ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η Ακρίβεια Ροκανίζει Τις Πενιχρές Αυξήσεις Σε Μισθούς Και Συντάξεις

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο με τις τιμές στα είδη διατροφής, την ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά να έχουν εκτιναχθεί. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και τα φιλικά σ’ αυτήν μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια εναγώνια προσπάθεια να εμφανίσουν ότι αυτή αντιμετωπίζεται με την «αύξηση» των μισθών και των συντάξεων παρουσιάζοντας μάλιστα παραδείγματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Τόσο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα όσο και οι συνταξιούχοι βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται εξαιτίας της ακρίβειας αφού οι «αυξήσεις» ψίχουλα που δίνονται είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό.


Συγκεκριμένα, ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται στα 780 € που σε πραγματικές τιμές είναι πολύ κάτω από τα 751 ευρώ που ήταν οι κατώτερες αποδοχές το 2012 αφού οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που έχουν υπάρξει από τότε είναι τεράστιες

Οι τριετίες, που υποτίθεται ότι επανήλθαν, παραμένουν κενό γράμμα για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αφού για όσους δεν είχαν καμία τριετία πριν το 2012, αρχίζει να μετρά από 1.1.2024, ενώ για τους πριν το 2012 δεν αναγνωρίζεται η ενδιάμεση δωδεκαετία. Επιπλέον οι τριετίες υπολογίζονται μόνο για όσους εργαζόμενους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από ΣΣΕ ! Ταυτόχρονα οι συλλογικές συμβάσεις έχουν μπει ουσιαστικά στο ψυγείο με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να βρίσκεται στα κατώτερα όρια.

Στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι μετά από 14 χρόνια πήραν αύξηση που μεσοσταθμικά κινείται γύρω στο 6% ενώ από το 2010 έχουν υποστεί μειώσεις πάνω από 40% χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση του κόστους ζωής. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μαζί με τους συνταξιούχους είναι οι κατηγορίες που δεν λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό γεγονός που οδηγεί τις κατώτερες αποδοχές στο δημόσιο σε ετήσια βάση να είναι μικρότερες κατά 2000 € σε σχέση με έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αφού σχεδόν οι μισοί έχουν συντάξεις πείνας και βρίσκονται στα όρια της φτώχειας καθώς δεν λαμβάνουν 13η και 14η σύνταξη και φέτος πήραν «αύξηση» μόλις 3%.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα γκρίζο τοπίο με τον κόσμο της εργασίας και τους απόμαχους της δουλειάς να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο αφού οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η διασφάλιση και διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η διαρκής υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, στην παιδεία και την ασφάλιση, που οδηγούν τα λαϊκά στρώματα να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι φανερό ότι η οικονομική θέση τους υποβαθμίζεται περαιτέρω.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά αγωνίζεται να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που την ίδια ώρα που δίνουν ψίχουλα στους εργαζόμενους τους συνταξιούχους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τροφοδοτούν με υπερκέρδη το κεφάλαιο.

Διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής, χορήγηση της ΑΤΑ, επαναφορά των δώρων στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, επαναφορά στο προ του 2012 θεσμικό πλαίσιο του ΟΜΕΔ και τη διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση.

Για όλα αυτά απαιτείται ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που θα απαιτήσει την ανατροπή αυτών πολιτικών, θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των συνδικάτων και θα οργανώσει μεγάλους ενωτικούς, εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, για να μπει ένα οριστικό τέλος στις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας και των πολιτικών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου