ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Με Mεγάλη Θλίψη, Αλλά Με Μεγάλη Συγκίνηση Και Περηφάνια Αποχαιρετούμε Τον Μανόλη Γλέζο

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

Εμβληματική φιγούρα του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς, μέλος της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, στέλεχος και δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη στα δύσκολα χρόνια της τρομοκρατίας ενάντια στον λαό, ο Μ Γλέζος δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για την ηρωική πράξη του κατεβάσματος της σβάστικας από την Ακρόπολη, αλλά και για την συνολική αντιστασιακή του δράση για την οποία "τιμήθηκε" από το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος σε 28 καταδίκες (από τις οποίες 3 σε θάνατο) και 16 χρόνια φυλακές και εξορίες.

Παρόλα τα βάσανα δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή το μετερίζι των κοινωνικών αγώνων. Μαχητής στην περίοδο της πάλης κατά των μνημονίων αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει το λιθαράκι του στον ενταφιασμό του λαϊκού ΟΧΙ στο οποίο πίστεψε και για το οποίο πάλεψε.

Ο Μ Γλέζος έζησε όλη την μεγαλειώδη και τραγική πορεία και όλες τις αντιφάσεις της αριστεράς. Δεν συμφωνούσαμε πάντα με τις επιλογές του αλλά υπήρχε πάντα κάτι βαθύτερο στην στάση του για το οποίο αγαπήθηκε από τον λαό. Το αγωνιστικό του φρόνημα, η τιμιότητα, η λαικότητα, το αδάμαστο πνεύμα του.

Μ αυτές τις σκέψεις αποχαιρετάμε τον "πρώτο αντάρτη" στην Ευρώπη δίνοντας υπόσχεση ότι οι σημαίες θα σηκώνονται ψηλά ώσπου ο κόσμος αυτός να απαλλαγεί από κάθε εκμετάλλευση, φτώχεια, καταπίεση!!

8 σχόλια:

  1. Με τον Μανώλη Γλέζο το κίνημα μας είχε από παλιά σοβαρές πολιτικές διαφορές. Από την εποχή της σοβιετικής επέμβασης στα εσωτερικά του ΚΚΕ, την καθαίρεση και την διαγραφή του Ζαχαριάδη και των πήγαινε-έλα στην Μόσχα για την απόκτηση της ιδιότητας του "αυτοκρατορικού απεσταλμένου" εκ μέρους της νέας χρουτσωφικής ηγεσίας.

    Από τα χρόνια της ΕΔΑ και της Αναγέννησης στα τέλη του Πενήντα και στην δεκαετία του Εξήντα. Πολύ μεγαλύτερες γίνανε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ και αργότερα στην προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κυβερνητικό ρόλο. Κάποιες, λιγοστές φορές, οι ανάγκες διασταύρωσαν τους δρόμους μας. Όπως τότε που χρειάστηκε να συγκροτήσουμε την επιτροπή για την ελευθερία του πορτογάλου Οτέλο ντε Καρβάλιο ή άλλες πρωτοβουλίες στο αντιπολεμικό και αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα. Πέρα από τις διαφορές ο Γλέζος συμβόλιζε μια εποχή. Από την μια την εποχή της ηρωικής αντίστασης στην Γερμανική κατοχή και πέτρινων χρόνων του εμφυλίου. Από την άλλη των αντιφατικών, και πολλές φορές προβληματικών, πρωτοβουλιών και πολιτικών στην δύσκολη μετεμφυλιακή περίοδο. Κουβαλούσε μνήμες, αγώνες και ιστορία Λυπόμαστε ειλικρινά για την απώλεια του. Παρά τις διαφορές πάντα τον νιώθαμε σαν τον άνθρωπο και αγωνιστή που βρίσκονταν στην από εδώ όχθη!

    δ.π.

    Πηγή : Αντιγειτονιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δύναμή του ήταν η τάση της ανυπακοής

    Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο, που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 98 ετών. Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει για πάντα στη μνήμη των αγωνιστών της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος για την μακρόχρονη πορεία του στο κίνημα και ειδικά για την κορυφαία πράξη αντίστασης, νύχτα 30-31 Μάη 1941, όταν μαζί με το συναγωνιστή του Λάκη Σάντα πήραν την πρωτοβουλία και κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, εκφράζοντας το πιο μαχητικό πνεύμα λαού και νεολαίας. Η ενέργεια αυτή των δύο νέων κομμουνιστών ήταν από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην Ευρώπη. Ειδικά οι νεώτεροι, δεν θα ξεχάσουν τη συμβολή του και στις σκληρές μάχες κατά της μνημονιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όταν παρά την ηλικία του βρισκόταν στις πρώτες γραμμές των διαδηλώσεων.

    Η ζωή του Μανώλη Γλέζου αποτελεί μια βιογραφία της ίδιας της Αριστεράς στη χώρα μας. Μέλος της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ αργότερα, κρατούμενος και βασανισμένος πολλές φορές από γερμανούς ναζί, ιταλούς φασίστες και έλληνες συνεργάτες, μέλος του ΚΚΕ δημοσιογράφος και στέλεχος του «Ριζοσπάστη» στα δύσκολα χρόνια μετά την Βάρκιζα. Βουλευτής της ΕΔΑ το 1951, όντας κρατούμενος και διευθυντής της «Αυγής» το 1956. Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και εξορία άλλα 4 χρόνια και έξι μήνες. Συνολικά, 16 χρόνια απ’ τη ζωή του. Αυτό ήταν το «ευχαριστώ» του μετεμφυλιακού κράτους στον αντιστασιακό.

    Στη διαχρονική διαδρομή του Γλέζου εκφράστηκαν μια ηρωική πορεία αγώνων, θυσίας και σταθερής ένταξης στο στρατόπεδο της εργατικής τάξης, αλλά και όλες οι αντιφάσεις και η στρατηγική ήττα της αριστεράς και του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος. Αποτυπώνεται τόσο η κυριαρχία της λογικής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο μετά την μεταπολίτευση και των «αριστερών κυβερνητικών λύσεων» την εποχή της κρίσης, όσο και η μαχητική διάθεση και η αγωνιστική στάση του στο κίνημα, η ενωτική του κουλτούρα. Ξεχωρίζει η άρνησή του να συμβιβαστεί με την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στα ευρωμνημόνια, η άρνησή του να ενταφιάσει το «Όχι» όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα.

    Ήταν σαν ο παλαίμαχος αγωνιστής να σφραγίζεται ξανά, σε μια κρίσιμη καμπή, από το ανυπόταχτο πνεύμα του νεαρού κομμουνιστή που έσκιζε τη σβάστικα.

    Καλό ταξίδι Μανώλη Γλέζο, η αντικαπιταλιστική Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα του μέλλοντός μας θα έχουν μαζί τους τα ασυμβίβαστα και δημιουργικά στοιχεία της ηρωικής γενιάς σας που τα έβαλε με θεούς και δαίμονες.

    ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 30 Μαρτίου 2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Σήμερα, 30 Μάρτη 2019, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός αγωνιστής Μανώλης Γλέζος. Ο «πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης», όπως χαρακτηρίστηκε από το Ντε Γκωλ, άφησε το σπουδαίο του στίγμα στην Ιστορία του τόπου μας. Υπηρέτησε με αυταπάρνηση σε όλη του τη ζωή τους αγώνες του λαού μας για ψωμί, ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη.


    Υπήρξε βουλευτής της Αριστεράς. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, διανοούμενος, αποτέλεσε διεθνή φυσιογνωμία, που ξέφυγε από τα σύνορα της Ελλάδας. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν από τη Σοβιετική Ένωση.


    Όλα του χρόνια κυνηγήθηκε σκληρά από τους εχθρούς του λαού, όχι μόνο τους γερμανούς κατακτητές αλλά και τα ελληνικά αντιδραστικά καθεστώτα. Ως μέλος της ΕΠΟΝ, συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα, σημάδεψε με τη τόλμη του τη νύχτα της 30ης Μάη όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη σημαία του Γ’ Ράιχ από την Ακρόπολη. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το αντιδραστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε από τις δεξιές κυβερνήσεις τη μετεμφυλιακή περίοδο προκαλώντας διεθνές κύμα συμπαράστασης. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του συμμετείχε ενεργά στο λαϊκό κίνημα, στις μεγαλειώδεις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, άφοβος και δυνατός.


    Σε κάθε κρίσιμη ιστορική στιγμή για το λαό μας υπήρξε παρόν. Το σθένος του, η γενναιότητα, η επαναστατική νεανική του ορμή που δεν έπαψαν στιγμή να τον χαρακτηρίζουν, είναι ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εμάς που παλεύουμε για μια καλύτερη κοινωνία, για ομορφότερες μέρες για τους εργαζόμενους και το λαό στον τόπο μας.


    Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, 98 ετών, 30 Μάρτη. Σαν σήμερα το 1952 εκτελέστηκαν ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, κι άλλοι τρεις μεγάλοι αγωνιστές. Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε για να συναντήσει τα αδέρφια μας που χάρισαν τη ζωή τους στον αγώνα. «Δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο, και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων!», όπως συγκλονιστικά είπε στην ιστορική απολογία του ο Μπελογιάννης.

    Ψυχή βαθιά!

    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μανώλης Γλέζος πέθανε σε ηλικία 97 (όχι 98) ετών: 9 Σεπτεμβρίου 1922 - 30 Μαρτίου 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάντηση για μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

    Καλό ταξίδι σύντροφε Μανώλη!
    Φεύγεις όπως έζησες όρθιος, θα ζεις για πάντα στις καρδιές και τους αγώνες μας.

    Από τα εφηβικά σου χρόνια ήδη διάλεξες πως θα ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου, έζησες όρθιος και αλύγιστος απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Σε ηλικία μόλις 19 ετών από κοινού με τον Απόστολο Σάντα ξεφτίλισες τον φασίστα κατακτητή κατεβάζοντας την σβάστικα από την Ακρόπολη διαλύοντας το φόβο και δείχνοντας στην πράξη τι πάει να πει τσάκισμα του φασισμού.

    Από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΚΚΕ, του ΕΑΜ της ΕΠΟΝ και αργότερα της ΕΔΑ ήσουν εκεί, παρών σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη του λαϊκού μας κινήματος σε κάθε νίκη και σε κάθε ήττα, στις εξορίες, στις φυλακές και τους εξευτελισμούς του δεξιού καθεστώτος της μετεμφυλιακής «καχεκτικής δημοκρατίας» και αργότερα της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Στην μεταπολίτευση παρέμεινες ενεργός πολιτικά με παρουσία σε κάθε δημοκρατικό και λαϊκό αγώνα.

    Εκεί που άλλοι υποχωρούσαν, αποσύρονταν ή περνούσαν στις τάξεις του αντιπάλου εσύ επέμεινες χωρίς αστερίσκους να τοποθετείσαι με την πλευρά των πολλών, με την πλευρά της εργατικής τάξης και του λαού, έτσι το 2010 σε ηλικία 88 χρονών βρέθηκες μαζί μας στο δρόμο και στάθηκες μπροστά στην φυσούνα ενός μικρόψυχου ματατζή και για άλλη μια φορά δεν λύγισες.

    Συμμετείχες στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τους Ενεργούς Πολίτες και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε από τις καταστατικές του θέσεις, κατήγγειλες και αποχώρησες δείχνοντας και πάλι ότι στον ταξικό αγώνα δεν χωρούν ημίμετρα. Εκεί που θα μπορούσες όπως τόσοι άλλοι να οχυρωθείς πίσω από την ηλικία σου και να υιοθετήσεις μία «νεστορική» στάση εσύ παρέμεινες ενεργός, ταξικά μεροληπτικός.

    Σύντροφε Μανώλη φεύγεις σήμερα 30 Μαρτίου να πας να βρεις τον Ν. Μπελογιάννη και τους άλλους συντρόφους και τις συντρόφισσες σου κάνοντας αυτήν την μέρα για μας διπλά πένθιμη. Φεύγεις όπως έζησες όρθιος, θα ζεις για πάντα στις καρδιές και τους αγώνες μας.

    Καλό ταξίδι σύντροφε Μανώλη!

    αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.

    Τάσος Λειβαδίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς να αποχαιρετήσεις έναν μαχητή σαν τον Μανώλη Γλέζο που έδωσε έμπνευση σε τόσες γενιές της Αριστεράς; Από την Αντίσταση στη ναζιστική κατοχή πριν 80 χρόνια μέχρι τις μάχες ενάντια στα Μνημόνια την τελευταία δεκαετία ήταν πάντα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

    Γι' αυτό, τούτη την ώρα της απώλειας αγανακτούμε με τις απόπειρες αυτών που τον κυνήγησαν ανελέητα να οικειοποιηθούν τη μνήμη του. Έγραψε ο Μητσοτάκης χωρίς ντροπή: “Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μια γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς”. Θέλει να ξεχάσουμε ο Μητσοτάκης ο μικρός ποιας τάξης οι φανατισμοί και ποιας τάξης κόμματα και πολιτικοί φυλάκισαν τον μεγάλο Γλέζο ξανά και ξανά.

    Ούτε μια λέξη δεν βρήκαν οι απόγονοι των διωκτών του Γλέζου για να αποκηρύξουν τις δίκες, καταδίκες, εξορίες και φυλακίσεις που του φόρτωσαν οι πατεράδες και η τάξη τους. Γιατί ακόμα και μόλις πριν δέκα χρόνια αυτοί οι απόγονοι έστειλαν τα ΜΑΤ να ρίξουν τον 88 χρονών Γλέζο λιπόθυμο στο Σύνταγμα.

    Όσες φορές κι αν διαφωνήσαμε με τις πολιτικές επιλογές του Μανώλη Γλέζου στη μεγάλη πορεία της Αριστεράς, τούτη την ώρα στέκει αληθινός για μας ο θρυλικός στίχος του ποιητή, παραλλαγμένος: “Σε τούτο εδώ το φέρετρο ακουμπάει όλη η Αριστερά”. Και κανένας από τους διώκτες της.

    Πηγή : Εργατική Αλληλεγγύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγκίνηση προκαλεί στο λαό, σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, ο θάνατος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ιστορικού στελέχους της Αριστεράς της χώρας μας, Μανώλη Γλέζου.

    Η πορεία της ζωής του σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την προσφορά και την συμμετοχή του στους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας για Λευτεριά και Ανεξαρτησία τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και στην μετέπειτα περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους των διώξεων και της Αμερικανοκρατίας αλλά και κατά την περίοδο της φασιστικής χούντας των συνταγματαρχών. Για την δράση του υπέστη πολύχρονες φυλακίσεις , εξορίες και βασανισμούς μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

    Η πολιτική διαδρομή του Μανώλη Γλέζου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Αριστεράς στην χώρα μας που σημαδεύτηκε τόσο από την μεγαλειώδη πορεία ανάτασης και απαράμιλλης προσφοράς αλλά και από την περίοδο της συμβιβαστικής στροφής, της οπισθοχώρησης και της ήττας. Σε όλη αυτή την διαδρομή ο Μανώλης Γλέζος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο, μέχρι τις μέρες μας.

    Η ζωή και η δράση του Μανώλη Γλέζου για πολλές δεκαετίες , μέχρι τα βαθιά του γεράματα, μπορούν να αποτελέσουν σπουδαίο υλικό για μελέτη τόσο με τις θετικές όσο και με τις αρνητικές του πλευρές, τόσο για την ανιδιοτελή αγωνιστική προσφορά του όσο και για τον συμβιβασμό και την υποταγή στην σοσιαλδημοκρατία.

    Η παρουσία του μπροστά στο μνημείο του Πολυτεχνείου, μόνος του μέσα στην βροχή, με το μπαστούνι του αλλά και με υψωμένη την γροθιά του να τιμά τους νεκρούς της εξέγερσης του Νοέμβρη, εμείς θέλουμε να την έχουμε στην θύμησή μας σαν μία απέλπιδα προσπάθεια ενός αγωνιστή να τινάξει από πάνω του και πάνω από την ηρωική γενιά του την σκουριά που φόρτωσε στις πλάτες της η ρεβιζιονιστική-ρεφορμιστική κυριαρχία στο κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα που το οδήγησε στην οπισθοχώρηση και την ήττα. Σαν ένα κάλεσμα για έναν άλλο δρόμο του λαού, σε ένα αγωνιστικό προσκλητήριο απέναντι στους ντόπιους και ξένους δυνάστες του.

    Το ΚΚΕ(μ-λ) εκφράζει στους δικούς του ανθρώπους τα συλλυπητήριά του για την απώλειά του.

    Γραφείο Τύπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τη μέρα που δολοφονήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος, μια ιδιαίτερη μορφή αγωνιστή που σημάδεψε με την παρουσία του πάνω από 8 δεκαετίες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

    Ο Μανώλης Γλέζος, που μαζί με τον Απόστολο Σάντα έδωσαν το πρώτο αντιστασιακό σάλπισμα υποστέλλοντας τη σβάστικα από την ακρόπολη, έγινε σύμβολο αντίστασης σε πολλές χώρες.

    Για την αντιστασιακή του δράση το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος τον «τίμησε» με 16 χρόνια φυλακών, εξοριών και διώξεων.

    Σε όλη τη ζωή του δεν έλλειψε από κανένα αγώνα του λαού. Από τους εθνικοαπελευθερωτικούς, τους αντιχουντικόυς και τους κοινωνικούς αγώνες. Ακόμα κι από τους αγώνες της τοπικής αυτοδιοίκησης με μετερίζι την ιδιαίτερη πατρίδα του την Απείρανθο. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της κίνησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με κάθε ευκαιρία και κάθε ιδιότητα.

    Ο Εργατικός Αγώνας αποχαιρετά τον αγωνιστή και άνθρωπο Μανώλη Γλέζο με τις τιμές που πρέπουν «σ' εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες ποτέ από το χρέος μη κινούντες».


    ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή