ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Αγορά F35 : Αγώνας Για Την Ανατροπή Των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Και Της Πολιτικής Κυβέρνησης - Κεφαλαίου - ΝΑΤΟ /// ΝΑΡ


ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση - Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αντιπολεμική πάλη:

 

 

Αγορά F35: Αγώνας για την ανατροπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της πολιτικής κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΝΑΤΟ

 

Η ανακοίνωση της αγοράς από την Ελλάδα έως και 40 F35 από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία αποτελεί μία ακόμα προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης των αστικών πολιτικών κομμάτων με τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν κανέναν λόγο για πανηγυρισμούς, απεναντίας έχουν περισσότερους λόγους να αγωνιστούν για να ανατραπούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και η συνολική επιθετική πολιτική των κυβερνήσεων, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ.

- Η αγορά των F35 στέλνει ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες του λαού, καθώς θα κοστίσει πολλά δισ. ευρώ, με αφετηρία τα 8,5 δισ. Αντί να ενισχύεται η δημόσια παιδεία και υγεία, να καλύπτονται ανάγκες του λαού, η κυβέρνηση δίνει τεράστια ποσά στις βιομηχανίες όπλων, προωθώντας την πολεμική προετοιμασία. Ειδικά σήμερα, που η νεολαία αγωνίζεται για δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, η κυβέρνηση κάνει καθαρό ποια είναι η προτεραιότητά της. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες το όργιο εξοπλισμών της ΝΔ, όπως είχε συμβεί παλιότερα και με του ΠΑΣΟΚ, με τις μίζες να κάνουν πάρτι.

Όσο για τους πανηγυρισμούς για τα «δώρα» των ΗΠΑ σε ορισμένα σκάφη, δύο C130 και θωρακισμένα οχήματα, είναι γνωστό πως αυτά προέρχονται από τη «σαβούρα» του πλεονάζοντος υλικού. Οι Αμερικάνοι ξεστοκάρουν, ενώ ο ελληνικός στρατός θα χρειαστεί μεγάλα ποσά για να κάνει λειτουργικά τα μέσα αυτά και ταυτόχρονα δένεται στις αμερικανικές προμήθειες.

-Ο υπερεξοπλισμός που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε αέρα, θάλασσα και στεριά είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εξυπηρέτηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κεφαλαίου και φέρνει νέους κινδύνους. Το ξεκαθάρισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος στην επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως «η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η συστράτευση με τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο αυξημένων ανταγωνισμών με τα αντίπαλα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ καπιταλιστικά μπλοκ, σε μια εποχή πολεμικών αναμετρήσεων από την Ουκρανία μέχρι την Μέση Ανατολή, εγείρει μεγάλες απειλές για τον λαό μας και τοποθετεί το ελληνικό κράτος όχι στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», αλλά συνένοχο σε βάρβαρους πολέμους και σφαγές, όπως του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Η ενεργή συμμετοχή με φρεγάτες και άλλα μέσα σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως στην Ερυθρά Θάλασσα, αυτό δείχνει.

Εξάλλου, στην ίδια επιστολή Μπλίνκεν ξεκαθαρίζεται πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για «τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία».

-Η πώληση των F35 στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την πώληση των F16 στην Τουρκία (επίσης με κόστος πολλά δισ. ευρώ), την ώρα που οι δύο κυβερνήσεις διακηρύσσουν πως βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων και «ήρεμων νερών», δείχνει πως ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει ξεπεραστεί, κρύβει κινδύνους για το μέλλον και αφαιρεί ζωτικούς πόρους από το παρόν. Ταυτόχρονα, φανερώνει πως οι ΗΠΑ βγάζουν κέρδος από τον ανταγωνισμό, ενισχύοντας επιπλέον και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

-Τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που έχουν βάλει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη σχέση στρατιωτικών δαπανών/ΑΕΠ, γίνονται για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που θέλει να αναβαθμίσει τη θέση του και να αρπάξει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την λεία της καπιταλιστικής μοιρασιάς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η αστική τάξη θέλει Ένοπλες Δυνάμεις που θα δίνουν το παρόν στην ευρύτερη περιοχή και θα συμμετέχουν στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όσα λέγονται για «υπεράσπιση των συνόρων» είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα να αγωνιστεί για την ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για το μπλοκάρισμα της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής σε επιθετικά σχέδια, για την ανατροπή της επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ.) που θέλουν την Ελλάδα «καλό στρατιώτη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στον αστικό ανταγωνισμό Ελλάδας και Τουρκίας. Η αντικαπιταλιστική και μαχόμενη Αριστερά πρέπει να συμβάλλει σε ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα, με ταξικό και διεθνιστικό χαρακτήρα.

Οι πολιτικοί στόχοι ενάντια στα F35, τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, συνολικά ενάντια στους εξοπλισμούς, ενάντια στην αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια σε κάθε εμπλοκή στους βάρβαρους πολέμους του κεφαλαίου, για την ειρήνη και την απελευθέρωση των λαών αποτελούν βασικές πλευρές των κινητοποιήσεων λαού και νεολαίας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Επιτροπή για την αντιπολεμική πάλη, 29/1/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου