ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Συλλήψεις Στη Θεσσαλονίκη Για Πρόκληση Σε Διέγερση

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι πέντε προσαγωγές μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και της ΑΡΙΣ που εξορμούσαν στην αγορά Καπάνι, την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, με την προκήρυξη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας στην πορεία του Πολυτεχνείου. Οι πέντε θα οδηγηθούν σε αυτόφωρο πλημμελειοδικείο αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της πρόκλησης σε διέγερση. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως -όπως αναφέρει το ΣΕΚ- παρότι οι συλληφθέντες είχαν μαζί τους έγγραφα για μετακίνηση, τους επέβαλαν πρόστιμα παραβίασης της καραντίνας.


Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) ζητά την «άμεση απελευθέρωση των πέντε συλληφθέντων αγωνιστών» και «την παραίτηση του Χρυσοχοΐδη εδώ και τώρα».

Είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στην Αθήνα και οι συλλήψεις από τις αστυνομικές αρχές σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη (Ζωγράφου).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΚ
 
Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις πέντε αγωνιστών στη Θεσσαλονίκη που καλούσαν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Οι αγωνιστές και αγωνίστριες, ένας δικηγόρος, μία εκπαιδευτικός, μία ιδιωτική υπάλληλος και δύο φοιτητές της Νομικής και της Φιλολογίας του Πολυτεχνείου, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και της ΑΡΙΣ που εξορμούσαν στην αγορά Καπάνι,την κεντρική αγορά της πόλης, με την προκήρυξη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κάλεσμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη όπου σχηματίζεται δικογραφία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας με την κατηγορία διέγερση για ανυπακοή(!) , παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου αλλά δηλώσεις του Χρυσοχοίδη. Μάλιστα, παρά το ότι είχαν μαζί τους έγγραφα για μετακίνηση, τους επέβαλαν πρόστιμα παραβίασης της καραντίνας!

Η επιχείριση καταστολής των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου είναι ξεκινημένη από τον Χρυσοχοίδη ενώ στην Θεσσαλονίκη προηγήθηκε η στοχοποίηση της προέδρου της ΕΝΙΘ Δάφνης Κατσίμπα.

Είναι σκάνδαλο στην πόλη όπου η χρεοκοπία της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας κόστισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές να οδηγούνται στα κρατητήρια και τα δικαστήρια αγωνιστές που καταγγέλλουν την εγκληματική πολιτική της. Είναι πρόκληση να διώκονται γιατροί, εργαζόμενοι και φοιτητές γιατί απαιτούν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα μέτρα προστασίας νια το κορονοϊό.

Ο Χρυσοχοίδη, είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που επιτέθηκε δολοφονικά στη μεγαλειώδη αντιφασιστική διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη, την ήμερα που η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Είναι ο υπουργός που άφησε τον υπαρχηγό των ναζί Χρήστο Παππά να διαφύγει ενω οι αστυνομικοί του "τον παρακολουθούσαν στα πέντε μέτρα"'. Είναι ο ίδιος που έστειλε την Αστυνομία να οργανώσει επίθεση στα Γραφεία του ΣΕΚ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αντιφασίστες μπαίνουν στο στόχαστρο.

Η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει ότι μπορεί να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές και της αγωνίστριες του εργατικού κινήματος και της νεολαίας.

Καλούμε τα συνδικάτα και την αριστερά να αποκρούσουμε ενωμένοι την επιχείρηση φίμωσης των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση με αρχή τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου.

Είναι μια χυδαία και βάρβαρη κατασταλτική εκστρατεία σε βάρος της μνήμης της εξέγερσης του Νοέμβρη και των δημοκρατικών ελευθεριών που καταχτήσαμε με αίμα. Είναι μια επίδειξη πυγμής από μια πανικόβλητη κυβέρνηση που ετοιμάζει νέες αντεργατικές επιθέσεις , άγριες περικοπές στην υγεία και την παιδεία, απαγόρευση των απεργιών με νέο νόμο. Δεν θα περάσει!

Απαιτούμε την παραίτηση του Χρυσοχοίδη εδώ και τώρα!

Κάτω τα χέρια από τις πορείες μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!

Όλοι και όλες στις πορείες του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος 2μμ, στη Θεσσαλονίκη στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ στις 3,30μμ.

Απαιτούμε την παύση της δίωξης των 5 αγωνιστών και την άμεση απελευθέρωση τους.
 

2 σχόλια:

  1. ΚΚΕ (μ-λ)

    Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

    Μετά τις προσαγωγές των συγκεντρωμένων στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ύστερα και από τα γεγονότα στην Πάτρα όπου απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την πολιτική της φασιστικοποίησης. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ τα οποία συνελήφθησαν στην αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης επειδή μοίραζαν προκήρυξή, καλώντας στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17/11 και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΘ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους απειλούν με την κατηγορία της διέγερσης σε ανυπακοή!


    Πρόκειται για κινήσεις τόσο απέναντι στις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, όσο και απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Έχουν βαλθεί με κάθε μέσο να απαγορεύσουν τις πορείες, καθώς ενόψει της πανδημίας, έχει αποκαλυφθεί η πραγματική φύση τους σε ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του λαού. Φοβούνται λοιπόν τις διαδηλώσεις, γι' αυτό και σπεύδουν να τις απαγορεύσουν. Φτάνουν στο σημείο να ποινικοποιούν την ίδια την πολιτική δράση και τη διάδοση των απόψεων!


    Η μόνη απάντηση που οφείλει να δώσει
    ο λαός, είναι σπάζοντας τόσο τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, όσο και την τρομοκρατία που έχει επιβληθεί. Δεν είναι υπερβολή καθόλου το σύνθημα πως σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία. Ελέγχουν, τρομοκρατούν, προσαγάγουν, συλλαμβάνουν όποιον αντιστέκεται, όποιον θέλει να φωνάξει ενάντια σε αυτή την πολιτική που έχει καταστρέψει τις ζωές μας. Μας θέτουν σε άμεσο και ύψιστο κίνδυνο όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού και μας κλέβουν κάθε δικαίωμα στη δουλειά, το μισθό, την ασφάλιση, την εκπαίδευση, την περίθαλψη.

    Ο μόνος δρόμος είναι να απευθυνθούμε για όλα αυτά και μαζί του να αρνηθούμε τις απαγορεύσεις, να αντισταθούμε στην επίθεση σε κάθε τομέα, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή. Να εκδηλωθεί μαζική καταγγελία στην κρατική καταστολή και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των αγωνιστών.

    Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει.

    Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες! Να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον τους!

    Στις 17 Νοέμβρη ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ – 15.30 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΘ.

    Θεσσαλονίκη, 14-11-2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Καταγγέλλουμε την ένταση του αυταρχισμού και την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου» τονίζει σε ανακοίνωση η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή και τις συλλήψεις φοιτητών.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση:

    «Καταγγέλλουμε την ένταση του αυταρχισμού και την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Μετά την εισαγγελική κλήτευση της προέδρου της ΕΝΙΘ, τις κλούβες των ΜΑΤ γύρω από το ΑΠΘ η κυβέρνηση συνέχισε με σύλληψη φοιτητών- μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την κατηγορία για πρόκληση σε διέγερση επειδή… καλούσαν στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

    Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τα μέτρα για να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στο λαό τώρα που αποκαλύπτονται οι εγκληματικές της ευθύνες για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, και εντείνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα με μια σειρά μέτρα (για την κατάργηση του 8ωρου, τον περιορισμού της λειτουργίας των σωματείων με το νέο συνδικαλιστικό νόμο κ.λπ…).

    Το Πολυτεχνείο εκφράζει την αγωνιστική διεκδίκηση, την συνέχεια της πάλης που έγινε τότε ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη δικτατορία, για «Ψωμί», δηλαδή για οικονομικά αιτήματα, για «Παιδεία», για καλύτερη μόρφωση, για «Υγεία», όπως και σήμερα, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, πολιτικές ελευθερίες, για ζητήματα που σήμερα είναι άκρως επίκαιρα. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει να μην γίνει φέτος ο γιορτασμός του.

    Το κίνημα δεν παίρνει άδεια για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Τα Σωματεία, τα Συνδικάτα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι συλλογικοί φορείς θα γιορτάσουν όπως ξέρουν και όπως έχουν αποφασίσει με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως έχουν κάνει και όλο το προηγούμενο διάστημα με τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, για την 28η Οκτωβρίου, και την επέτειο του Πολυτεχνείου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή