποσά που για σημαντικά τμήματα της κοινωνίας είναι απαγορευτικά, πολύ περισσότερο αν μιλάμε για ολόκληρες οικογένειες. Η κυβέρνηση όμως, μετά τις διαμαρτυρίες των ιδιωτών της Υγείας, αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχει μια «εύλογη αμοιβή» για τις «ιατρικές υπηρεσίες».
Αυτές τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας η κυβέρνηση θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή της έλευσης της πανδημίας να είχε επιτάξει, χωρίς αποζημίωση στους μεγαλοϊδιοκτήτες και με ανάληψη του κόστους λειτουργίας και των μισθών από το κράτος. Και παράλληλα θα έπρεπε να προχωρήσει σε ένα σχέδιο μαζικών δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε έλεγχο η διασπορά του κορονοϊού.
***
Λεφτά όμως για τεστ, για ΜΕΘ, για να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία και τα σχολεία, για γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, οδηγούς λεωφορείων, αξιοπρεπή επιδόματα για τον κόσμο που χάνει τα μέσα επιβίωσης του, δεν υπάρχουν. Κι όταν δεν υπάρχουν λεφτά για τα παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα η οργή της κοινωνίας που θρηνεί καθημερινά θύματα, θα ξεχειλίσει.
Έτσι, βρίσκονται εύκολα λεφτά για να προσληφθούν 1.500 επιπλέον αστυνομικοί για το νέο σώμα που προορίζεται να «φυλάει» τα πανεπιστήμια αλλά και για την αγορά ολοκαίνουριου εξοπλισμού. Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι στόχος τους δεν είναι η πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια όπως ισχυρίζονται, αλλά η καταστολή και ο έλεγχος των κοινωνικών αντιδράσεων και κυρίως της νεολαίας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα «όργανα της τάξης» έχουν εμπεδώσει το μήνυμα πως δικαιούνται να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς καμία συνέπεια. Από το να πετάνε χειροβομβίδες κρότου – λάμψης μέσα σε εισόδους σπιτιών και να διαλύουν ανθοδέσμες μέχρι να κόβουν πρόστιμα σε εθελοντές αιμοδότες που γυρνάνε στο σπίτι τους από το νοσοκομείο.
Αυτές οι πρακτικές σίγουρα δε μπορούν να πάνε μακριά. Αντίθετα, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική οργή που τόσο φοβούνται.
Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου