ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ολομέτωπη Σύγκρουση Με Την Κυβέρνηση Των Ιδιωτικοποιήσεων Και Του Πολέμου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αυτοδιαφημίζεται ως «κυρίαρχη», βρίσκεται στα στενά. Αναγκάζεται να αναβάλλει πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει, γιατί οι εξαγγελίες της πέφτουν σε τοίχο.

Το πιο προφανές παράδειγμα είναι η μεθόδευση που ετοιμάζει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο σχεδιασμός της ήταν να πιάσει το φοιτητικό κίνημα στον ύπνο, προωθώντας νομοσχέδιο μέσα στις γιορτές με προοπτική να ψηφιστεί μέσα στην εξεταστική περίοδο με τους φοιτητές στα θρανία. Οι φοιτητικές καταλήψεις, που ξέσπασαν με το άνοιγμα της νέας χρονιάς και ολοένα φουντώνουν, ματαίωσαν τον αιφνιδιασμό και μετατρέπουν την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ σε μεγάλη μάχη.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η αναβολή του υπουργικού συμβούλιου που θα συζητούσε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μετά τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο Μητσοτάκης θα «έπαιρνε την υπόθεση πάνω του». Αλλά, τι σύμπτωση, ο πρωθυπουργός αρρώστησε την παραμονή της συνεδρίασης και το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει μετά τη Σύνοδο της ιεραρχίας της Εκκλησίας, η οποία υπαγορεύει τους όρους της! Ο «προοδευτικός» μανδύας με τον οποίο υπολόγιζε ο Μητσοτάκης ότι θα σκεπάσει τα σεξιστικά εγκλήματα της Νέας Δημοκρατίας, είναι σκισμένος.

Πρωτοβουλίες


Ακόμα και οι πολεμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης βγάζουν αντίστοιχη εικόνα. Ο Δένδιας, με εντολή Μητσοτάκη, είχε ανακοινώσει την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα πριν από τα Χριστούγεννα. Τώρα, η αποστολή υπολογίζεται για τα μέσα Φλεβάρη και ο Μητσοτάκης με την ασθένειά του αναβάλλει το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στα εγκλήματα του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν είναι περίπατος. Όχι μόνο γιατί η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν λυγίζει, αλλά και γιατί αντιδρούν και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού!

Όπου κι αν στραφεί η κυβέρνηση, βρίσκει μπροστά της την πολύπλευρη κρίση του συστήματος που διαχειρίζεται τόσο πιστά. Τέτοιος είναι ο σημερινός καταστροφικός καπιταλισμός με την πολυκρίση του, ώστε φτάνει να αποσταθεροποιεί και τους πιο πιστούς υπηρέτες του. Το ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα για να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση και τις επιθέσεις της.

Αυτή η προσπάθεια είναι ξεκινημένη. Οι αντιστάσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας ξεδιπλώνονται καθημερινά. Το κίνημα των καταλήψεων στις Σχολές φουντώνει και δεν είναι μόνο του. Αυτή την Τετάρτη 24 Γενάρη απεργούν οι εργαζόμενοι στις εφορίες, την επόμενη Τετάρτη απεργούν οι οικοδόμοι, την 1 Φλεβάρη απεργούν οι εργάτες της Υγείας που ετοιμάζουν και νέα πανυγειονομική απεργία στις 22 Φλεβάρη. Δίπλα στις απεργίες, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Το Σάββατο 27 Γενάρη διαδηλώνουμε ενωτικά στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης και στο κέντρο των συνθημάτων είναι η απαίτηση να μην φύγει φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα. Όπως πριν από 35 χρόνια το φοιτητικό και το αντιπολεμικό κίνημα απαιτούσαν να γυρίσει πίσω η φρεγάτα Λήμνος που είχε στείλει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον τότε πόλεμο του Μπους και τελικά μαζί με τις απεργίες γκρέμισαν εκείνη την κυβέρνηση, έτσι και τώρα ανοίγουμε αυτή την προοπτική.

Όλες οι μάχες μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε μια νέα Πανεργατική-σεισμό στις 8 Μάρτη, στην Παγκόσμια μέρα των γυναικών. Πέρυσι, εκατομμύρια έδειξαν στην πράξη ότι είναι κοινός ο αγώνας ενάντια στους δολοφόνους των Τεμπών και τον σεξισμό. Η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης έχουν ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία και καλούν σε σύσκεψη την Τρίτη 30 Γενάρη.

Ο δρόμος για την ανατροπή της κυβέρνησης του πολέμου και των ιδιωτικοποιήσεων, του σεξισμού και του ρατσισμού είναι ανοιχτός. Και μας καλεί να στρατευτούμε στην Αριστερά που βάζει στόχο να πορευτούμε μέχρι τη νίκη. Εμπρός να τον βαδίσουμε μαζί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου