ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Θεσ/νικη - Ξεσηκωμός Διαρκείας : Κατάληψη Tης Πρυτανείας Kαι Kαθημερινές Φοιτητικές Κινητοποιήσεις

Σε καθημερινές δράσεις και κινητοποιήσεις προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα. Σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται κατάληψη της Πρυτανείας, ενώ ακολουθεί διήμερος αποκλεισμός του ΑΠΘ την Τρίτη και την Τετάρτη αλλά και καταλήψεις των σχολών όπου έχει παρθεί σχετική απόφαση.

Φοιτητικές πορείες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη το πρωί και την Πέμπτη στις 13.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ για το απόγευμα της Τετάρτης είναι προγραμματισμένο παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης Φυσικού θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 9/2 εξόρμηση στη Λέσχη ενώ στην κατάληψη πραγματοποιούνται καθημερινές συζητήσεις και εκδηλώσεις. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Στο πνεύμα της εναντίωσής μας στο νομοσχέδιο αποφασίσαμε να προβούμε σε κατάληψη της σχολής, από την Παρασκευή 6/2 έως Πέμπτη 11/2, με παράλληλη αναβολή των εξετάσεων των μαθημάτων και διακοπή της ερευνητικής δραστηριότητας τις αντίστοιχες ημέρες και να συμμετάσχουμε στη διαδήλωση της Τετάρτης, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα ψηφιστεί την Τετάρτη 10/2, επιτίθεται στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση και στις πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, ενώ παράλληλα προσαρμόζει το πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς. Την ίδια στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊού, η ανεργία εκτινάσσεται στο τρομακτικό 25%, οι σχολές είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο, διανύουμε εξεταστική περίοδο, ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει: θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ελεγχόμενη είσοδο και πειθαρχικά συμβούλια.»

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δείχνουν ότι, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, είναι αποφασισμένοι και αποφασισμένες να αγωνιστούν για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία που απέναντί του συναντά σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Γεωπονίας, ΣΟΦΕΘ, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Πληροφορικής, Ιστορικού και Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Αρχιτεκτονικής, Μουσικού, Ιατρικής, Αγγλικού, Κτηνιατρικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού, Νομικής του ΑΠΘ:

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία!

Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!


Χαιρετίζουμε τις μεγάλες πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η κυβερνητική απαγόρευση έσπασε στον δρόμο, η κυβέρνηση απέτυχε στο να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο. Ακόμα μια φορά, φοιτητές, μαθητές έχοντας στο πλευρό τους συλλόγους και σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων φώναξαν πως το νέο αίσχος που αποκαλείται νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται και δυναμώνει. Οι φοιτητές θα νικήσουν! Όσο η καταστολή θα εντείνεται τόσο η φωνή μας θα δυναμώνει.
Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ πήραν την πρώτη απάντηση από τα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια. Εάν νομίζουν ότι με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία, είναι βαθιά γελασμένοι!!! Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης στις 28/1 σπάσαμε στην πράξη τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις!

Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!! Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Μέσα σε περίοδο πανδημίας φέρνει νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Τη στιγμή που υποβαθμίζεται η εργασιακή προοπτική οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο.

Μπροστά σε αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο ενισχύεται η καταστολή και ο αυταρχισμός μέσα στα Πανεπιστήμια εξισώνονται οι φοιτητές με εγκληματίες αφού περιγράφονται ποινές, από την διαγραφή από την σχολή μέχρι και την φυλάκιση για όσους τολμούν να αμφισβητούν την πολιτική των κυβερνήσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία διασφαλίζεται μέσα από την δια ζώσης διδασκαλία, την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, την κριτική. Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Ζωντανεύουμε τους ΦΣ μέσα από τις γενικές συνελεύσεις!
Το ποτήρι ξεχείλισε!


Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου νύχτα, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, τις δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και παρά τη διαφωνία ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας .Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στοχεύοντας στην καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα των φοιτητών. Μέσα από τις πειθαρχικές αλλαγές προβλέπεται μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Την ίδια στιγμή σχηματίζονται δικογραφίες απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων μας αυτό γίνεται με πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ανοιχτές σχολές, με δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές ,όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3 και λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων.

Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής, που εξασφάλιζε στους φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν πιο γρήγορα πτυχίο προσθέτει περισσότερα προβλήματα στις πλάτες τους. Συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες πτυχές καθιστά Γολγοθά και εντελώς αβέβαιη τη λήψη πτυχίου.

Ακόμα, και η πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων κρίνεται γελοία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαραίτητη λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης και καθιστά πιο δύσκολη την λήψη πτυχίου τόσο για τους «αιώνιους» όσο και για τους «εν ενεργεία» φοιτητές. Αν αναλογιστεί κανείς πως το 35% των φοιτητών εργάζεται γίνεται ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο προσθέτει κι άλλα βάρη κατά την διάρκεια των σπουδών τους – μη λαμβάνοντας υπόψιν πως μεγάλο μέρος φοιτητών δουλεύει σε συνθήκες ανασφάλιστης εργασίας.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσει οξύνοντας τις ταξικές διακρίσεις, με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που στρώνει το έδαφος για την υποβάθμιση της επαγγελματικής προοπτικής και αποκλείει χιλιάδες μαθητές από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το απαράδεκτο σύστημα πρόσβασης και τα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών που δημιουργεί η κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα αποφοίτους πολλών ταχυτήτων και έρχονται παράλληλα με τις αλλαγές στο ΤΕΕ που αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων. Ευθύνη για τα παραπάνω έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές, σπουδές με αξιοπρέπεια, πτυχία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα! Θέλουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Η επίθεση στους ΦΣ την προηγούμενη Πέμπτη με συλλήψεις, ΜΑΤ, χημικά στοχεύει ξεκάθαρα τους φοιτητές αγωνίζονται, η κυβέρνηση τους λέει εγκληματίες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο έχει πέσει ήδη στο κενό μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές τους, τα συλλαλητήρια από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα που απέδειξαν το αντίθετο.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια φωνή ξεκαθαρίζουμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε να αντιδρούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!

 Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!!
 Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
 Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
 Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
 Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ
 Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!
 Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.
 Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
 Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
 Οχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
 Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα οι σχολές! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.
 Να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία! Να μην χαθεί καμία πρακτική.
 Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!!»
 
Πηγή : alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου