ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ναυάγιο Της ΕΕ Στην Πανδημία / ΠΡΙΝ

  Editorial
 
«Είναι μια σπουδαία μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τον εμβολιασμό του. Έδωσε γραμμή, καθώς η ίδια τοποθέτηση επαναλήφθηκε από πλήθος κυβερνητικών, αστών πολιτικών και συστημικών ΜΜΕ. Ο λόγος των πανηγυρισμών; Το ότι ένας πολύ περιορισμένος αριθμός εμβολίων έφτασε σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ξεκίνησε ταυτόχρονα ο εμβολιασμός… Ιδού η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα.

Πρέπει άραγε να ξεχάσουμε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις διεθνώς όσον αφορά τους θανάτους από κορονοϊό; Η πολιτική της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια τραγωδία. Δεν είναι άσχετο αυτό με την κατακρήμνιση του συστήματος υγείας. Την περίοδο 2011-2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της ΕΕ μείωση δαπανών ή ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία. Στην Ελλάδα έκλεισαν εν ψυχρώ νοσοκομεία και απαγόρευσαν τις προσλήψεις!

Ακόμα και στο θέμα των εμβολίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται μεγάλη κριτική γιατί εξασφάλισε μικρές ποσότητες, που δεν επαρκούν για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους επόμενους μήνες. Οι διαμάχες μεταξύ των πολυεθνικών και ο αποκλεισμός εμβολίων (όπως της Ρωσίας) έπαιξαν ρόλο. Γι’ αυτό ήδη ισχυρά κράτη της ΕΕ κινούνται μονομερώς («ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»!) για την απόκτηση επιπλέον εμβολίων. Η Γερμανία προχώρησε σε (καταρχήν) συμφωνία με Pfizer/BioΝtech για προμήθεια ακόμα 30 εκατ. δόσεων. Επίσης, οι ευρω-κράτες κρατούν μυστικές τις συμφωνίες με τις πολυεθνικές, όσον αφορά τις τιμές των εμβολίων και τις ρήτρες συνεπειών, ενώ ετοιμάζουν το «διαβατήριο υγείας» φακελώνοντας τον κόσμο και επιβάλλοντας διακρίσεις.

Οι ευρω-λάγνοι προπαγανδίζουν πως εκτός της ΕΕ έρχεται η καταστροφή. Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε πως η καταστροφή για τους λαούς είναι εντός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου