ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΛΑΚΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κοινή ανακοίνωση ΑΡΕΝ – ΕΑΑΚ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία 
 
Ενώ η παν­δη­μία θε­ρί­ζει τη χώρα εξαι­τί­ας της εγκλη­μα­τι­κής πο­λι­τι­κής της, η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ ανα­βαθ­μί­ζει και επι­τα­χύ­νει την εφαρ­μο­γή της κα­τα­σταλ­τι­κής της πο­λι­τι­κής, δρο­μο­λο­γώ­ντας με άμε­σες δια­δι­κα­σί­ες, τη συ­γκρό­τη­ση του σώ­μα­τος της Πα­νε­πι­στη­μια­κής Αστυ­νο­μί­ας. Μετά τη διπλή χου­ντι­κής εμπνεύ­σε­ως ανα­στο­λή του Συ­ντάγ­μα­τος με την απα­γό­ρευ­ση των συ­να­θροί­σε­ων την 17η Νο­έμ­βρη και 6η Δε­κέμ­βρη, καθώς και την προ­σπά­θεια πα­ρε­μπό­δι­σης της απερ­για­κής συ­γκέ­ντρω­σης στις 26/11, η αυ­ταρ­χι­κή εκτρο­πή συ­νε­χί­ζε­ται με την κυ­βέρ­νη­ση να θέτει στο στό­χα­στρο το πα­νε­πι­στη­μια­κό άσυλο, τους φοι­τη­τι­κούς και λαϊ­κούς αγώ­νες, ενώ ταυ­τό­χρο­να κα­τα­λύ­ει στην πράξη το συ­νταγ­μα­τι­κά κα­το­χυ­ρω­μέ­νο αυ­το­διοί­κη­το των Πα­νε­πι­στη­μί­ων.

Είναι ξε­κά­θα­ρο, πως η κυ­βέρ­νη­ση επεν­δύ­ει στρα­τη­γι­κά στην κα­τα­στο­λή.Το κα­θε­στώς αστυ­νο­μο­κρα­τί­ας, το όργιο κα­τα­στο­λής με συλ­λή­ψεις, αύρες, προ­σα­γω­γές, πρό­στι­μα, την πλήρη απε­λευ­θέ­ρω­ση των αστυ­νο­μι­κών αυ­θαι­ρε­σιών, με­τα­φέ­ρε­ται στο εσω­τε­ρι­κό των Πα­νε­πι­στη­μί­ων απο­τε­λώ­ντας κομ­βι­κή στό­χευ­ση της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής: με την κα­τάρ­γη­ση του πα­νε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου τον Αύ­γου­στο 2019, την ει­σβο­λή των ΜΑΤ πέρσι στην ΑΣΟΕΕ και φέτος στο Πο­λυ­τε­χνείο λίγες πριν τη 17η Νο­έμ­βρη, την κα­τα­στο­λή των πο­ρειών και αναί­τιες συλ­λή­ψεις και στη­μέ­να κα­τη­γο­ρη­τή­ρια σε αγω­νι­στές φοι­τη­τές, η κυ­βέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να επι­βάλ­λει σιω­πη­τή­ριο στη νε­ο­λαία και τους αγώ­νες της και να με­τα­στρέ­ψει ρι­ζι­κά το συ­σχε­τι­σμό στο εσω­τε­ρι­κό των σχο­λών.

Η ΝΔ τρα­βά­ει στα άκρα τον πό­λε­μο απέ­να­ντι στη νε­ο­λαία και τα δη­μο­κρα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα, σχε­διά­ζο­ντας να επα­να­φέ­ρει το σπου­δα­στι­κό της ασφά­λειας και το πα­νε­πι­στή­μιο της επτα­ε­τί­ας. Ορέ­γε­ται ένα Πα­νε­πι­στή­μιο φυ­λα­κή και μια νε­ο­λαία υπο­ταγ­μέ­νη, σπου­δά­ζο­ντας υπό την διαρ­κή αστυ­νο­μι­κή επι­τή­ρη­ση. Εξα­πο­λύ­ει κατά μέ­τω­πο επί­θε­ση στους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους, τις ορ­γα­νω­μέ­νες δομές τους, τα μέσα πάλης τους και τα κε­κτη­μέ­να τους επι­διώ­κο­ντας να τε­λειώ­σει ορι­στι­κά με κάθε «πα­ρα­φω­νία» εντός του. Έχει το θρά­σος, μά­λι­στα, να επι­χει­ρεί να κα­λύ­ψει αυτή την πραγ­μα­τι­κή της στό­χευ­ση με την κα­λο­δου­λε­μέ­νη εδώ και καιρό κα­τα­σκευή του αφη­γή­μα­τος περί, εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας, βίας και ανο­μί­ας στα πα­νε­πι­στή­μια, με την κα­τάρ­γη­ση του ασύ­λου και την πα­νε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία να απο­τε­λούν το «φάρ­μα­κο». Τα επί­ση­μα στοι­χεία της ΕΛ­ΣΤΑΤ δεί­χνουν ωστό­σο πως τα φαι­νό­με­να βίας στις σχο­λές είναι κα­τα­φα­νώς λι­γό­τε­ρα από εκεί­να που κα­τα­γρά­φο­νται στην υπό­λοι­πη κοι­νω­νία. Είναι προ­φα­νές, ότι η υπο­τι­θέ­με­νη εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα, δεν αφορά τα πραγ­μα­τι­κά δε­δο­μέ­να, αλλά τις πρα­κτι­κές του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος -όπως οι κα­τα­λή­ψεις και οι ρι­ζο­σπα­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις-, οι οποί­ες και πρέ­πει και να κα­τα­στα­λούν.

Η κυ­βέρ­νη­ση τολμά να κάνει λόγο για προ­σλή­ψεις 1000 αστυ­νο­μι­κών με fast track δια­δι­κα­σί­ες εν μέσω παν­δη­μί­ας, τη στιγ­μή που το ΕΣΥ πα­ρα­μέ­νει υπο­στε­λε­χω­μέ­νο και σε ορια­κή κα­τά­στα­ση, για πε­ρι­φρά­ξεις και κλει­στά κυ­κλώ­μα­τα πα­ρα­κο­λού­θη­σης τη στιγ­μή που η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση μα­στί­ζει τα εκ­παι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα- τα οποία δεν είναι σε θέση να κα­λύ­ψουν βα­σι­κές λει­τουρ­γι­κές δα­πά­νες. Την ίδια στιγ­μή που δεν με­ρι­μνά για τη δια­μόρ­φω­ση του κα­τάλ­λη­λου υγειο­νο­μι­κού πλαι­σί­ου και των όρων για να επι­στρέ­ψουν οι φοι­τη­τές στις σχο­λές τους, με­ρι­μνά με υπερ­βάλ­λο­ντα ζήλο για την επι­βο­λή ει­δι­κού πει­θαρ­χι­κού και ποι­νι­κού πλαι­σί­ου ει­δι­κά για φοι­τη­τές που να προ­βλέ­πει μέχρι και νο­μι­κές κυ­ρώ­σεις και πει­θαρ­χι­κές διώ­ξεις φοι­τη­τών, την αυ­στη­ρο­ποί­η­ση του ποι­νι­κού οπλο­στα­σί­ου για πε­ρι­στα­τι­κά που συμ­βαί­νουν ει­δι­κά σε πα­νε­πι­στή­μια και την ελεγ­χό­με­νη εί­σο­δο στα Πα­νε­πι­στή­μια με επί­δει­ξη κάρ­τας ει­σό­δου.

Μέσα από την τρο­μο­κρα­τία, την επι­βο­λή διαρ­κούς επι­τή­ρη­σης και επο­πτεί­ας, την κα­τα­στο­λή των αγώ­νων, η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ, εξα­πο­λύ­ει κατά μέ­τω­πο επί­θε­ση στα δη­μο­κρα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα, τους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους, τις συν­δι­κα­λι­στι­κές ελευ­θε­ρί­ες, τις δια­δι­κα­σί­ες και την πάλη του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος, τις ιστο­ρι­κές πα­ρα­κα­τα­θή­κες που μας κλη­ρο­δό­τη­σε ο αντι­δι­κτα­το­ρι­κός και με­τα­πο­λι­τευ­τι­κός αγώ­νας και το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα δια­τή­ρη­σε ζω­ντα­νές μέχρι και σή­με­ρα. Πα­ράλ­λη­λα, η απο­νέ­κρω­ση του πα­νε­πι­στη­μί­ου από τις συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες επι­χει­ρεί να δη­μιουρ­γή­σει ένα έυ­φο­ρο και «ασφα­λές» -από τους αγώ­νες του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος- έδα­φος, ώστε να προ­χω­ρή­σουν όλες οι ανα­διαρ­θρώ­σεις στην εκ­παί­δευ­ση, στις οποί­ες το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα βάζει ανά­χω­μα εδώ και δε­κα­ε­τί­ες. Δεν είναι τυ­χαιο ότι στα σχέ­δια της κυ­βέρ­νη­σης, μετά την θέ­σπι­ση της πα­νε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας προ­ε­τοι­μά­ζο­νται αλ­λα­γές στον τρόπο ει­σα­γω­γής στην τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση, όριο φοί­τη­σης, δί­δα­κτρα, Συμ­βού­λια Ιδρύ­μα­τος κ.α.

Η πο­λι­τι­κή επι­λο­γή της κυ­βέρ­νη­σης δεν είναι κα­θό­λου τυ­χαία. Αντί­θε­τα, ανα­γνω­ρί­ζει και φο­βά­ται- όπως και όλες οι κυ­βερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά- τον ιστο­ρι­κό ρόλο που παί­ζει το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα, τόσο ως προς την ανα­χαί­τι­ση της εκ­παι­δευ­τι­κής ανα­διάρ­θρω­σης, όσο και ως πυ­ρο­δό­της ευ­ρύ­τε­ρων κοι­νω­νι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων και πο­λι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων. Το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα δια­χρο­νι­κά απο­τε­λεί τον αστάθ­μη­το πα­ρά­γο­ντα, που ακόμη και στις πιο δυ­σμε­νείς συν­θή­κες και τους πιο αρ­νη­τι­κούς συ­σχε­τι­σμούς μπο­ρεί με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά να βγαί­νει στο προ­σκή­νιο, να υιο­θε­τεί ρι­ζο­σπα­στι­κές πρα­κτι­κές και ,συ­μπα­ρα­σύ­ρο­ντας και εμπλέ­κο­ντας το ερ­γα­τι­κό και ευ­ρύ­τε­ρα λαϊκό κί­νη­μα, να κα­θί­στα­ται πο­λι­τι­κά επι­κίν­δυ­νο για τα σχέ­διά τους.

Τα Πα­νε­πι­στή­μια δεν πρό­κει­ται να με­τα­τρα­πούν σε πα­ράρ­τη­μα της αστυ­νο­μί­ας και άνδρο της κα­τα­σταλ­τι­κής βίας. Είναι και θα πα­ρα­μεί­νουν χώροι όπου η νε­ο­λαία σπου­δά­ζει, κοι­νω­νι­κο­ποιεί­ται, διεκ­δι­κεί, συν­δι­κα­λί­ζε­ται, ορ­γα­νώ­νε­ται και αγω­νί­ζε­ται ελεύ­θε­ρα. Χώροι πο­λι­τι­κής αμ­φι­σβή­τη­σης και ζύ­μω­σης, όπου γεν­νού­νται κι­νη­το­ποι­ή­σεις και ρι­ζο­σπα­στι­κές πρα­κτι­κές, όπου ο λαϊ­κός πα­ρά­γο­ντας κα­τα­φέρ­νει να ανα­κό­πτει την κα­πι­τα­λι­στι­κή ανα­διάρ­θρω­ση, εφαλ­τή­ρια νε­ο­λαι­ί­στι­κων και λαϊ­κών αγώ­νων. Χώροι δη­μό­σιοι, ελέ­υ­θε­ροι και ανοι­χτοί στο λαό, ενά­ντια στην προ­σπά­θεια απο­κο­πής τους απο την κοι­νω­νία δια μέσου δια­μόρ­φω­σης μι­κρών φυ­λα­κών, αστυ­νο­μο­κρα­τού­με­νων, πε­ρι­φραγ­μέ­νων, με απα­γό­ρευ­ση ει­σό­δου και πα­ρα­κο­λού­θη­ση των ει­σερ­χο­μέ­νων!

Τα δη­μο­κρα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα και οι λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες, ο συν­δι­κα­λι­σμός, ο αγώ­νας έχουν κα­τα­κτη­θεί με το αίμα του λαού μας, είναι αδια­πραγ­μά­τευ­τα και θα τα υπε­ρα­σπι­στού­με με όλες μας τις δυ­νά­μεις. Η σα­ρω­τι­κή επί­θε­ση που σχε­διά­ζει η ΝΔ για τη νε­ο­λαία και το κί­νη­μα με την επί­σπευ­ση της θε­σμο­θέ­τη­σης της χου­ντι­κής πα­νε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας θα βρει απέ­να­ντί της τους φοι­τη­τές και τους συλ­λό­γους, τους ερ­γα­ζό­με­νους στα Πα­νε­πι­στή­μια, διοι­κη­τι­κούς, πα­νε­πι­στη­μια­κούς και το σύ­νο­λο της πα­νε­πι­στη­μια­κής κοι­νό­τη­τας. Θα βρει απέ­να­ντί της το κοι­νω­νι­κό κί­νη­μα, τους χι­λιά­δες αγω­νι­στές που δια­δή­λω­σαν ενά­ντια στο νόμο για την απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων, στο Εφε­τείο για τη δίκη της Χ.Α. , αλλά και στις πρό­σφα­τες κι­νη­το­ποι­ή­σεις που έσπα­σαν, μέσα από την ορ­γα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία, τις κυ­βερ­νη­τι­κές απα­γο­ρεύ­σεις την 17η Νο­έμ­βρη, και 6η Δε­κέμ­βρη.

Οι εξαγ­γε­λί­ες της κυ­βέρ­νη­σης απο­τε­λούν αιτία πο­λέ­μου για το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα, τη νε­ο­λαία, τους ερ­γα­ζό­με­νους και συ­νο­λι­κά για τον κόσμο του αγώνα. Δε­σμευό­μα­στε ότι θα εί­μα­στε αυτή η γενιά που θα πε­ρι­φρου­ρή­σει τα δι­καιώ­μα­τα του λαού και θα τα κλη­ρο­δο­τή­σει στις επό­με­νες! Το φοι­τη­τι­κό και λαϊκό κί­νη­μα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κα­τα­κτή­σεις του!

Ενό­ψει της τα­κτι­κής Συ­νό­δου Πρυ­τά­νε­ων, κα­λού­με σε συ­γκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας την Πέμ­πτη 17/12 και 12.00 στα Προ­πύ­λαια στην Αθήνα, στο Άγαλ­μα Βε­νι­ζέ­λου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην πλα­τεία Αγίου Γε­ωρ­γί­ου στην Πάτρα τη­ρώ­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα υγειο­νο­μι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας.

Δεν θα απο­φα­σί­ζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Η ΠΑ­ΝΕ­ΠΙ­ΣΤΗ­ΜΙΑ­ΚΗ ΑΣΤΥ­ΝΟ­ΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕ­ΡΑ­ΣΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου