ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Πεθαίνει Σαν Σήμερα 2021

 

 
 
11/02/2021

Πεθαίνει, σε ηλικία 81 ετών, ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης. Γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1940 και η 40χρονη μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1966, όταν τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και άρχισε η συνεργασία τους.

Εκτός από τον Μ. Θεοδωράκη συνεργάστηκε και με άλλους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες (Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.ά.) και ποιητές - στιχουργούς (Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσο Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.ά.). Μαζί με τον Μ. Θεοδωράκη έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στη Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα.

Επί δικτατορίας, το 1967, έφυγε στο εξωτερικό και μαζί με την Μαρία Φαραντούρη δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της χούντας.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και του «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μ. Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.

Η δεκαετία του '80 ξεκίνησε με έναν δίσκο των Μ. Πλέσσα - Δ. Χριστοδούλου, «Τραγούδια της γειτονιάς», και το 1981 ηχογράφησε «Τα σημερινά», δίσκος που περιλάμβανε το τραγούδι «Όμορφή μου Κατερίνα» και έγινε χρυσός. Η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του '90, καθώς το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος στουντιακός δίσκος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου