ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Οι Ζωές Των Ρομά Μετράνε! ΔΗΚΕΟΣΥΝΙ Απέναντι Στη Συγκάλυψη Της Δολοφονίας του 16χρονου Ρομά! /// ΟΚΔΕ - Σπάρτακος

 ΟΚΔΕ - Σπάρτακος

 

 

Στην παραμονή της ημέρας της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου η ελληνική αστυνομία επιτέθηκε με δολοφονικό χτύπημα στον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη επειδή δεν πλήρωσε είκοσι ευρώ βενζίνη στο πρατήριο υγρών καυσίμων. Η κατάσταση της υγείας του 16χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δεν είχε γνωστοποιηθεί για μέρες ούτε στην οικογένειά του ούτε και στην κοινότητα των Ρομά. Ενώ δεν είχε εκδοθεί κανένα επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, ούτε τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών ούτε οι δυνάμεις του κινήματος αλληλεγγύης είχαν καμία ενημέρωση.

Σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Το δολοφονικό αυτό χτύπημα αλλά και η περσινή δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη δείχνουν τη διαχρονικά ρατσιστική πολιτική περιθωριοποίησης από μεριάς του ελληνικού αστικού κράτους εις βάρος της κοινότητας των Ρομά. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το κράτος διαχέει στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία εις βάρος των Ρομά, προβάλλοντας ότι οι ίδιοι “δεν θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνία”, για να δικαιολογεί την περιθωριοποίηση τους. 

Η κοινότητα των Ρομά ζει σε καταυλισμούς μέσα σε άθλιες συνθήκες υποτίμησης και απαξίωσης, χωρίς να έχει δικαιώματα σε εργασία, εκπαίδευση, στέγαση και υγεία. Η αστυνομία και το κράτος δεν διστάζει να τους στοχοποιεί ως “εγκληματίες”, γεγονός που δεν φαίνεται μόνο από τις δολοφονίες Ρομά από τα όργανα της τάξης, αλλά και από τον ασφυκτικό αυταρχικό έλεγχο από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, όπως και από την παρουσία και τις επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις-σκούπα των μπάτσων σε περιοχές όπου υπάρχουν καταυλισμοί των Ρομά.

Η κρατική δολοφονία του 16χρονου Ρομά γίνεται σε μια περίοδο ακρίβειας και φτώχειας, όπου η εργατική τάξη, οι φτωχοί και το σύνολο των καταπιεσμένων σηκώνουν τα βάρη της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, και υπό τον φόβο ενός ξεσπάσματος των εργαζόμενων, η κυβέρνηση της ΝΔ και το ελληνικό αστικό κράτος εντείνουν ολοένα την καταστολή και τον αυταρχισμό. Δολοφονίες Ρομά και καταπιεσμένων, επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα, διάλυση των συγκεντρώσεων και των πορειών, αντεργατικοί νόμοι που δυσχεραίνουν την κήρυξη απεργίας, σκλήρυνση των ποινών, συγκάλυψη της αστυνομικής ασυδοσίας και βαρβαρότητας. 

Το δικαστήριο αποφάσισε τον κατ’ οίκον περιορισμό του αστυνομικού που χτύπησε δολοφονικά τον 16χρονο Ρομά μέχρι να γίνει η δίκη. Αυτό δείχνει ήδη ότι το κράτος θέλει να στηρίξει την πράξη ενός πραιτωριανού του, επιδιώκοντας τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Αντίστοιχο περιστατικό συγκάλυψης ήταν πέρσι η δημόσια δήλωση στήριξης του Θεοδωρικάκου στους αστυνομικούς που είχαν δολοφονήσει τον Σαμπάνη στο Πέραμα, πριν καν βγει η δικαστική κρίση αθώωσης τους. 

Η εξέγερση των Ρομά είναι δίκαιη. Η αστυνομία και το κράτος τους στοχοποιεί για ακόμα μία φορά με τις εφόδους στους καταυλισμούς τους στην προσπάθεια της να καταστείλει τη δίκαιη οργή τους. Μια οργή που δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της δολοφονικής επίθεσης του αστυνομικού εναντίον του 16χρόνου αλλά και της κρατικής και κοινωνικής περιθωριοποίησής τους και της προπαγάνδας αντιτσιγγανισμού. Στο ίδιο κλίμα, το αφήγημα του κράτους “να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει την δουλειά της” δηλώνει ξεκάθαρα ότι η αστυνομία έχει το δικαίωμα να δολοφονεί χωρίς αντιδράσεις, και εάν υπάρξουν θα έχει το δικαίωμα να τις καταστέλλει με βία. 

Το κίνημα αλληλεγγύης από τη μεριά του πρέπει να απαντήσει δυναμικά. Να ενοποιηθεί με τους Ρομά και τις κινητοποιήσεις τους και να απαιτήσει:

  • Όχι στην συγκάλυψη της υπόθεσης - Τιμωρία των ενόχων αστυνομικών.
  • Καμία ασυλία στην αστυνομική βία και τις κρατικές δολοφονίες.
  • Να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής από τις περιοχές που μένουν Ρομά.
  • Ισότιμη πρόσβαση και ένταξη της κοινότητας των ροομά σε εργασία, υγεία, στέγαση και εκπαίδευση χωρίς κανέναν αποκλεισμό και καμία περιθωριοποίησή της.
  • Αφοπλισμός της αστυνομίας - Κατάργηση των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΠΙ, ειδικών φρουρών και όλων των ειδικών δυνάμεων.

Διαδήλωση 13/12, 7.00 στα Προπύλαια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου