ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Η διάλυση των δηµόσιων νοσοκοµείων µέσω της υποχρηµατοδότησης, των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργούν τα δηµόσια νοσοκοµεία µε ιδιωτικοοικονοµικά καθιστά αναγκαίο τον ξεσηκωµό των εργαζοµένων στα νοσοκοµεία και όλης της κοινωνίας ώστε να υπερασπιστούµε ένα από τα πιο µέγιστα αγαθά, τη δηµόσια υγεία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων στη Δηµόσια Υγεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε σε συνεδρίασή της στις 17 Γενάρη να προχωρήσει σε:
▬ Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 22 Φλεβάρη. με παράλληλη στάση εργασίας 8πμ – 15μμ στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, καθώς και με συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ από όπου θα ακολουθήσει διαδήλωση προς το Μέγαρο μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε πόλεις και νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας. Από τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης: αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, απομάκρυνση των εργολάβων, όχι απολύσεις ΣΟΧ, ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού και ισχυρή δημόσια υγεία.
▬ Θα ακολουθήσει ένα διήμερο 20 και 21 Φεβρουαρίου με τοπικές μορφές δράσης στα νοσοκομεία για την ανάδειξη των αιτημάτων του κλάδου.
Αναλυτικότερα:
Κάτω από την ασπίδα της ΑΔΕΔΥ η αυριανή πανελλαδική πανυγειονομική απεργία ενώ, και η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι καλύπτει όλους τους συναδέλφους της που θα θελήσουν να παραβρεθούν σε αυτή. Το ίδιο και η ΠΟΕΔΗΝ η οποία καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή των Ελλήνων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τέλος στο υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που στα νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, δεν μας αρμόζουν νοσηλείες σε ράντζα. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εν μέσω πανδημίας για την μονιμοποίησή τους. Δεν θα επιτρέψουμε να απολυθούν 6.000 συνάδελφοι ΣΟΧ από τις υπηρεσίες στήριξης και να επανέλθουν οι εργολάβοι οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο» επισημαίνει η ανακοίνωση ζητώντας να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ΣΟΧ.
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΠ, λέγοντας, ότι δεν είναι σωστό οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Τα νοσοκομεία όπως λέει, στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού, τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις με αποτέλεσμα χιλιάδες να είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας στους πενιχρούς μισθούς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
ΟΕΝΓΕ: Για τη μη ένταξη στο ανθυγιεινό επίδομα και τις απλήρωτες εφημερίες
Ο υπουργός, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση κατοχύρωσης της εργασίας όσων υγειονομικών έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται με την ειδική μοριοδότηση αλλά βρίσκονται εκτός των νέων πινάκων επιτυχόντων και ακόμη δεν έγινε νομοθετική ρύθμιση.
Επιπροσθέτως, οι μισθοί τους όπως λέει, είναι καθηλωμένοι. «Πληρωνόμαστε με το μισθολόγιο που συστήθηκε το 2015 (Ν. 4354/2015) που πάγωσε την μισθολογική εξέλιξη για δύο χρόνια άνοιξε την ψαλίδα των εισαγωγικών κλιμακίων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με την ΔΕ και την ΥΕ κατηγορία και η μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια για τους ΔΕ και ΥΕ είναι ανά τρία έτη εν αντιθέσει με τις ΠΕ και ΤΕ κατηγορίες που είναι ανά δύο έτη. Αυτά συντέλεσαν οι μισθοί των υγειονομικών σε πολλές περιπτώσεις να είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθοί κατ έτος λόγω περικοπής Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας)» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Μέρος στην απεργία θα πάρουν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία καθώς δεν συμφωνούν με την μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε Ογκολογικό Κέντρο.
Οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών θα συνεχιστούν και την επόμενη ημέρα, καθώς οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) & Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) καλούν όλα τα μέλη τους να συγκεντρωθούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου έξω από το Πολεμικό Μουσείο στις 09:30 ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον 10ετή εορτασμό του ΕΟΠΥΥ.
Καλούν επίσης τον ΠΙΣ και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να στηρίξουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο, να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να παραβρεθούν και να παραβρεθούν εκπρόσωποί τους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.
«Η αγανάκτηση όλων μας μετά και την 11ετή αδιάκοπη περικοπή των δεδουλευμένων μας από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη» τονίζει η ανακοίνωση των εκπροσώπων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.
▬ Για το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ, πατήστε εδώ.
Πηγή : ergasianet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου