ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ Συνδιάσκεψη 2023 - Πολιτική Απόφαση

Πραγματοποιήθηκε μέσα στο τριήμερο 24-25-26 Φλεβάρη η ετήσια Συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλους τους τοπικούς πυρήνες του κόμματος πανελλαδικά. Η ημερήσια διάταξη κάλυψε δέκα θεματικές ενότητες που απλώθηκαν από την πολιτική εκτίμηση της περιόδου και τα κεντρικά καθήκοντα που προκύπτουν μέχρι τη δράση και τις παρεμβάσεις του ΣΕΚ σε όλα τα μέτωπα, στις εκλογές, στο εργατικό κίνημα, στη νεολαία, στην πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών, στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Στην γόνιμη συζήτηση που έγινε, τοποθετήθηκαν 116 σύνεδροι συμβάλλοντας καθοριστικά στον πλούτο και την επιτυχία της Συνδιάσκεψης. Δημοσιεύουμε εδώ το κείμενο της πολιτικής απόφασης που ψηφίστηκε από τη Συνδιάσκεψη και στις σελίδες 12-13 αυτού του φύλλου μπορείτε να βρείτε μια επιλογή από τις παρεμβάσεις που έγιναν στις συζητήσεις. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης έκλεισαν την Κυριακή το απόγευμα με την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και τους/τις συνέδρους να τραγουδούν τη Διεθνή.


Έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο, με πρωταγωνιστές τους/τις απεργούς, μια «κινηματική άνοιξη μέσα στο χειμώνα». Το δείχνουν οι κινητοποιήσεις των εργατών/τριών της Τέχνης, οι μεγάλες απεργες των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Δεν είναι ένα στιγμιαίο ξέσπασμα, έχει διάρκεια.

Το υπόβαθρο αυτής της εξέλιξης είναι η όξυνση της κρίσης του καπιταλισμού. Ακόμα και τα επίσημα χείλη αναγκάζονται πλέον να μιλήσουν για την «πολυκρίση». Ο συνδυασμός της κρίσης των «από πάνω» με την οργή των «από κάτω» μεταφράζεται σε πολιτική αστάθεια και κρίση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βρετανία, την «πατρίδα» του κοινοβουλευτισμού. Στην Γαλλία βλέπουμε τις μεγάλες απεργίες να βγάζουν εκατομμύρια στο δρόμο.

Υπάρχει αλλαγή στις ιδέες πολλών χιλιάδων αγωνιστριών/των στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Η Γενική Απεργία της 9 Νοέμβρη θρυμμάτισε τις απόψεις ότι ζούμε σε περίοδο οπισθοχώρησης. Τώρα η συζήτηση που ανοίγει είναι πώς θα πάμε μπροστά, πώς μπορούμε να νικήσουμε. Πρόκειται για αλλαγή φάσης.

Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: ενώ η εργατική τάξη και η νεολαία μπαίνουν στον αγώνα, οι ηγεσίες της κοινοβουλευτικής Αριστεράς μετακινούνται προς τα δεξιά. Αυτό ισχύει καταφανώς για τον ΣΥΡΙΖΑ που δίνει διαρκώς διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη, στην ΕΕ, στους στρατοκράτες και το ΝΑΤΟ. Ισχύει όμως και για το ΜέΡΑ25 παρά τις διαβεβαιώσεις για «ριζοσπαστικοποίηση» και για το ΚΚΕ που τραβάει απεργιακό χειρόφρενο.

Μεγάλα τμήματα του κόσμου που αγωνίζεται και συγκρούεται με την κυβέρνηση αναζητούν την Αριστερά που να δίνει πολιτικό στήριγμα και προοπτική στους αγώνες τους. Έχουν την εμπειρία από την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δικαιώσει τους αγώνες. Το κρίσιμο στοιχείο είναι αν η επαναστατική Αριστερά θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την αναζήτηση.

Το ΣΕΚ έχει παίξει ρόλο και στα δυο αυτά επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία πήραμε καθαρή θέση ενάντια και στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία τονίζοντας ότι ο εχθρός της εργατικής τάξης βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα. Στηρίξαμε τις αντιπολεμικές συναυλίες αλλά δεν μείναμε εκεί. Η εργατική τάξη άρχισε να παλεύει ενάντια στα βάρη του πολέμου, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών εξαιτίας των εξοπλισμών. Στηρίξαμε τις απεργίες και περάσαμε από το σύνθημα «Δουλειές - αυξήσεις - όχι πόλεμο» στην πανεργατική της 6 Απρίλη 2022 στο σύνθημα «Κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη, απολύστε τον Μητσοτάκη» στην Πανεργατική της 9 Νοέμβρη.

Ο ρόλος μας ήταν και είναι στήριξη των αγώνων στην πράξη και άνοιγμα της συζήτησης για το ποια Αριστερά χρειαζόμαστε. Δημόσια και ενωτικά όπως με την εκδήλωση στο Στούντιο. Ανοίγουμε τη συζήτηση για την στρατηγική της νίκης των αγώνων. Απέναντι στις υποκλοπές τονίσαμε ότι η πάλη για δημοκρατία είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, θυμίσαμε την παράδοση του Λένιν στο «Κράτος και Επανάσταση». Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε να κάνουμε μεγάλα βήματα την επόμενη περίοδο.

Πολιτική μάχη


Οι εκλογές είναι μια μεγάλη κεντρική πολιτική μάχη. Στόχος μας είναι να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, την κυβέρνηση του πολέμου της φτώχειας, του ρατσισμού και του σεξισμού. Στόχος είναι βγάλουμε ενισχυμένη την αντικαπιταλιστική αριστερά, την αριστερά που στηρίζει την κλιμάκωση των αγώνων και λέει ότι τη ΝΔ θα την ανατρέψουμε με προοπτική την ανατροπή του συστήματος. Πάμε να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνοντας πράξη το ενωτικά και αντικαπιταλιστικά. Καταρχήν με την παρέμβασή μας στις μάχες που συνεχίζονται. Η απεργία της 8 Μάρτη, τα συλλαλητήρια της 18 Μάρτη είναι δυο άμεσες μάχες. Και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να βγάλουμε πιο ενισχυμένο το ΣΕΚ που παίζει ρόλο όλα τα προηγούμενα χρόνια στη συγκρότηση αυτού του ρεύματος.

Το κόμμα μας παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και τον αναγνωρίζει πολύς κόσμος. Οργανώσαμε τη μεγάλη εκδήλωση στο Στούντιο που έπιασε τον παλμό συσπειρώνοντας όλο αυτό τον κόσμο. Συνεχίσαμε την προσπάθεια με την Ενωτική Κίνηση, βοηθήσαμε στην επανεκκίνηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώνοντας τις συνελεύσεις και την ίδια την Συνδιάσκεψη και παίξαμε ρόλο η πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό της να αφορά τα πραγματικά πολιτικά επίδικα.

Δεν ξεπεράστηκαν αυτόματα όλες οι δυσκολίες. Εξακολουθούν να υφίστανται οι πιέσεις που βάζουν οι ιδέες του «κοινοβουλευτικού δρόμου» που μοιάζουν ρεαλιστικές ιδιαίτερα παραμονές βουλευτικών εκλογών. Το ότι οι ρεφορμιστικές ηγεσίες έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά δεν σημαίνει ότι έχουν χάσει την σχέση τους με τον κόσμο και ότι οι ιδέες τους δεν επηρεάζουν. Γι’ αυτό υπάρχουν λάθος επιλογές όπως η επιλογή της ΛΑΕ για συνεργασία με το ΜέΡΑ25. Χαιρετίζουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της ΛΑΕ που αντιδρούν σε αυτή τη λαθεμένη επιλογή.


Οργανώνουμε την παρέμβασή μας με σχεδιασμό σε κάθε εργατικό χώρο και γειτονιά, με τα έντυπα και τα υλικά του κόμματος προτείνοντας στον κόσμο που παλεύουμε και μαζί: Ψηφίστε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανωθείτε στο ΣΕΚ για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της ανατροπής.

Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές, θα έχει να εφαρμόσει τις πιο άγριες επιθέσεις στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Θα είναι μια κυβέρνηση, στη μέγγενη της κρίσης και αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου που παλεύει για τη ζωή του. Είναι ρεαλιστική η προοπτική ότι μια τέτοια αδύναμη κυβέρνηση θα βρει απέναντί της ένα ισχυρότερο κίνημα που θα έχει στο κέντρο του την επαναστατική Αριστερά που λέει ότι ο δρόμος για να νικήσουμε δεν είναι ο κοινοβουλευτικός αλλά η ανατροπή του συστήματος. Αυτά τα βήματα μπορούμε να τα κάνουμε άλματα την επόμενη χρονιά. Για να δυναμώσουμε την επαναστατική προοπτική, με στρατολογίες σε εργατικούς χώρους, στις γειτονιές στις σχολές και τους/τις φοιτητές/τριες που έχουν βρεθεί μπροστά στη ριζοσπαστικοποίηση και στις μάχες. Για πυρήνες του ΣΕΚ που θα λειτουργούν σαν κέντρα οργάνωσης της παρέμβασης των αγώνων και της πολιτικής συζήτησης, με κέντρο τις ιδέες του μαρξισμού και της επανάστασης. Κάθε μέλος, ιδιαίτερα κάθε νέο μέλος, μπορεί να βρεθεί στο κέντρο αυτής της προσπάθειας. Αυτός είναι ο δρόμος για πιο δυνατούς πυρήνες όχι μόνο αριθμητικά αλλά και πολιτικά. Για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου