ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Το «Μετά» Είναι Εδώ Και Τώρα!

Στην πορεία της πανδημίας υπήρξαν πολλές στιγμές όπου η εργατική οργή για τις κυβερνητικές επιθέσεις άκουσε συμβουλές να κάνει υπομονή επειδή «θα λογαριαστούμε μετά». Η πορεία των πραγμάτων έχει δείξει ότι αυτό το «μετά» δεν έρχεται ποτέ.

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει αστυνομική απαγόρευση συγκεντρώσεων την ώρα που προχωράει σταδιακά σε άρση των περιορισμών του δεύτερου λοκντάουν. Ακόμη και φιλικά της ΜΜΕ την ειρωνεύονται ότι επιτίθεται με γελοίο τρόπο στις πολιτικές κινητοποιήσεις τη στιγμή που στην Ερμού γίνεται παρέλαση με το άνοιγμα των καταστημάτων.


Εργατική έξοδος

Ωστόσο, οι κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μόνο μια πλευρά της συνολικής εικόνας. Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι το μαζικό κίνημα προχωράει στη δική του έξοδο από την δεύτερη καραντίνα. Η ατζέντα των κινητοποιήσεων πυκνώνει. Αυτή την Πέμπτη 28 Γενάρη, η μέρα ξεκινάει με συγκεντρώσεις απεργών στις πύλες των Νοσοκομείων και συνεχίζεται με εκπαιδευτικά συλλαλητήρια πανελλαδικά το μεσημέρι. Και είναι μόνο η αρχή.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία συνεχίζουν με μέρα δράσης στα Κέντρα Υγείας στις 3 Φλεβάρη και κλιμακώνουν με πανελλαδική απεργία στις 16 Φλεβάρη. Το φοιτητικό κίνημα ξαναβρίσκει τη συλλογικότητά του παρά το παρατεταμένο κλείσιμο των ΑΕΙ και έδειξε ήδη στην πράξη ότι σπάει τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη, ανοίγοντας το δρόμο του αγώνα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό και οι εργάτες της Τέχνης ξαναπιάνουν επίσης το νήμα των κινητοποιήσεων.

Δίπλα και μαζί με αυτό το κύμα ξεσηκώνονται οι γυναίκες για την απεργιακή 8 Μάρτη. Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου φέρνουν στην επιφάνεια την οργή όλων των γυναικών που αντιμετωπίζουν τις σεξιστικές επιθέσεις των αφεντικών και της κυβέρνησης. Φέτος η 8 Μάρτη μπορεί και πρέπει να γίνει πανεργατικός σταθμός.

Μπροστά σε αυτό το φούντωμα των εργατικών αντιστάσεων η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται όλο και πιο ευάλωτη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα για τα πολιτικά αδιέξοδά της είναι οι «πατριωτικές κορώνες» του Σαμαρά τη στιγμή που ο Δένδιας προχωρούσε στην επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία. Η πτέρυγα Σαμαρά που είχε τορπιλίσει τον γέρο Μητσοτάκη πριν 30 χρόνια, τώρα ψάχνει ξανά «πατριωτικό σωσίβιο» καθώς ο Μητσοτάκης ο μικρός βυθίζεται στα αδιέξοδα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Καμιά αστυνομική επιχείρηση δεν μπορεί να λύσει αυτούς τους κόμπους. Είναι ώρα να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των αγώνων με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τσακίσουμε αυτήν την κυβέρνηση και να συγκροτήσουμε το κίνημα σε δύναμη εξόδου από τις βαρβαρότητες του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου