ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Οι Χούθι Μιλούν Για Επίθεση Κατά Αμερικανικού Πλοίου Στον Κόλπο Του Άντεν - Διαψεύδουν Οι ΗΠΑ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που έχουν την υποστήριξη του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ενός αμερικανικού στρατιωτικού φορτηγού πλοίου, του Ocean Jazz, στον Κόλπο του Άντεν. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να απαντούν σε οποιαδήποτε αμερικανική ή βρετανική επίθεση εναντίον της χώρας μας στοχεύοντας όλες τις πηγές απειλής στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα» δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρία, σύμφωνα με το Reuters.


Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα οι ΗΠΑ διέψευσαν τους παραπάνω ισχυρισμούς. «Η αναφορά των τρομοκρατών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν για μια υποτιθέμενη επιτυχημένη επίθεση [...] είναι προφανώς ψευδής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. 

Επιδρομές και χτυπήματα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα πως οι αμερικανικές επιδρομές θα συνεχιστούν όσο οι Χούθι απειλούν τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα στα ανοικτά της Υεμένης.

Το φιλοϊρανικό κίνημα έχει επιτεθεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία, τα οποία, κατ’ αυτό, «συνδέονταν με το Ισραήλ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις του ανάγκασαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη διέλευση των στόλων τους από την Ερυθρά Θάλασσα. Πλέον, στέλνουν τα πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια και το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.

Ο ναυτικός συνασπισμός


Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ίδρυσαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θαλάσσια, κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Στο μεταξύ άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα για τη συνοδεία και προστασία των εμπορικών πλοίων από τους φιλο-ιρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στην οργάνωση ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα χρειαστεί για την υλοποίησή της. «Χρειάζεται ομοφωνία για να δούμε πότε μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η αποστολή», είπε ο Μπορέλ. «Οι εναλλακτικές υπάρχουν στο τραπέζι. Κανένα κράτος-μέλος δεν έφερε αντίρρηση. Μπορεί κάποιες χώρες να μη συμμετάσχουν, αλλά δεν θα σταθούν εμπόδιο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι πρέπει να ρυθμιστούν αρκετά ζητήματα όπως για παράδειγμα, πώς θα λειτουργήσει αυτή η ναυτική επιχείρηση, ποιά ακριβώς θα είναι η εντολή της, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει όσον αφορά το πεδίο δράσης της και ποιά χώρα θα ηγηθεί αυτής της αποστολής.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι τελικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 19ης Φεβρουαρίου.

Πηγή : Εφημερίδα Των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου