ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ανασχηματισμός : Ακροδεξιό Ανακάτεμα Σε Σημαδεμένη Τράπουλα / ΠΡΙΝ

Ελαφρύ λίφτινγκ αντί για «extreme makeover» επέλεξε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρώντας τους κύριους υπεύθυνους για τη σημερινή τραγική κατάσταση στη χώρα μας μετά από σχεδόν 5.000 νεκρούς από την πανδημία. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι τάχα οι κεντρικές κατευθύνσεις ήταν σωστές στους κύριους τομείς οικονομίας και υγείας.

Οι ανακοινώσεις του ανασχηματισμού για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης έγιναν από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, ένα νέο πρόσωπο με το οποίο θα επιχειρηθεί η ανάταξη της επικοινωνιακής διαχείρισης του κυβερνητικού έργου.
 
Ο ανασχηματισμός αποτελεί μια προσπάθεια ελέγχου της φθοράς της κυβέρνησης αλλά και προετοιμασίας για το νέο γύρο κοινωνικής επίθεσης και μέτρων που θα παρθούν το επόμενο διάστημα. Από ορισμένες πλευρές συνδέεται και με προετοιμασία για εκλογική μάχη, τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και την είσοδο στην κυβέρνηση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ ως υφυπουργών κυρίως.

Ξεχωρίζει η αναβάθμιση του ακροδεξιού Μάκη Βορίδη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ας σημειωθεί πως αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στη Βουλή αναλαμβάνει ακόμα ένας ακροδεξιός, ο Θάνος Πλεύρης. Ο Κωστής Χατζηδάκης –άνθρωπος ειδικών νεοφιλελεύθερων αποστολών- αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο εκκρεμούν αντεργατικές ρυθμίσεις.

Ισχυρό χαρακτηριστικό της αναδιάταξης είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και η μείωση του αριθμού των τεχνοκρατών, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στην προσπάθεια διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών.

Ο Κώστας Σκρέκας αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας, με υφυπουργό τον Γιώργο Αμυρά.

Ο Θόδωρος Λιβάνιος τοποθετείται σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Ο Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπουργείο Τουρισμού παραμένει ο Χάρης Θεοχάρης, παρά το καταστροφικό άνοιγμα του τουρισμού, με υφυπουργό την Σοφία Ζαχαράκη.

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στο υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη. Αλλαγές δεν υπήρξαν επίσης στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Στο υπουργείο Παιδείας, χαρτοφυλάκιο υφυπουργού πήρε ο Άγγελος Συρίγος.

Ο Σταύρος Καλαφάτης ανέλαβε το Μακεδονίας-Θράκης.

Η Σοφία Βούλτεψη πήρε χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Μετανάστευσης.

Η ορκωμοσία θα γίνει αύριο.
 
Πηγή : ΠΡΙΝ

 

1 σχόλιο:

  1. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό:

    «Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σηματοδοτεί δύο πράγματα: Αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την "επικύρωση" των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί "άνθρωποι ειδικών αποστολών", προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Συνεπώς, δεν πρόκειται για "επανεκκίνηση", αλλά για "επιτάχυνση" της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση.

    Για τον λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή