ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Να Αντιμετωπιστούν Τα Χρόνια Προβλήματα Στο ΚΕΚ ΑμεΑ Στο Γαλάτσι Και Να Ληφθούν Μέτρα Για Την Ανεργία Των Αποφοίτων

 ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ



Να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που καταγράφονται στη λειτουργία του ΚΕΚ ΑμεΑ πρώην ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι, αλλά και η ανεργία στους αποφοίτους και στα ΑμεΑ που τείνει να πάρει καθολικά χαρακτηριστικά, απαιτεί με Επίκαιρη Ερώτηση που επανακατάθεσε στη Βουλή και προς τον υπ. Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια το ΚΕΚ ΑμεΑ στο Γαλάτσι, μοναδική σχολή στο είδος της. Επίσης, με Ερωτήσεις του στους κάθε φορά Υπουργούς έχει αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και την αγωνία των σπουδαστών που αντιμετωπίζουν την ανεργία μετά την αποφοίτησή τους. Ωστόσο, παρά τις ενέργειες αυτές δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι απόφοιτοι που να βρήκαν εργασία με βάση την εκπαίδευσή τους.

Σήμερα στη σχολή φοιτούν 140 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες και ακόμα 70 σε όλη την Ελλάδα είναι στην τηλεκατάρτιση, όμως δεν τους παρέχεται εξοπλισμός (laptop, office, δωρεάν internet) για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στις ειδικότητες: Υπάλληλος μηχανογραφημένου λογιστηρίου, διοικητικό και οικονομικό στέλεχος (τηλεκατάρτιση), σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδων, δερμάτινων τσαντών, αγιογραφία, ξυλουργική, πηλοπλαστική, τουριστικά και κεραμικά. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα επιστημονικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών και οι απόφοιτοι παίρνουν μια απλή βεβαίωση σπουδών χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή για το διάστημα φοίτησής τους έχουν περιορισμένη ασφάλιση, δηλαδή καλύπτονται μόνο για τις ώρες της κατάρτισής τους. Ταυτόχρονα, το κτίριο έχει σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας και ασφάλειας, έχει μόνο ένα ασανσέρ, ενώ δεν υπάρχει κυλικείο.

Με βάση τα παραπάνω, η αγωνία των σπουδαστών του ΚΕΚ ΑμεΑ και των εργαζομένων είναι καθολική, αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο από το κράτος για να δουλέψουν μετά την αποφοίτησή τους και γενικότερα σύμφωνα με την εκπαίδευσή τους και τα ενδιαφέροντά τους. Οι διάφορες διακηρύξεις των κυβερνήσεων κατά καιρούς και οι διάφοροι νόμοι που έχουν ψηφιστεί έχουν μείνει στα χαρτιά, όπως ο Ν.2643.

Διανύουμε τον 21ο αιώνα που οι κατακτήσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης έχουν δώσει τεράστιες δυνατότητες για τη μαζική ένταξη των ΑμεΑ στην παραγωγή. Ωστόσο, επειδή αυτές οι κατακτήσεις βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών, που λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, τελικά τα ΑμεΑ πετιούνται μαζικά στην ανεργία και τσακίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

- Για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της εκπαίδευσης των σπουδαστών στο ΚΕΚ ΑμεΑ Γαλατσίου, την παροχή στους σπουδαστές δωρεάν όλου του αναγκαίου εξοπλισμού, τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που για χρόνια είναι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι, την ανάληψη της ευθύνης του κράτους για την πρόσληψη όλων των σπουδαστών μετά την αποφοίτησή τους αλλά και όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

- Για την ίδρυση δημόσιων επαγγελματικών σχολών σε όλη τη χώρα, πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα, με εγκαταστάσεις που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές».

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου