ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Φοροληστεία Των Φτωχών /// ΠΡΙΝ

 Editorial - Πριν


Με διθυραμβικά σχόλια υποδέχτηκε η κυβέρνηση την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2022, που στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου κατέγραψε 1,148 δισ. ευρώ μικρότερο έλλειμμα έναντι του στόχου. Κύριο στοιχείο ήταν η υπέρβαση των εσόδων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 823 εκατ. ευρώ.



Από πού προήλθαν όμως τα αυξημένα έσοδα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, κατά συντριπτική πλειοψηφία οφείλονται στην υπεραπόδοση των φόρων και κυρίως του πλέον άδικου εξ αυτών, δηλαδή του ΦΠΑ. Επιβαλλόμενος οριζοντίως επί φτωχών (κυρίως) και πλουσίων, ο ΦΠΑ απέδωσε στα κρατικά ταμεία στο εντεκάμηνο του 2022 19,828 δισεκατομμύρια ευρώ, 135 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πηγές εσόδων μέσω της φορολογίας, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εισέφεραν 6,344 δισ. ευρώ (52 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο), τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,545 δισ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο), ενώ τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 15,436 δισ. ευρώ (154 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Και ενώ ο ΦΠΑ υπεραποδίδει όσο συνεχίζεται το «ράλι» των τιμών, η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του άδικου έμμεσου φόρου σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει ότι μια τέτοια κίνηση «θα μας έβαζε σε μεγαλύτερες περιπέτειες στις οποίες δεν θέλουμε να επιστρέψουμε», απειλώντας ουσιαστικά με επιστροφή στα… μνημόνια! Διαρκής, κυνική, ταξική φοροληστεία — και με τη βούλα του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου