ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Διαδήλωση Χιλιάδων Φοιτητών & Εργαζομένων Στην Αθήνα Σπάει Την Αστυνομική Απαγόρευση


του Ερνέστο Αγγελή  

Ηχηρή απάντηση στην Κυβέρνηση της καταστολής, στους «Κούλη» Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως και τους συν αυτώ, όπως και σε ολόκληρο το κράτος της καταστολής του κεφαλαίου, δίνει η χθεσινή διαδήλωση τουλάχιστον 7.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νεολαίων, φοιτητών και μαθητών αλλά και πολλών εργαζομένων στην Αθήνα.

 

Η διαδήλωση στην πραγματικότητα άρχισε πολύ πριν την ώρα της συγκέντρωσης, όταν οι εργαζόμενοι διοικητικοί του Πανεπιστημίου, περίπου στις 11 π.μ. κρέμασαν πανό στην είσοδο της Πρυτανείας με το οποίο κατήγγειλαν την πειθάρχηση και την καταστολή, μοιράζοντας προκηρύξεις της “Συνέλευσης Αγώνα ενάντια στην αστυνομοκρατία”. Η παράταξη περίπου 50 γαλαζοφορεμένων μπάτσων στα Προπύλαια, προκάλεσε την θυμηδία των συγκεντρωμένων και δυνάμωσε την συσπείρωσή τους. Περίπου δέκα λεπτά πριν την ώρα της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές πλήθυναν απότομα και κατέβηκαν με πολύ ορμή στον δρόμο για να προλάβουν οποιαδήποτε κίνηση της αστυνομίας, φωνάζοντας συνθήματα

Στην πορεία που έγινε από την Πανεπιστημίου προς τα Χαυτεία, και μέσω της Σταδίου προς το Σύνταγμα, συμμετείχαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, περί τις 7 – 8.000. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων, κι ακολουθούσαν τα μπλοκ των μαχόμενων δικηγόρων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των εργαζόμενων διοικητικών, των αναρχικών, συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν ενταχθεί στη διαδήλωση σε δύο διαφορετικά της ύψη, με ένα μέρος τους να βρίσκεται στα πανό των δασκάλων και ένα άλλο, το φοιτητικό, πιο πίσω, αν και στην κεφαλή της πορείας το πρώτο πανό των φοιτητικών συλλόγων το κρατούσαν επίσης μέλη του ΜΑΣ. Σύντροφοι του ΕΕΚ, από την αρχή της διαδήλωσης, όταν οι απεργοί διοικητικοί ανέβαζαν το πανό στην Πρυτανεία, μοίραζαν την προκήρυξη του Κόμματος, η οποία καλούσε για την ακύρωση της χουντικής έμπνευση αστυνομικής απαγόρευσης.  

Στο ύψος του Συντάγματος, οι φοιτητές προχώρησαν προς το πλακόστρωτο της Βουλής, με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να είναι ακινητοποιημένες στην είσοδο του κτηρίου, πάνω από τις σκάλες. Οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα και συνέχισαν προς τα Προπύλαια όπου διαλύθηκαν.

Η συμμετοχή στην φοιτητική κινητοποίση εργαζομένων, δασκάλων και καθηγητών, αλλά και άλλων εργαζομένων και ανέργων έδινε άλλη διάσταση και δυναμική στην πάλη ενάντια στον κατασταλτικό κρατικό μηχανισμό του αστυνομικού κράτους που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση. Ακυρώνοντας στην πράξη την απαγόρευση που είχε εκδώσει η ΓΑΔΑ μερικές μέρες πριν, οι νεολαίοι και οι εργαζόμενοι ανοίγουν μια νέα φάση στην ταξική αναμέτρηση με τους κυβερνώντες και το κράτος του κεφαλαίου. Μια πολιτική προετοιμασία για τις επόμενες μάχες είναι όσο ποτέ απαραίτητη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου