Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 1952 και σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Από μικρός είχε εικόνα του πως ζούσαν οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες, με αποτέλεσμα να γνωρίζει καλά και να αναγνωρίζει τη λαϊκότητα και το ταξικό δίκιο, το οποίο πάντα υπηρετούσε.
Τον κέρδισε η δουλειά του δημοσιογράφου, όπου ξεκίνησε να εργάζεται από το 1979. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Ριζοσπάστη κι αργότερα στην Πρώτη, Το Παρόν, στην Καθημερινή, στην Ελευθερία Λάρισας και το Έθνος, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015, καθώς και στο περιοδικό Επίκαιρα. Εργάστηκε επίσης ως αναλυτής στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα Δίαυλος 10, ΑΝΤ1 και MEGA. Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Δελαστίκ δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι μπροστά στην αστική ιδιοκτησία των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να πληρώσει δύο φορές με απόλυση την ασυμβίβαστη στάση του, από την Πρώτη και την Καθημερινή το 2007.
Τον Μάιο του 1989 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό Πριν στο οποίο διετέλεσε διευθυντής, όπως και στην εβδομαδιαία εφημερίδα Πριν, που πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1990. Από τότε ο Γιώργος έδινε κάθε βδομάδα την μάχη για την έκδοση της εφημερίδας, χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες, ξενύχτια και δυσκολίες.
Ο Γιώργος Δελαστίκ ήταν ένας διανοούμενος, με ευρύτατες γνώσεις και μεγάλη γλωσσομάθεια. Πραγματοποίησε πολλές διεθνείς δημοσιογραφικές αποστολές και αναγνωρίστηκε πλατιά ως ένας από τους πιο έγκυρους διεθνούς αναλυτές στην Ελλάδα. Έγραψε πέντε βιβλία (Το τέλος των Βαλκανίων, Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία, Η νέα Γιάλτα, Συνωμοσία στη Μεσόγειο, Αφγανιστάν) ενώ συμμετείχε σε πολλά άλλα.
Από φοιτητής εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα κι έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το 1989 διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, καθώς είχε βαθιά διαφωνία με την υποταγή της Αριστεράς και του ΚΚΕ στην αστική συναίνεση, όπως εκφράστηκε με την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη. Στη συνέχεια ο Γιώργος Δελαστίκ εντάχθηκε στο ΝΑΡ, συνέβαλε μέχρι το τέλος στην προσπάθεια για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση και έδινε σταθερά το παρών με την αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά σε όλες τις μάχες, συμμετέχοντας και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο Γιώργος Δελαστίκ αφήνει βαρύ αποτύπωμα στη ζωή. Χάραξε χνάρι για μια άλλη πορεία στην επαναστατική στράτευση στη δημοσιογραφία, που να συνδυάζει την ευρύτητα πνεύματος με την λαϊκότητα, την αταλάντευτη ταξικότητα με την αξιοπιστία, τη βαθιά κομματικότητα με το κριτικό και αναλυτικό πνεύμα.
Γι’ αυτό όχι μόνο θα μείνει αξέχαστος, αλλά αποτελεί φωτεινό άστρο για τη σημερινή μαχόμενη συλλογικότητα του Πριν.
Γιώργο, όπως θα ήθελες, συνεχίζουμε…
Πηγή: ΠΡΙΝ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών μετά από σοβαρή ασθένεια, ο Γιώργος Δελαστίκ, στέλεχος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, δημοσιογράφος-διεθνολόγος σε εφημερίδες και ΜΜΕ, αλλά και διευθυντής της εφημερίδας ΠΡΙΝ από τη δημιουργία της (1989) έως και τον Δεκέμβρη του 2016.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνταγμένος στο ΚΚΕ από τα φοιτητικά του χρόνια, διαφώνησε με τις συγκυβερνήσεις του ’89-90, τη δεξιόστροφη πορεία του ΚΚΕ αλλά και του τότε ΣΥΝ και διαγράφτηκε από αυτό το 1989, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΝΑΡ.
Το ΚΚΕ(μ-λ) απευθύνει τα συλλυπητήριά του στους συναγωνιστές του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, στην εφημερίδα ΠΡΙΝ και στην οικογένειά του.
15/10/2010
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)
Ο σ. Γιώργος Δελαστίκ έχασε τη μάχη με τη ζωή το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2020.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δελαστίκ υπήρξε σημαίνουσα μορφή της κομμουνιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής δημοσιογραφίας, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάλυσης των διεθνών εξελίξεων.
Οργανώθηκε στην ΚΝΕ στα φοιτητικά του χρόνια, κατόπιν στο ΚΚΕ. Από το ΚΚΕ διαγράφηκε το 1989 λόγω της επαίσχυντης υποταγής της ηγεσίας του στην αστική τάξη με την απόφαση για συμμετοχή στην αστικές κυβερνήσεις του Τζαννετάκη και κατόπιν στην ‘οικουμενική’ κυβέρνηση του Ζολώτα.
Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του ΝΑΡ και κυρίως στη συγκρότηση και λειτουργία της εφημερίδας του, του ΠΡΙΝ, το οποίο διεύθυνε για σχεδόν τριάντα χρόνια. Με το ρόλο του στην εφημερίδα αλλά και στην Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της αντι-καπιταλιστικής αριστεράς.
Αναδείχθηκε λόγω των γνώσεων του σε έγκυρο διεθνολόγο στον οποίο κατέφευγαν ακόμα και τα αστικά μέσα για αναλύσεις σε διεθνή ζητήματα. Ήταν εξαιρετικά μορφωμένος, πολύγλωσσος, ενώ συνέγραψε πέντε βιβλία (Το τέλος των Βαλκανίων, Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία, Η νέα Γιάλτα, Συνωμοσία στη Μεσόγειο, Αφγανιστάν) και συμμετείχε σε πολλά άλλα. Διακρινόταν για την ευγένεια του χαρακτήρα του και την ηρεμία του.
Αποτελεί μεγάλη απώλεια για το χώρο της αριστεράς και της μαχόμενης δημοσιογραφίας.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του και τους συντρόφους του.
κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ
Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο Γιώργος Δελαστίκ το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2020.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 . Σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Και ασχολήθηκε ενεργά με την Δημοσιογραφία.
Εργάστηκε στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Πρώτη, Το Παρόν, Καθημερινή, Ελευθερία Λάρισας και Έθνος και στο περιοδικό Επίκαιρα. Το 1989 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό Πριν στο οποίο διετέλεσε διευθυντής και στη συνέχεια στην εφημερίδα Πριν.
Από φοιτητής εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα κι έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το 1989 αποχώρησε διαφωνώντας με την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη και πήρε μέρος στη συγκρότηση του ΝΑΡ και μετωπικών σχημάτων που δημιουργήθηκαν. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο Γιώργος Δελαστίκ όλα τα χρόνια της ζωής του παρέμεινε σταθερός στην ιδεολογία του και μέσα από την αρθρογραφία του τίμησε τους λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους και τους συντρόφους του.
Αριστερή Συσπείρωση
Το ΕΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Γιώργο Δελαστίκ, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας. Το ήθος του σ. Δελαστίκ, η μαχητικότητα και η αφοσίωσή του στον αγώνα, ο μεστός και πάντα τεκμηριωμένος λόγος του, η καλλιέργεια και οι γνώσεις του θα λείψουν από το κίνημα, αλλά θα συνεχίσουν να εμπνέουν όσους συμπορεύτηκαν μαζί του στο δύσκολο δρόμο της μάχης για να μπει τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν θα σε ξεχάσουμε, σύντροφε.
ΑπάντησηΔιαγραφή