ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Οι Φοιτητές Έσπασαν Το Λοκ Άουτ Στην ΑΣΟΕΕ

Σκηνικό έντασης έστησαν δυνάμεις της αστυνομίας, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρ. ΑΣΟΕΕ). ΜΑΤ εισέβαλαν στο ίδρυμα προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ατόμων ενώ έπνιξαν στα χημικά τους φοιτητές που νωρίτερα «έσπασαν» το λοκ άουτ της Σύγκλητου.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Όταν έφτασαν στο χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και το λοκ άουτ της Σύγκλητου (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), μπαίνοντας μέσα στο χώρο.

Η αστυνομία έσπευσε άμεσα, εγκλωβίζοντας τους περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν στη σχολή, ενώ δε δίστασε σύμφωνα με τις μαρτυρίες να κάνει χρήση χημικών και αλόγιστης βίας προκαλώντας θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους από τους συγκεντρωμένους.


Φοιτητής μιλώντας σε δημοισιογράφους τόνισε πως υπάρχουν δύο συνάδελφοί του, με ανοιγμένα κεφάλια, και απαίτησε να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εγκλωβισμένοι φοιτητές κατήγγειλαν στην «Εφ.Συν.» πως η αστυνομία δεν επέτρεψε αρχικά σε άτομα με ιατρικά πρόβληματα να αποχωρήσουν ενώ δεν επιτράπηκε να προσεγγίσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Τουλάχιστον πέντε τραυματίες αναφέρθηκαν, εκ των οποίων ο ένας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο.

Οι φοιτητές έχοντας απέναντί τους, τους αστυνομικούς, φώναξαν συνθήματα («Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73'») και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατατολής.

Λίγο πριν τις 15.00, οι περίπου 200 φοιτητές, αποχώρησαν από το Πανεπιστήμιο και με πορεία, συντεταγμένα, μαζί μεσυναδέλφους τους που βρίσκονταν εκτός κτιρίου, έφθασαν στο Πολυτεχνείο καλώντας σε Συντονιστικό και πορεία το απόγευμα.


«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε «όσα συνέβησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, που έσπευσε στην περιοχή. «Θυμίζουν άλλες εποχές, πριν πολλά χρόνια» είπε και αναφέρθηκε σε «παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της αστυνομίας».

Ασύμμετρη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης την επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.

«Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ. Η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζήλευε την εικόνα αυτή» ανέφερε ο γραμματέας της Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, σχολιάζοντας την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει «την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη».

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καταγγέλλει την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ (...). Σαν χουντικές δυνάμεις κατοχής τα τάγματα εφόδου του Χρυσοχοΐδη, της Κεραμέως και του Μητσοτάκη χτυπάνε φοιτητές και καταλαμβάνουν την ΑΣΟΕΕ ρίχνοντας χημικά, κρότου λάμψης και κάνοντας συλλήψεις φοιτητών!» αναφέρει το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

«Η Ν.Δ., εφαρμόζοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», επιχειρεί, με πρωτοφανείς πρακτικές καταστολής, να επιβάλει σιγή στο φοιτητικό και κοινωνικό κίνημα», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Λαϊκή Ενότητα.

Η ΕΛ.ΑΣ. σα να μη συνέβη τίποτε ανακοίνωσε ότι «σήμερα και περί ώρα 12:30 ομάδα περίπου (70) ατόμων εισήλθε στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και ενημερώθηκαν σχετικά οι Αρχές του Πανεπιστημίου. Τα άτομα τελικά αποχώρησαν την 14:45 περίπου ώρα».

Θυμίζουμε πως χθες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ στην οποία άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την κεντρική πύλη και την είσοδο επί της Δεριγνύ, για να ελέγξουν τους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις».

2 σχόλια:

  1. Ανακοίνωση της νεολαία Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης

    Σήμερα 11/11 στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά και νικηφόρα σπάζοντας το φόβο!

    Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλει σήμερα τις ορέξεις της μέσω των ΜΑΤ, ο μαχόμενος κόσμος των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών συλλογικοτήτων, της ανατρεπτικής αριστεράς και του κινήματος κατάφερε να εκδιώξει τις δυνάμεις καταστολής και μαζί με τους φοιτητές που βρίσκονταν στην ΑΣΟΕΕ να πραγματοποιήσει μαζικότατη πορεία στους δρόμους της Αθήνας!

    Ενόψει της 17ης Νοέμβρη, θα τους δείξουμε ότι όχι μόνο δεν τους φοβόμαστε, αλλά ότι μπορούμε να διώξουμε και αυτούς και τις πολιτικές τους. Η ΝΔ και οι υπουργοί της θα τα βρουν σκούρα. Όσο για τους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να καπηλευτούν τη σημερινή προσπάθεια των φοιτητών, να ξέρουν ότι δεν πρόκειται το φοιτητικό κίνημα να δεχτεί οποιονδήποτε έχει εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές και έχει σηκώσει χέρι στο παρελθόν πάνω του!

    ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ,
    ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ!

    ΟΛΟΙ-ΕΣ στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Η ΚΝΕ καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των Φοιτητικών Συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει "σιγήν ιχθύος" μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται κάθε κινητοποίηση που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

    Για την εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη" η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

    Το έδαφος της καταστολής έχει στρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα χύνει "κροκοδείλια δάκρυα", ενώ με το "πόρισμα Παρασκευόπουλου" στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές.

    Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

    Απαιτούμε:

    • Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών αγώνων.

    • Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ. Με αυτό τον τρόπο να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για σπουδές με δικαιώματα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή