Στο καθεστώς φίμωσης και λογοκρισίας, αντιτάσσουμε τον αγώνα για ελεύθερη πληροφόρηση
Στις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφο του Ανδρέα Λοβέρδου ψήφισε το νέο Ποινικό Κώδικα. Εκτός των άλλων αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων του νέου Ποινικού Κώδικα, ιδιαίτερα σοβαρή είναι η τροποποίηση του άρθρου 191 για τη “διασπορά των ψευδών ειδήσεων”.
Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη προστέθηκε επίσημα, πλέον, στα “αντιδημοκρατικά καθεστώτα” στα οποία επιβάλλεται δια νόμου μία μόνο “κρατική άποψη”, ποινικοποιείται η ελευθερία άποψης και η διάδοση της μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των ψηφιακών δικτύων και του διαδικτύου.
Με πρόσχημα την πανδημική κρίση του Covid 19 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανήγαγε σε ποινικό αδίκημα με αυξημένες ποινές έως και πέντε χρόνια φυλάκιση, την ενδεχόμενη “πρόκληση ανησυχίας ή φόβου στο κοινό”, την ενδεχόμενη “υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία”.
Θεσμοθέτησε την ποινικοποίηση της δημοσιοποίησης όλων των απόψεων, που το κράτος ή και η δικαστική εξουσία θα χαρακτηρίζει “ψευδείς” στα ψηφιακά δίκτυα, το διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δίπλα στο καθεστώς ολοκληρωτικής λογοκρισίας και φίμωσης που επιβλήθηκε στα δημόσια Μέσα με την υπαγωγή τους απευθείας στο μέγαρο Μαξίμου το 2019, στα ιδιωτικά ΜΜΕ μαζί με τους ολιγάρχες της ενημέρωσης, στους δημοσιογράφους με την οικονομική χειραγώγησή τους, η κυβέρνηση ποινικοποιεί την οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Παράλληλα, με τις επιχειρήσεις φίμωσης ανεξάρτητων ΜΜΕ ή δημοσιογράφων με την επίκληση κατηγοριών όπως της συκοφαντικής δυσφήμισης, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κλπ. που έχουν κοστίσει ταλαιπωρία, ποινές και χρηματικές αποζημιώσεις σε δημοσιογράφους που δεν κατάφεραν να αθωωθούν, νέο όπλο μπαίνει στη φαρέτρα του συστήματος. Η νέα διάταξη απειλεί με φυλακή όσους αντιστέκονται στην προωθούμενη κατευθυνόμενη-κατασκευασμένη “αλήθεια” της για τα γεγονότα και τις επιπτώσεις της πολιτικής της στη χώρα και την κοινωνία.
Με το νέο άρθρο περί “διασποράς ψευδών ειδήσεων” ο οποιασδήποτε πολίτης, ακτιβιστής και δημοσιογράφος δημοσιοποιήσει την άποψη του σε διαδίκτυο ή σε ΜΜΕ, κόντρα στις κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία, την ασφάλεια-άμυνα ή και την υγεία, μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή με την κατηγορία ότι προκάλεσε “ανησυχία-φόβο-υπονόμευση”.
Δεκάδες διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, ανάμεσα τους και οι Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοσιογράφων είχαν αντιδράσει ζητώντας από την κυβέρνηση της Ν.Δ να αποσύρει τις διατάξεις φίμωσης και λογοκρισίας. Το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) καταδίκασε επίσης την ψήφιση του άρθρου περί διασποράς υποτιθέμενων “ψευδών ειδήσεων”, προειδοποιώντας για την επίθεση στην ελευθερία του λόγου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ μπήκε στο κάδρο των ανελεύθερων καθεστώτων στην Ευρώπη, μαζί με την κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία που έχει καταδικαστεί ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεσμική επίθεση ενάντια στην ελευθερία έκφρασης πολιτών και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με χαρακτηριστικά την παρενόχληση των δημοσιογράφων που επιμένουν στην ερευνητική -αποκαλυπτική δημοσιογραφία, τη διαρκή λογοκρισία και φίμωση σε Μέσα και δημοσιογράφους.
Η ΚΕΔΑΑ ενώνει τη φωνή της μαζί με όλους τους οργανισμούς και τους εργαζόμενους στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και της ερευνητικής δημοσιογραφίας ενάντια στο νέο φίμωτρο της ελεύθερης άποψης και της ελεύθερης διακίνησής της και απαιτεί την κατάργησή του.
στάλθηκε με email
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου