ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

«Υπερκέρδη», Στάχτη Στα Μάτια /// ΠΡΙΝ

 Editorial - Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (3.12.22)
 
 

 
Κοντά 1,5 χρόνο τώρα οι ενεργειακοί όμιλοι θησαυρίζουν. Μεταξύ Οκτώβρη ‘21 και Μάρτη ‘22, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε πως η κερδοφορία των καθετοποιημένων προμηθευτών ρεύματος (ΔΕΗ και αντίστοιχοι ιδιώτες) από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένη κατά 927 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νοικοκυριά βουλιάζουν στην ενεργειακή φτώχεια.

Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να τα «βάλει» με τους ολιγάρχες του ρεύματος. Αναζητά μόνο να ρίξει προπέτασμα καπνού στη ληστεία. Αυτό αποτυπώνει η εξόφθαλμη κοροϊδία με τη «φορολόγηση των υπερκερδών», με «90%» μάλιστα. Για την περίοδο Οκτώβρη 2021 μέχρι Ιούνη 2022 ανακοινώθηκαν υπερκέρδη 410 εκατομμύρια για όλους τους ομίλους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μέχρι αρχές Δεκέμβρη περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά φυσικά επιδέχονται αμφισβήτησης. Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε τα υπερκέρδη σε 2,2 δισ. κατά την περίοδο Ιουλίου ‘21 – Ιουνίου ‘22.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απάτης, μόνο για το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2022, η ΔΕΗ κατέγραψε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ! Το ψέμα γίνεται ακόμα πιο καταφανές, αν αναλογιστούμε πως εδώ και καιρό οι μηνιαίες κρατικές επιδοτήσεις για τα τιμολόγια του ρεύματος είναι της τάξεως του 1,1 με 1,9 δισ. — λεφτά που «ταξιδεύουν» απευθείας από τους φορολογούμενους στους ιδιώτες της ενέργειας.

Η κοροϊδία δεν πρόκειται να σταματήσει μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε το «χρηματιστήριο της ενέργειας» και το ΠΑΣΟΚ που ήταν πρωτοστάτης στην ιδιωτικοποίηση δεν δικαιούνται να μιλούν! Ο μόνος τρόπος για να «ανασάνει» ο λαός από τον πέλεκυ της ενεργειακής φτώχειας είναι η θέσπιση πλαφόν στις τιμές, η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και η εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και υπό εργατικό έλεγχο όλου του συστήματος παραγωγής και διανομής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου