ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Μαζικές Και Δυναμικές Οι Πορείες Αλληλεγγύης Σε Μετανάστες - Πρόσφυγες

Βαθιές ανάσες αισιοδοξίας πήραμε βλέποντας την μαζικότητα και πάνω απ' όλα τα παλμό που είχαν οι σημερινές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έγιναν στην Αθήνα την Θεσσαλονίκη τα Χανιά και άλλες πόλεις. Σίγουρα τα κόμματα και οι συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό τους ο οποίος ήταν να μην νιώθουν μόνοι οι μετανάστες και να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στο κλίμα φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η ακροδεξιά, με την κάλυψη της κυβέρνησης.

Ειδικά στην Αθήνα η πορεία ήταν τόσο μαζική που αρκεί να αναφερθεί ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην πλατεία Κλαυθμώνος η «ουρά» της δεν είχε ακόμα στρίψει στην Ομόνοια.

Ηταν χιλιάδες τα στόματα -κύρια νεολαίων που βροντοφώναξαν τα συνθήματα «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί», «Οι ιμπεριαλιστές την γη ξαναμοιράζουν με τον λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», στο φράχτη του Έβρου στον πάτο του Αιγαίου βρίσκεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου» και «ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά».

Τονιζόταν χαρακτηριστικά σε ένα κάλεσμα: "Απέναντι σε όλους αυτούς που κρατάνε άοπλους, αβοήθητους και εγκλωβισμένους ανάμεσα σε αντίπαλους στρατούς, μπροστά από φράχτες και μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν από τα βάσανα και τις κακουχίες και αναζητούν ελάχιστη ελπίδα για να ζήσουν.

Υψώνουμε ασπίδα προστασίας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και βάζουμε μπλόκο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκφασισμού της κοινωνίας, που επιβάλλεται από τους ισχυρούς προς άγραν εξιλαστήριων θυμάτων.

Έλληνες και ξένοι, εργαζόμενοι και νεολαίοι, μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να παλέψουμε μαζί ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.

Να βγούμε μαζί στον δρόμο και να σημάνουμε αντιφασιστικό συναγερμό απέναντι στα πογκρόμ και την ρατσιστική βία, στα νησιά, στον Έβρο και σε ολόκληρη τη χώρα".

Πηγή : tsak-giorgis

1 σχόλιο:

  1. Χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε χθες στην Αθήνα στέλνοντας ένα μαζικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

    Μέσα στην ασφυ­ξία του επί­ση­μου και ανε­πί­ση­μου ρα­τσι­σμού των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών η συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­ρεία απο­τέ­λε­σε μια πολύ ση­μα­ντι­κή ανάσα για τη συ­νέ­χεια. Έναν επα­να­προσ­διο­ρι­σμό της σχέ­σης με το δρόμο, το σύν­θη­μα και τη σχέση με την πο­λι­τι­κή.

    Πε­ρί­που 10.000 κό­σμος πλημ­μύ­ρι­σε την Πα­νε­πι­στη­μί­ου και τη Στα­δί­ου. Όταν η κε­φα­λή της πο­ρεί­ας έφτα­νε μπρο­στά από τη Βουλή, η ουρά της βρι­σκό­ταν χα­μη­λά στη Στα­δί­ου. Όση ώρα τα κυ­ρί­αρ­χα ΜΜΕ έκα­ναν λόγο για «ει­σβο­λείς», για «απω­θή­σεις», για «λα­θραί­ους» και για «ηρω­ι­κούς Έλ­λη­νες με κα­ρα­μπί­νες», το κέ­ντρο της πόλης έδει­χνε να βρί­σκε­ται σε άλλο κόσμο. Στον κόσμο που γνω­ρί­ζει από προη­γού­με­νες μάχες ότι η πα­ρου­σία του στο δρόμο είναι πολύ πιο ση­μα­ντι­κή από την απου­σία του στα τη­λε­πα­ρά­θυ­ρα. Ορ­γα­νώ­σεις της Αρι­στε­ράς, με­τα­να­στευ­τι­κές-προ­σφυ­γι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες, φε­μι­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες και πλή­θος αν­θρώ­πων του ευ­ρύ­τε­ρου κι­νή­μα­τος, δια­δή­λω­σαν από κοι­νού απέ­να­ντι στο ρα­τσι­στι­κό ζόφο των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών.

    Τα συν­θή­μα­τα για ανοι­χτά σύ­νο­ρα, για ενα­ντί­ω­ση στην κυ­βέρ­νη­ση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και για αγώνα ενά­ντια στο φα­σι­σμό ήταν αυτά που κυ­ριάρ­χη­σαν. Κό­σμος κάθε ηλι­κί­ας γέ­μι­σε όλα τα μπλοκ της πο­ρεί­ας βγαί­νο­ντας μα­ζι­κά στο δρόμο μετά από καιρό. Δεν προ­κα­λεί εντύ­πω­ση ότι σχε­δόν κα­νέ­να από τα κυ­ρί­αρ­χα ΜΜΕ δεν με­τέ­δω­σε την εί­δη­ση. Οι πο­λι­τι­κές των κλει­στών συ­νό­ρων, των απω­θή­σε­ων, των απε­λά­σε­ων, της κα­τα­πά­τη­σης κάθε έν­νοιας διε­θνούς δι­καί­ου και προ­στα­σί­ας των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των, απαι­τούν την πα­ρα­πά­νω σιωπή. Οι πο­λε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις και η εδραί­ω­ση του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή απαι­τούν αυτή τη σιωπή. Οι πα­ρα­κρα­τι­κές ομά­δες των νε­ο­να­ζί που βρί­σκουν ηδονή στο κυ­νή­γι προ­σφύ­γων απαι­τούν αυτή τη σιωπή.

    Χθες όμως αυτή η σιωπή έσπα­σε στην Αθήνα, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη αλλά και σε πολ­λές άλλες με­γά­λες πό­λεις. Ο κό­σμος τους αντι­ρα­τσι­σμού, της αλ­λη­λεγ­γύ­ης και του αντι­πο­λε­μι­κού κι­νή­μα­τος έστει­λε ένα ισχυ­ρό μή­νυ­μα στην κυ­βέρ­νη­ση και την ΕΕ ότι δεν έχουν το ελεύ­θε­ρο να συ­νε­χί­σουν το έγκλη­μα στον Έβρο, στα νησιά και γε­νι­κό­τε­ρα στα σύ­νο­ρα. Ότι απέ­να­ντι στην «Ευ­ρώ­πη Φρού­ριο» του κε­φα­λαί­ου και των νε­ο­να­ζί, υπάρ­χει η Ευ­ρώ­πη της αλ­λη­λεγ­γύ­ης που απαι­τεί άνοιγ­μα των συ­νό­ρων, σπά­σι­μο της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας, δη­μιουρ­γία ανοι­χτών δομών και λεφτά για τις ανά­γκες των αν­θρώ­πων και όχι για τα όπλα και τους κα­τα­σταλ­τι­κούς μη­χα­νι­σμούς των κα­πι­τα­λι­στών.

    Στο δρόμο προς την 21 Μάρτη, την πα­γκό­σμια ημέρα ενά­ντια στο ρα­τσι­σμό, τα αντα­να­κλα­στι­κά του κό­σμου του κι­νή­μα­τος έδει­ξαν να είναι ιδιαί­τε­ρα έντο­να. Η χθε­σι­νή πο­ρεία ήταν μόνο η αρχή και έπε­ται και συ­νέ­χεια. Όσοι/ες βγή­κα­με χθες στο δρόμο, θα ξα­να­βγού­με. Γιατί έχου­με μάθει να βλέ­που­με τον κόσμο όχι μόνο από τα μάτια τα δικά μας. Αλλά και από τα μάτια τους δι­πλα­νού μας. Και αυτό είναι τε­ρά­στια υπό­θε­ση…

    Πηγή : rproject

    ΑπάντησηΔιαγραφή