ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Τρομοκρατία, Εξαθλίωση, Νεοφιλελεύθερη Επιδρομή Σε Παιδεία Και Εργασία Το λοκντάουν Πέτυχε!

 
Καθώς συμπληρώνουμε 10 μήνες σε καραντίνα, δεν μπορεί πλέον να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το πού αποσκοπεί η πολιτική του κατασταλτικού λοκντάουν που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δήθεν για την «αντιμετώπιση της επιδημίας»: εκμεταλλευόμενη την απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων, καταργεί τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, περνάει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων και οργανώνει τη νέα μεγάλη ληστεία εις βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου.

 Να αντισταθούμε στα ψέματα του καθεστώτος! Οι χώρες με τα σκληρότερα λοκντάουν είναι αυτές με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα. Το τυφλό, κατασταλτικό λοκντάουν δεν έσωσε 5.500 συμπολίτες μας, ενώ υπονομεύει την υγεία και την επιβίωση όλων μας!

 1. Καθώς το δεύτερο σκληρό λοκντάουν από την έναρξη της επιδημίας έχει συμπληρώσει ήδη 10 εβδομάδες, όλες οι πτυχές της κατάστασης που βιώνουμε έχουν επιδεινωθεί σε δραματικό βαθμό. Τεράστια τμήματα του λαού αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης, η όποια προοπτική ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2021 ματαιώνεται και οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες στον έγκλειστο πληθυσμό είναι πλέον ζοφερές. Το σημαντικότερο, τα αντεργατικά-αντιλαϊκά νομοσχέδια περνάνε το ένα πίσω απ’ το άλλο και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα έχουν μπει στον «γύψο». Υποτίθεται ότι το κατασταλτικό λοκντάουν και τα επακόλουθά του τα υφιστάμεθα γιατί «δεν γίνεται αλλιώς», γιατί μόνο έτσι θα βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση και «θα σωθούν ζωές». Όμως, αυτό ακριβώς διαψεύδεται μπροστά στα μάτια μας! Μέσα στη δεύτερη καραντίνα, ξεπεράσαμε τους 5.000 νεκρούς, η Ελλάδα έφτασε να έχει τη χειρότερη καμπύλη εξέλιξης της θνησιμότητας στον κόσμο και ανέβηκε τουλάχιστον 50 θέσεις στην κλίμακα της θνησιμότητας ανά χώρα.

Όχι, αυτό δεν είναι «διαχείριση μιας επιδημίας»! Είναι ένα πολύπλευρο έγκλημα! Τις συνέπειες του οποίου θα τις διαπιστώσουμε σε όλη τους την έκταση όταν αρχίσει η επαναφορά στην υποτιθέμενη «κανονικότητα»· όταν βγούμε από τα σπίτια μας, όταν ο φόβος από την επιδημία και κυρίως από τη μεθοδευμένη τρομοκράτησή μας υποχωρήσει, όταν τα κυβερνητικά «μέτρα στήριξης» αρχίσουν να αποσύρονται.

Το έγκλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών, οι κυβερνήσεις, οι οποίες εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαστικών τάξεων, αντί να ρίξουν το βάρος σε μέτρα όπως δραστική ενίσχυση της υγείας, ιδίως της πρωτοβάθμιας, μαζικά δωρεάν τεστ και διεξοδική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αποτελεσματική προστασία των ευπαθών ομάδων κ.ά., επέλεξαν ως «πανάκεια» τα λοκντάουν. Λοκντάουν που επιβαρύνουν υπέρμετρα τα μικρομεσαία και φτωχά στρώματα, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο ή ενισχύουν ό,τι είναι ζωτικό για τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης. Λοκντάουν που συνοδεύονται συνήθως από χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αναβάθμιση του κρατικού αυταρχισμού με μακροπρόθεσμη στόχευση. Λοκντάουν που συνδέονται πλέον ξεκάθαρα με τη λεγόμενη «μεγάλη επαναφορά», μια απόπειρα συνολικής αναδιάρθρωσης της καπιταλιστικής οικονομίας, με έμφαση στην «πράσινη» και την «ψηφιακή» μετάβαση, με σκοπό να ανοίξουν νέοι τομείς υπερκερδοφορίας για το κεφάλαιο. Λοκντάουν που, τελικά, απέτυχαν παταγωδώς όσον αφορά τον διακηρυγμένο στόχο τους, την αντιμετώπιση της επιδημίας!

Ειδικά όμως στη χώρα μας, έχουμε την ιδιαιτερότητα ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου καθεστώτος, το οποίο, παράλληλα με όλα τα παραπάνω, επιχειρεί να τσακίσει ό,τι άφησαν όρθιο τα μνημόνια, αλλά και να ανατρέψει ριζικά τον κοινωνικό συσχετισμό που χαρακτήρισε όλη την περίοδο από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα! Η συστηματική στοχοποίηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση, της δημόσιας παιδείας, της δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια δεν είναι απλώς «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» – είναι ο λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης, είναι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής του Μητσοτάκη! Χαρακτηριστικά «κρούσματα» της τελευταίας περιόδου: επιβολή απαγόρευσης μετακίνησης ακόμα και σε βουλευτές (βλέπε 17 Νοέμβρη), άρση ασυλίας βουλευτή για μια πολιτική τοποθέτηση για την αστυνομία, «ντου» σε φοιτητικές εστίες και σε σπίτια, εξοντωτικά «υγειονομικά» πρόστιμα έξω από κάθε λογική, μηδενική ανοχή σε κάθε είδους συγκεντρώσεις. Το σημαντικότερο: εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, που, σε συνδυασμό με τις κάμερες, την ελεγχόμενη είσοδο, το «ιδιώνυμο» για «αδικήματα» εντός του πανεπιστημίου και τις «πειθαρχικές ποινές», συνιστά επιστροφή σε προδικτατορικές καταστάσεις. Είναι μια ρεβάνς της σύγχρονης ακροδεξιάς ενάντια στον ριζοσπαστισμό της νεολαίας και της διανόησης, το φοιτητικό κίνημα και την αριστερά!

Τέλος, στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, μετά την ομοβροντία αντεργατικών μέτρων του 2020, η κυβέρνηση ξεκάθαρα βάζει τον νεοφιλελεύθερο Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας για να προωθήσει το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα καταργεί το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών.

2. Είναι προφανές, και δεν μπορούμε να το κρύβουμε, ότι η έλλειψη αντιδράσεων στο αντιδημοκρατικό όργιο της κυβέρνησης την έχει αποθρασύνει. Οι αιτίες της τωρινής παθητικότητας του ελληνικού λαού είναι πολλές. Μία βασική είναι η στάση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών και συνδικαλιστικών «ηγεσιών» που αναφέρονται στην «αριστερά» ή στους εργαζόμενους – μια στάση ψοφοδεής ή και ανοιχτής συνεργασίας με την κυβέρνηση. Ο σημαντικότερος λόγος, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει όντως να σπείρει τον φόβο και να περάσει την προπαγάνδα της ότι όλα αυτά γίνονται λόγω μιας «έκτακτης υγειονομικής κατάστασης», στην οποία το κλείδωμά μας στα σπίτια είναι «η μόνη επιλογή που έχουμε». Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να το πετύχει, με αυτή τη στάση της «αντιπολίτευσης», με τα ΜΜΕ «καλοταϊσμένα», με απαγόρευση κάθε διαφορετικής άποψης, με τη συστηματική απόκρυψη ουσιαστικών πληροφοριών για την επιδημία. Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι όπως τα λέει η κυβέρνηση;

Κατ’ αρχάς, οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι ακριβώς οι χώρες που έχουν εφαρμόσει τα πιο σκληρά λοκντάουν (Δυτική Ευρώπη, ένα μέρος της Ανατολικής, Λατινική Αμερική). Ο ίδιος ο ΠΟΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα λοκντάουν μπορεί να είναι αποτελεσματικά μόνο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και στον βαθμό που παίρνονται και άλλα μέτρα (ενίσχυση του συστήματος υγείας, μαζικά τεστ κ.λπ.) και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με τον πληθυσμό. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό προειδοποίησε ότι υπάρχει δικαιολογημένη κόπωση των ανθρώπων από τα λοκντάουν και ότι πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αρνήθηκε να πάρει οποιοδήποτε απαγορευτικό μέτρο, η Σουηδία, δεν έφτασε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και σήμερα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τις μισές σχεδόν ευρωπαϊκές χώρες. Με διαφορά οι καλύτερες περιπτώσεις είναι ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως Νότια Κορέα, Ταϊβάν κ.λπ., που πολέμησαν την επιδημία με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δηλαδή, μαζικότατα τεστ και συστηματική ιχνηλάτηση.

Περαιτέρω: τα τυφλά, κατασταλτικά λοκντάουν γίνονται χωρίς καμιά αξιόπιστη επιστημονική δικαιολόγηση. Για παράδειγμα, έκλεισαν τιμωρητικά όλη τη Δυτική Αττική, και όταν πήγαν να κάνουν τεστ, έβγαιναν 4 θετικά (ασυμπτωματικά) ανά 1.000 άτομα. Οι ευπαθείς ομάδες δεν προστατεύονται χωρίς αποτελεσματικές δομές πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίδας. Και στο λοκντάουν ο κόσμος «συνωστίζεται», στους μεγάλους εργασιακούς χώρους που λειτουργούν, τα λεωφορεία και τα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, ο εγκλεισμός επιδεινώνει τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού. Ειδικά η υγεία των πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων επιβαρύνεται από την εγκατάλειψη και την κατάθλιψη.

Η προσπάθεια πολλών (εμμέσως και της κυβέρνησης) να ρίξουν την ευθύνη στον κόσμο, ότι δήθεν δεν τηρεί τα μέτρα, είναι εξοργιστική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της κινητικότητας ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο λοκντάουν είναι μικρή, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει χαμηλή κινητικότητα του πληθυσμού σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, τα λοκντάουν από την πρώτη στιγμή δεν είχαν τη λογική να σταματήσουν τη διάδοση της επιδημίας (αυτό είναι αδύνατον), αλλά να την πάνε πίσω, ώστε να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ες αεί, γιατί η διάλυση της οικονομίας, η κόπωση του πληθυσμού και η γενική επιβάρυνση της υγείας του θα οδηγήσουν τελικά στα αντίθετα αποτελέσματα.

3. Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση όχι απλώς αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη, αλλά ρεβανσιστική έναντι της οργανωμένης εργασίας και των δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού. Και αυτό σε συνδυασμό με πολιτικές που χτυπάνε τα μικροαστικά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους, για να ανοίξουν χώρο για το μεγάλο κεφάλαιο και τα φιλικά προς την κυβέρνηση επιχειρηματικά συμφέροντα. Και βέβαια, σε συνδυασμό με μια «διαχείριση της επιδημίας» που συνίσταται σε ψέματα, τρομοκρατία, απαγόρευση αντίθετης άποψης, ενοχοποίηση του λαού και μη ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Επομένως, δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία και κανένα περιθώριο αναμονής! Αν δεν θέλουμε, όταν «ξυπνήσουμε» κάποια στιγμή, να ανακαλύψουμε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια άλλη, πολύ χειρότερη Ελλάδα, θα πρέπει να αντιδράσουμε, θα πρέπει να κινηθούμε! Με αυτοοργάνωση, με πληροφόρηση, με χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η διαδικτυακή επικοινωνία, με οργανωμένη ανυπακοή, να τολμήσουμε την έξοδο από την κατασταλτική καραντίνα! Να απαιτήσουμε από τα σωματεία και τις κάθε είδους επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν ενάντια στο αντιδημοκρατικό καθεστώς! Ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης αυτή τη στιγμή είναι η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων με τρία κύρια αιτήματα: 1) σταμάτημα της αντιδημοκρατικής εκτροπής–πλήρης αποκατάσταση των βασικών δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων, 2) αντιμετώπιση της επιδημίας με μαζικά δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση, μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και τις συγκοινωνίες και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, και όχι με τυφλά, κατασταλτικά λοκντάουν, 3) ακύρωση κάθε αντιλαϊκού-αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου που περνάει ή έχει περάσει σε συνθήκες επιδημίας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει κατασταλτικά, όμως όσο πιο οργανωμένη, μαζική, αποφασισμένη και ενωτική είναι η κινητοποίηση τόσο πιο δύσκολα θα πιάσει η τρομοκρατία.

15.1.2021

Η Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου