ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Attack : Η Black Friday Είναι Εργοδοτική Και Καταναλωτική «Καφρίλα»

 Attack στην ανεργία και την επισφάλεια,

Ταξική αλληλεγγύη στους εργαζομένους – Καμία αγορά / παραγγελία

Αν κάποτε το εμψυχωτικό μότο που κυριαρχούσε στην αγορά εργασίας ήταν «Όποιος δουλεύει, προοδεύει», πλέον η σύγχρονη επιταγή εργοδοσίας τροποποιείται στην ακόμα χειρότερη μορφή «Δούλευε μέχρι τελικής πτώσεως για να μην βρεθείς άνεργος». Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία του πολυδιαφημισμένου θεσμού ‘Black Friday’, που γεννήθηκε στην «καρδιά» του καπιταλισμού. Επιτομή της εργασιακής υπερεκμετάλλευσης, ξεχειλώνει ωράρια, καταπατά δικαιώματα, εντατικοποιεί την εργασία και αμφισβητεί μέχρι και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων (ξεκούραση, ψυχική υγεία κ.λπ.).

Η ‘Black Friday’, που πλέον διαρκεί μέχρι και βδομάδες, δεν καθιερώθηκε για να αγοράσουν οι φτωχοί και ούτε αποτελεί μια καλοπροαίρετη ευκαιρία στον μέσο άνθρωπο να αγοράσει όσα δεν του εξασφαλίζει ο μισθός του. Αποτελεί, αντίθετα, ένα καλοστημένο κόλπο των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων να «ξεπουλήσουν» ότι απέμεινε και να βγάλουν μεγάλο κέρδος. «Θύματα» αυτής της κατάστασης, οι εργάτες που φτιάχνουν τα προϊόντα αυτά – που αν και θα ξεπουληθούν δεν βλέπουν κάποια αύξηση στο μισθό τους, οι διανομείς των οποίων η δουλειά θα «πυκνώσει» και η χρονική πίεση θα αυξηθεί – που ούτε αυτοί θα κερδίσουν κάτι οικονομικά και οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν δυσανάλογα πολλούς πελάτες – και (στην καλύτερη) θα πληρωθούν υπερωρίες. Υπερωρίες – φαντάσματα μιας και αυτές καταργήθηκαν με το νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη. Και οι τρεις κατηγορίες μισθωτών παρότι θα δουλέψουν σκληρά για τη Black Friday και χωρίς αυτούς ούτε μια «απλή Παρασκευή» δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα πληρωθούν εξωπραγματικά δυσανάλογα από τα αμύθητα κέρδη που θα βγάλει η εργοδοσία.

Η Black Friday είναι επικίνδυνη για τους/ις εργαζόμενους/ες. Ας αναλογιστούμε ειλικρινά, πόσο μακριά θεωρούμε πως είναι τα περιστατικά ποδοπατήματος και λιποθυμίας εργαζομένων που βλέπουμε στις ΗΠΑ; Επιπλέον, σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, μέσα από τέτοιες προσπάθειες άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, η εργοδοσία προσπαθεί να παγιώσει ένα γενικότερο κλίμα αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων και τελικά τη δημιουργία ενός νέου τύπου εργατικού δυναμικού, περισσότερο ευέλικτου και πειθήνιου.

Το «ξεχείλωμα» της εργασίας πότε με την Black Friday πότε με τις «Λευκές Νύχτες» και πότε με τα «νεύρα» του αφεντικού δεν είναι κανονικότητα και επουδενοί δεν πρέπει να νοείται σαν τέτοιο. Δουλεύουμε ήδη πολύ και σκληρά, πληρωνόμαστε δυσανάλογα και δεν χρωστάμε σε καμία διοίκηση πολυκαταστήματος να δουλέψουμε περισσότερο για να βγάλει εκείνη λεφτά. Ακόμα, δεν υποχρεούμαστε να βάλουμε «πλάτη» στις προσπάθειες της κυβέρνησης για «τόνωση» της αγοράς. Αν θέλουν, ας αυξήσουν τους μισθούς και ας μειώσουν τις τιμές στα είδη βασικής ανάγκης, εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε «χίλια κομμάτια» για να τα κονομήσει το Πλαίσιο, ο Κοτσόβολος, τα Public και γενικά το κεφάλαιο. Είμαστε αυτοί που παράγουμε το πλούτο, πόσο πια θα τον καρπώνεται ο αντίπλαος;

Σαν Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, καλούμε κάθε εργαζόμενο/η σε πολυκαταστήματα να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας για κάθε μεμπτό περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τόσο εν’όψει της Black Fridays όσο και γενικότερα. Καταστάσεις όπως αυτές στον Κωτσόβολο, όπου έκαναν crash test στους εργαζομένους κλειδώνοντάς τους εντός υποκαταστήματος στη Συγγρού για να τεστάρουν τις αντοχές τους, δεν πρέπει να περάσουν έτσι. Αντίστοιχα, προειδοποιούμε κάθε εργοδότη, manager ή οτιδήποτε άλλο να φερθεί στους υπαλλήλους του με το σεβασμό που τους αρμόζει.

Ακόμα, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλη τη νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης και τον εργαζόμενο λαό να μην δεχθεί να αγοράσει τίποτα την ημέρα της Black Fridays. Γνωρίζουμε, πως για όλους μας οι εκπτώσεις είναι θελκτικές. Παρόλα αυτά, το «τίμημα» που πληρώνει ένα μεγάλο κομμάτι των ταξικών μας αδελφιών είναι κατά πολύ δυσανάλογο. Το μακροπρόθεσμο κόστος για τον κόσμο της εργασίας από την καθιέρωση της Black Friday και κάθε συναφούς πρωτοβουλίας μεταφράζεται σαν ένα επιπλέον βήμα κατοχύρωσης της ελαστικοποίησης της εργασίας και της όξυνσης της εκμετάλλευσης. Η αλληλεγγύη που δείχνουμε την Παρασκευή στους εργαζομένους των πολυκαταστημάτων, πηγάζει από τις εμπειρίες που όλοι μας έχουμε βιώσει στην εργασιακή «ζούγκλα» που επικρατεί εκεί έξω. Για κάθε φορά λοιπόν, που είπαμε και λέμε «δεν αντέχω άλλο», που γεμίσαμε νεύρα με τα αφεντικά μας, που πελαγώσαμε και φτάσαμε στα όριά μας, κανένας μικρομεσαίος εργαζόμενος να μην αγοράσει τίποτα στα πλαίσια της Black Friday.

Καλούμε και στηρίζουμε τους συναδέλφους εμποροϋπαλλήλους, αλλά και κάθε εργαζόμενο να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και μέσο τα δικαιώματά τους, τα ωράρια και την αξιοπρέπεια τους κόντρα στο ν.Χαζτηδάκη και την εργασιακή γαλέρα που ποθούν όσο τίποτα άλλο! Για να ζήσει η εργατική τάξη αξιοπρεπώς, για να έχει δυνατότητα κόντρα στη φτώχεια και την ανέχει να επιβιώσει, οφείλει και πρέπει να παλέψει, κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα, για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με ελευθερίες. Αν θέλουν τόσο πολύ να δώσουν την ευκαιρία στους εργάτες και τις εργάτριες αυτού του κόσμου να έχουν πρόσβαση σε αγαθά να αυξήσουν τους μισθούς και να αφήσουν τα «παραμύθια» εκπτώσεων και… καυτών ευκαιριών! Για να αναπνεύσουμε πρέπει να τους ανατρέψουμε!

Απαιτούμε:

Να απαγορευτεί η BlackFriday.
• Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Ούτε στις “τουριστικές περιοχές”, ούτε πουθενά αλλού.
• Αυξήσεις στους μισθούς – Μείωση του ωραρίου
• Κατάργηση της ελαστικής εποχιακής εργασίας
• Μαζικές προσλήψεις, σε δημόσιο κ ιδιωτικό τομέα με σταθερές σχέσεις εργασίας. Δουλειά για όλους!
• Μείωση της φορολογίας των μισθωτών, των ανέργων, των φτωχών!
• Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου