ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Αλληλεγγύη Στους Λαούς Της Τουρκίας Και Της Συρίας

 

Aνακοίνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης (IST)

για τους σεισμούς στην Τουρκία και στην Συρία


1. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα των φοβερών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τις 33.000 αλλά οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν λόγο για 200.000 νεκρούς. Όμως δεν πρόκειται για μια «φυσική καταστροφή». Οι σεισμοί είναι αναπόφευκτοι σε περιοχές όπως αυτή και λαμβάνουν χώρα από την αρχαιότητα. Ο τρομερός απολογισμός των νεκρών, ωστόσο, είναι συνέπεια της ανθρώπινης δράσης και αδράνειας, που διαμορφώνεται από ένα καπιταλιστικό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και καθοδηγείται από την ανταγωνιστική συσσώρευση κεφαλαίου.

2. Δράση. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει στο κέντρο της το νεοφιλελεύθερο ισλαμιστικό ΑΚΡ αλλά τώρα βρίσκεται σε συνασπισμό με το φασιστικό MHP, βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια. Η οικονομική ανάπτυξη για την οποία υπερηφανεύεται ο Ερντογάν οφείλεται στο οικοδομικό μπουμ που έφερε τεράστια πλούτη στους καπιταλιστές υποστηρικτές του ΑΚΡ. Σε αυτό το μπουμ, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι υπουργοί του, οι οικοδομικοί κανονισμοί αγνοήθηκαν συστηματικά. Περίπου 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό του Γκολτσούκ το 1999. Χάρη στα προληπτικά μέτρα, μόλις τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό του 2022 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ήταν σεισμοί μεγέθους 7,4 βαθμών.

Αδράνεια. Μετά τους σεισμούς του Γκολτσούκ και του Ντούζτζε, θεσπίστηκε στην Τουρκία ειδικός φόρος για τους σεισμούς, με τον οποίον συγκεντρώθηκαν 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με έναν πρώην υπουργό, τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν για την κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων, αλλά για "υγεία, δρόμους, σήραγγες, γέφυρες". Όπως λένε οι σύντροφοί μας στο Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από δολοφονία.

3. Αυτή η εγκληματική αμέλεια επιδεινώνεται από την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην καταστροφή: Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αύξηση των κατασταλτικών εξουσιών του κράτους, την υποτονική κινητοποίηση των υπηρεσιών βοήθειας και διάσωσης που άφησε τους ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια, τις καταγγελίες του Ερντογάν για «γκρινιάρηδες» και «πλιατσικολόγους» και την επίσημη εκστρατεία της κυβέρνησης κατά της «παραπληροφόρησης». «Δεν υπάρχει κράτος» δήλωσε στους Financial Times ένας χειρουργός στο Αντιγιαμάν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το τουρκικό κράτος έχει τις δικές του προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την προστασία της τριάδας των πολιτικών, των εργολάβων και των γραφειοκρατών που δημιούργησαν τις συνθήκες για αυτή την καταστροφή. Αντί να προσπαθήσει να αντισταθμίσει όλα όσα έκανε και δεν έκανε, η κυβέρνηση AKP-MHP είναι απασχολημένη με το να κατηγορεί τα θύματα.

4. Οι σεισμοί επηρέασαν μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την Τραπεζούντα έως την Παλαιστίνη. Οι επιπτώσεις ξεπερνάνε τα κρατικά σύνορα και αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για τις περιοχές που έχουν πληγεί βαθιά από τον πόλεμο - τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τους ανταγωνισμούς μεταξύ των περιφερειακών υπο-ιμπεριαλισμών, τον πόλεμο του Τουρκικού κράτους κατά του Κουρδικού λαού, τις επεμβάσεις του αμερικανικού και του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Η καταστροφή αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για το λαό της Συρίας, όπου οι ζωές τους έχουν καταστραφεί από τις πολυετείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ τεράστιος αριθμός προσφύγων είναι διασκορπισμένος σε όλη τη χώρα και σε γειτονικές χώρες.

5. Η κλίμακα αυτής της κρίσης υπερβαίνει τους πόρους των πληγέντων κρατών. Επί του παρόντος, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τρεις προτεραιότητες: να κάνουν τους δικούς τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την πληθωριστική κρίση πιέζοντας τα επιτόκια και την ανεργία προς τα πάνω και τους μισθούς προς τα κάτω, να ρίχνουν όπλα στην Ουκρανία για να νικήσουν τους Ρώσους αντιπάλους τους και να κλείσουν τα σύνορα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τον σεισμό, κυριάρχησε η προσπάθεια ενίσχυσης της Ευρώπης-φρούριο. Ενέκρινε άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και 6,5 εκατ. ευρώ «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια» για τη Συρία και την Τουρκία.

6. Αντίθετα, οι απλοί άνθρωποι σε όλη την περιοχή και πέραν αυτής έδειξαν το δρόμο συγκεντρώνοντας οι ίδιοι βοήθεια για τις πληγείσες περιοχές. Αυτή η αλληλεγγύη διαφαίνεται, για παράδειγμα, στην υποστήριξη που παρέχουν οι πολίτες κρατών που δηλώνουν «εχθροί» της Τουρκίας, όπως η Αρμενία και η Ελλάδα.

7. Απαιτούμε από όλα τα κράτη:

Να στείλουν άμεσα χρήματα, τρόφιμα, φάρμακα και υπηρεσίες διάσωσης στην περιοχή για να βοηθήσουν τα θύματα,
• Να καταργήσουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας μόνιμα, όχι μόνο για έξι μήνες - χωρίς διακρίσεις για το ποιος θα βοηθηθεί.
• Να παράσχουν πλήρη υποστήριξη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες εντός της περιοχής αλλά και εκτός της. Ανοίξτε τα σύνορα!
• Κόψτε τις δαπάνες για τα όπλα και ανακατευθύνετε τους πόρους στην κάλυψη πραγματικών ανθρώπινων αναγκών.


Στις πληγείσες χώρες να ξεκινήσει η ποινική δίωξη εκείνων των πολιτικών, εργολάβων και γραφειοκρατών που ευθύνονται για τις κακοτεχνίες και την αποτυχία προετοιμασίας απέναντι στους σεισμούς που ήταν προβλέψιμοι και την αποτυχία στην παροχή ταχείας βοήθειας, που προκάλεσαν τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

8. Αν και η κλιματική αλλαγή πιθανόν να μην έπαιξε ρόλο στην άμεση πρόκληση αυτής της καταστροφής, αυτό που συνέβη μας δίνει μια γεύση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική καταστροφή - με αμέλεια, καταστολή και καταγγελίες των θυμάτων.

Η Σοσιαλιστική Επανάσταση είναι αναγκαία και πιο επείγουσα από ποτέ για να απαλλαγεί ο κόσμος από το καπιταλιστικό σύστημα, τις στρεβλές του προτεραιότητες και τις διεφθαρμένες και ανάλγητες άρχουσες τάξεις.

Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης
12 Φεβρουαρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου