ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Η «Κιβωτός Του Τρόμου», Οι Κρατικοί Προστάτες Της Και Οι «Πεφτοσυννεφάκηδες» Της Άρχουσας Τάξης

 

Αναλυτικό άρθρο για τη φρικιαστική υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», για την υποκρισία άρχουσας τάξης, κυβέρνησης και ΜΜΕ, και για τις αναγκαίες διεκδικήσεις.

 Κωνσταντίνος Αυγέρος - Πηγή : marxismos

 

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» έχει συνταράξει ολόκληρη την κοινωνία. Μέσα σε λίγες ημέρες έχουν γίνει αμέτρητες καταγγελίες από νέους και νέες που έζησαν ως ανήλικοι στις δομές της «Κιβωτού» και βίωσαν φρικιαστικά περιστατικά.
Ο ιερέας π. Αντώνιος Παπανικολάου, ο οποίος είναι ο πραγματικός διαχειριστής της εταιρείας (αν και το 50% ανήκει στη σύζυγό του και το άλλο 50% στη μητέρα του), κατηγορήθηκε στις 16 Νοεμβρίου ότι κακοποιούσε και ασελγούσε εις βάρος ενός 15χρονου αγοριού. Από τότε έχουν γίνει πάρα πολλές καταγγελίες από διαφορετικά νεαρά άτομα που κατηγορούν τον ιερέα Αντώνιο και εργαζόμενους στις δομές της «Κιβωτού» για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, χωρισμό αδελφών, αναγκαστική έκτρωση, διακοπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθητή-τρόφιμου ενάντια στη θέλησή του, εξαναγκαστική και παράνομη εργασία, κ.α.

Ήδη έχουν κληθεί από τους εισαγγελείς μάρτυρες που επιβεβαιώνουν αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Επίσης, ο νεαρός που έκανε την πρώτη καταγγελία κατά του Αντωνίου αλλά και ο συνομήλικός του που επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του, έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους έπειτα από την αρχική καταγγελία στις 16 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας που φανέρωσε ότι τα έτη 2017-2021 είχε αποταμιεύσει 27,7 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 100.000 από κρατική επιχορήγηση. Φυσικά αποκλείεται όλα αυτά τα χρήματα να αξιοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των τροφίμων, καθώς οι τρόφιμοι των δομών διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες. Αντιθέτως φαίνεται ότι ο π. Αντώνιος και η σύζυγός του οδηγούσαν πανάκριβα αυτοκίνητα και είχαν αγοράσει κάποια ακριβά ακίνητα.

Βαριές ευθύνες βαραίνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και τις προηγούμενες, αλλά και δικαστικούς και αστυνομικούς αξιωματούχους που κάλυπταν τον Αντώνιο και αγνοούσαν παλαιότερες καταγγελίες που είχαν γίνει κατά της «Κιβωτού». Κανένας σοβαρός έλεγχος από κρατικούς λειτουργούς δεν έχει γίνει στην «Κιβωτό», αλλά και άλλους τέτοιους οργανισμούς εμπορίου «φιλανθρωπίας». Ακόμα και ύστερα από προηγούμενες καταγγελίες για σωματική κακοποίηση παιδιών κανένας εισαγγελέας ή αστυνομικός δεν ενδιαφέρθηκε για να πραγματοποιηθεί έλεγχος στις εν λόγω δομές. Όλοι οι κρατικοί θεσμοί «κράτησαν σιγή ιχθύος» μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, ακόμα και μετά τις καταγγελίες η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να προστατεύσει τους ανήλικους τρόφιμους της «Κιβωτού». Το μόνο που έκανε ήταν να διορίσει ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) που αποτελείται από άτομα άλλων «φιλανθρωπικών» οργανισμών και έμπιστων της κυβέρνησης. Παράλληλα, ενώ απραγεί ως προς την ουσία του ζητήματος, εκμεταλλεύεται κυνικά τη φρίκη που προκαλεί η συγκεκριμένη υπόθεση, τροφοδοτώντας καθημερινά τα αστικά ΜΜΕ με στοιχεία που η ίδια γνώριζε εδώ και μήνες ή χρόνια, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψει τις πομπές του ωτακουστών, υποκλοπέων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, και εκβιαστών του επιτελείου Μητσοτάκη.

Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο νέο ΔΣ της «Κιβωτού» όπως και στην ίδια την κυβέρνηση. Η πραγματική προστασία των ανηλίκων ατόμων θα πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος και μόνο. Αυτό το πολύ σοβαρό καθήκον δεν θα πρέπει να αφήνεται στα χέρια εταιρειών και ΜΚΟ «φιλανθρωπικού χαρακτήρα». Το κράτος θα πρέπει να παρέχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, φαγητό, σπουδές, ρούχα και εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για αυτό τον σκοπό. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι άλλες καπιταλιστικές κυβερνήσεις, δεν δίνει ούτε ευρώ για την προστασία των φτωχών (ορφανών ή μη) παιδιών. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η προστασία των παιδιών επαφίεται σε δομές με κατά κύριο λόγο εθελοντικό χαρακτήρα, κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Η Εκκλησία της Ελλάδος απαγόρευσε (προσωρινά) στον Αντώνιο να πραγματοποιεί κάθε είδους ιεροπραξία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης της «Κιβωτού». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καταδίκασε τον Αντώνιο και μάλιστα τόνισε ότι η Εκκλησία δεν είχε καμία σχέση με την «Κιβωτό». Βέβαια η ύπαρξη ενός ιερέα που ασελγεί σε ανήλικους, τους κακοποιεί, τους κλείνει στην απομόνωση, εκμεταλλεύεται παράνομα την εργασία τους, τους στερεί το δικαίωμα στις σπουδές και συγκεντρώνει περιουσία και πλούτο δεν μπορεί να μην είχε γίνει αντιληπτή από την Ιερά Σύνοδο και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έναν γνωστό ιερέα που διαχειρίζεται μια μεγάλη «φιλανθρωπική» οργάνωση. Εδώ και χρόνια η Εκκλησία έτρεφε το «φιλάνθρωπο» γόητρό της μέσα από το «θεάρεστο έργο» του παπά-Αντώνιου και της «Κιβωτού του τρόμου». Μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εμπλακεί και η ίδια στο παρελθόν σε υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ μέσω της δικής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Οπότε μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι πραγματικά συμβαίνει στα ανώτατα κλιμάκια της Εκκλησίας και καλύπτεται με ιδιαίτερο ζήλο από τους σεβασμιότατους ιερείς!

Τα αστικά ΜΜΕ μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα που έγινε η πρώτη καταγγελία, εκθείαζαν το έργο της «Κιβωτού» και το πρόβαλαν με κάθε δυνατό μέσο, όπως κάνουν βέβαια και με άλλες «φιλανθρωπικές» εταιρείες και ΜΚΟ. Η λεγόμενη κοινή γνώμη, μέχρι πρότινος, τοποθετούταν πολύ θετικά απέναντι σε αυτούς τους οργανισμούς, ειδικά προς όσους έχουν να κάνουν με τη στέγαση και φροντίδα ανήλικων παιδιών. Η φανέρωση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούσαν στην «Κιβωτό», μετά τις καταγγελίες των πρώην τροφίμων, έχουν προκαλέσει την αηδία σε εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν απαξιώσει στα μάτια τους τις «φιλανθρωπικές» οργανώσεις.

Η υποκρισία των ΜΜΕ, τα οποία μόλις τώρα ανακάλυψαν τι επικρατούσε στην «Κιβωτό», είναι εξοργιστική και προκαλεί θυμό σε πολλούς ανθρώπους. Αυτοί που μέχρι πρόσφατα εκθείαζαν την «Κιβωτό» και τον Αντώνιο μέχρι αηδίας, τώρα έχουν μετατραπεί σε πολέμιούς τους που τον «ξεσκεπάζουν» και «πέφτουν από τα σύννεφα» ύστερα από κάθε νέα καταγγελία. Η πλειοψηφία της κοινωνίας και ειδικά η νεολαία κατανοούν πολύ καλά τον ρόλο των ΜΜΕ που είναι ο αποπροσανατολισμός της «κοινής γνώμης» με θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία, ενώ όταν ξεσπούν σοβαρά σκάνδαλα «ξεσπαθώνουν» ξαφνικά ενάντια σε ένα μεμονωμένο πρόσωπο ή οργανισμό του αστικού κατεστημένου για να μη χάσουν τελείως την αξιοπιστία τους. Έκδηλη είναι και η υποκρισία συνολικά της άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένων πάμπλουτων διάσημων που έκαναν δωρεές στην «Κιβωτό», η οποία εμφανίζεται κάθε μέρα να «πέφτει από τα σύννεφα» αλλά στην πραγματικότητα γνώριζε και «έκανε τα στραβά μάτια» ή αδιαφορούσε πλήρως για τα παιδιά της «Κιβωτού» και το μόνο που την ένοιαζε ήταν να προβάλλει μια εικόνα γεμάτη δήθεν «αγαθοεργίες» συνδεδεμένη με την «Κιβωτό».

Το καθεστώς εμπορίου μιας δήθεν «φιλανθρωπίας» δεν είναι αντάξιο μιας σύγχρονης κοινωνίας του 21ου αιώνα, αλλά είναι συνυφασμένο με το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ σε κάποιες του πτυχές ομοιάζει με τη «φιλανθρωπία» της Εκκλησίας στον Μεσαίωνα. Φυσικά σήμερα υπάρχουν και ΜΚΟ με εθελοντές και εργαζόμενους που έχουν την αλτρουιστική διάθεση να προσφέρουν και να στηρίξουν παιδιά και ενήλικες που έχουν ανάγκη. Όμως το καθήκον της προστασίας αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας θα πρέπει να εκπληρώνεται από το κράτος αποκλειστικά, το οποίο θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τέτοιου είδους ιδρύματα.

Αν όλοι αυτοί οι πόροι που δαπανώνται για αγορές όπλων και πολεμικό εξοπλισμό, αλλά και ως οικονομική ενίσχυση – δώρα στους καπιταλιστές, διοχετεύονταν στη δημιουργία κρατικών δομών στέγασης και φροντίδας ανήλικων ατόμων, τότε δεν θα υπήρχε το περιθώριο για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων ιδιωτικών «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων όπως αυτό της «Κιβωτού».

  • Παραδειγματική τιμωρία για τη σπείρα παιδοβιαστών, παιδοβασανιστών και απατεώνων της «Κιβωτού» και για όλους τους κρατικούς (κυβερνητικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς κ.ά.) και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους που της παρείχαν κάλυψη!
  • Έξω η Εκκλησία και οι ρασοφόροι από την υπόθεση της προστασίας και της ανατροφής των άπορων και ορφανών παιδιών!
  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικού ιδρύματος παιδικής πρόνοιας! Γενναία χρηματοδότηση κρατικών δομών προστασίας και στέγασης άπορων και ορφανών παιδιών με ειδικευμένο προσωπικό, ετήσια αξιολόγησή τους από επιστημονικούς και μαζικούς λαϊκούς φορείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου