ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Όλοι/ες Στην Απεργία : Πέμπτη 15 Οκτώβρη Στα Προπύλαια / ΕΕΚ

Η παγκόσμια συστημική κρίση και η πανδημία του COVID-19 φέρνουν την κοινωνία στο κέντρο μιας «τέλειας καταιγίδας», η οποία σαρώνει τη χώρα αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο. Αυτό που ζει η ανθρωπότητα το 2020 δεν είναι απλώς μια φυσική συμφορά, ανεξάρτητη από ανθρώπινες παρεμβάσεις, μια μυθολογική “κατάρα των θεών” ή ένα ζοφερό ανθρώπινο εφεύρημα, μια “συνωμοσία σκοτεινών δυνάμεων”, ούτε η μονόπλευρη εκδήλωση αυταρχισμού των μηχανισμών εξουσίαςΔεν ενέσκηψε “σαν τον αστεροειδή που όπως λένε οι επιστήμονες χτύπησε ξαφνικά την Γη κι αφάνισε τους δεινόσαυρους κι ούτε είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά ανθρώπινης παρέμβασης σε ουδέτερο περιβάλλον, μια πολιτικοκοινωνική κατασκευή”. Το καπιταλιστικό σύστημα και οι κυβερνώντες έχουν τεράστιες άμεσες ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας, το θάνατο και τη δυστυχία που έσπειρε και σπέρνει.

Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική αγνόησαν συνειδητά τις προειδοποιήσεις κι εγκληματικά επί μήνες παρέλειψαν τα μέτρα μετά την πρώτη εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα στα τέλη Νοεμβρίου 2019 και την εξάπλωσή της σε πανδημία. Το ίδιο έκαναν ακόμα κι όταν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τον Ιανουάριο του 2020 σήμανε συναγερμό για πανδημία ή κι ακόμα όταν αυτή έπληξε τραγικά την Ιταλία και την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις άλλες ηπείρους. Ακόμα κι όταν η πανδημία εκτός ελέγχου άρχισε να θερίζει, τα “μέτρα” ή η απουσία μέτρων, η κήρυξη “κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, αστυνομοκρατίας και στρατοκρατίας, η συνολική στάση κυβερνήσεων, κρατών, διακρατικών ενώσεων όπως η ΕΕ, έθεσαν σαν προτεραιότητα την σωτηρία των ελάχιστων προνομιούχων και του διαλυόμενου συστήματός τους, παρά την χειμαζόμενη ανθρωπότητα και την εργατική τάξη που απειλείται να πεθάνει ή από την πανδημία ή από την πείνα.

Η πανδημία έπληξε την κοινωνία στα πιο ευάλωτα σημεία της, τους πιο ευάλωτους κι ανυπεράσπιστους πληθυσμούς, ρίχνοντας αμείλικτο φως σ’ όλες τις ανισότητες σύμφωνα με την τάξη, το φύλο, την “φυλή”, όλες τις ανοικτές πληγές, τα κατάγματα στο σκελετό του κοινωνικού σώματος μέσα στον παρακμασμένο καπιταλισμό. Δεν είμαστε όλοι κι όλες ίσοι στην αρρώστια και στο θάνατο. Η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι ο καπιταλισμός στην προχωρημένη παρακμή του και στην κρίση της παγκοσμιοποίησής του, γίνεται πλέον ασυμβίβαστος με την ίδια τη ζωή. 

Στη διάρκεια της καραντίνας αλλά και μετά την άρση της, η άρχουσα τάξη κι οι κυβερνήσεις της φρόντισαν πρώτα-πρώτα τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να προωθήσουν και συνεχίζουν να προωθούν υπεραντιδραστικά διατάγματα και νόμους που στραγγαλίζουν ό,τι απέμενε από εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί στο μέσο της οικονομικής κατάρρευσης πάνω στην οποία δεν έχει απολύτως κανένα έλεγχο, συνολική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα: Κατάργηση των ωραρίων του 8ωρου και του 5ήμερου, κατάργηση των υπερωριών, περιστολή έως κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και στις διαδηλώσεις. Αρνείται να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο και να θωρακίσει τη δημόσια υγεία. Εγκαταλείπει τη δημόσια και δωρεάν μόρφωση και την παιδεία για το λαό, κάνοντάς την εμπορευματικό αγαθό, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα μόνο αυτοί που μπορούν να πληρώσουν. Επιβάλλει με φαυλότητα μέτρα που αναιρούν το ένα το άλλο, μόνο και μόνο έχοντας ως μέλημα να προστατέψει την κερδοφορία και να καταστείλει τη διογκούμενη δυσαρέσκεια. Εργοστάσια, χώροι δουλειάς, γηροκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώροι εκπαίδευσης, παραδίδονται στο έλεος του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να δείχνει με το δάχτυλο καθέναν από εμάς, αποδίδοντας στην ατομική ευθύνη την επέλευση της κοινωνικής διάλυσης. Την ίδια στιγμή, έκανε ό,τι μπορούσε για να ευνοήσει τους επιχειρηματίες στον τουρισμό και το εμπόριο, στρέφοντας την πλάτη στις ανάγκες της κοινωνίας για αξιοπρεπή διαβίωση, υγεία και παιδεία. Κατέφυγε δε, στο μόνο μέτρο που η αντιδραστική πολιτική της έχει ανάγκη για να στηρίζεται στην εξουσία, την ενίσχυση του νομικού και οργανωτικού οπλοστασίου της για την καταστολή και τον περιορισμό με κάθε δυνατό τρόπο των δημοκρατικών, συλλογικών, εργατικών ελευθεριών. Μία χρεοκοπημένη κυβέρνηση ως προς την πολιτική της, για εργασία, παιδεία, υγεία. Μία λυσσώδης κυβέρνηση στην αντεργατική πολιτική της για την τιθάσευση της οργανωμένης ταξικής πάλης.

Μέσα στις οξυμένες αυτές συνθήκες, είναι ο λαός που μπορεί και θα σώσει το λαό και τώρα είναι στιγμή γι’ αυτό. Για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης που εξολοθρεύει το λαό, για να περισώσει τους καπιταλιστές που κρατούν σφιχτά στις τσέπες τους τα κεφάλαιά τους, αναζητώντας το κέρδος εις βάρος των ζωών μας. Για την ανατροπή της πολιτικής που στέλνει για άλλη μια φορά το λογαριασμό της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στα καθημαγμένα κοινωνικά στρώματα, που εδώ και δέκα χρόνια πληρώνουν το λογαριασμό της λιτότητας, χωρίς τίποτα να αναχαιτίζει την πορεία προς την καταστροφή. Τώρα είναι η στιγμή που το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να εμφανιστεί στο προσκήνιο, απαλλαγμένο και ανεξάρτητο από τα βαρίδια του κυβερνητικού/εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, απελευθερωμένο από το δηλητήριο του εθνικισμού, κινούμενο από τα κάτω και ωθούμενο από την ιστορική αναγκαιότητα για πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών, για πόλεμο ενάντια στη θανατοπολιτική της άρχουσας τάξης, για να είναι η Ζωή που θα νικήσει και όχι οι δυνάμεις της καταστροφής της.

Καλούμε όλες και όλους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 15/10/2020. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κ.τ.λ.).

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει ακόμα και το Σύνταγμα.

Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. Όχι στο κλείσιμο και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.

Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Καλούμε σε συμμετοχή και στήριξη της πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει την ίδια μέρα και η ΠΟΕΔΗΝ η οποία οργανώνει «πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ». Η πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία θα εκκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 π.μ. και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Να ενώσουμε σε ένα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με τους μαθητές και τους άνεργους για την ανατροπή της κυβέρνησης, στην πάλη για μια κυβέρνηση εργατική κι όχι των καπιταλιστικών παράσιτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου