ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Αποχαιρετισμός Του ΝΑΡ Στον Δημήτρη Λιβιεράτο

 
 
Έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 96 ετών ο Δημήτρης Λιβιεράτος, μια εμβληματική μορφή του εργατικού κινήματος με πλούσια δράση σε θυελλώδεις εποχές, αλλά και σημαντική συμβολή σαν ιστορικός και διανοούμενος. Ενταγμένος στο τροτσκιστικό ρεύμα, συμμετείχε για χρόνια σαν στέλεχος στην 4η Διεθνή και ήταν συνοδοιπόρος του Μιχάλη Ράπτη-Πάμπλο.

Εντάχθηκε στο ΕΑΜ από μαθητής και αναδείχτηκε σαν ο νεότερος σε ηλικία έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, ενώ συμμετείχε και στα Δεκεμβριανά του 1944. Το 1946 έλαβε μέρος στη δημιουργία του Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Για τους αγώνες του κρατήθηκε στην Μακρόνησο. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο είχε συμβάλει στη συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Συνδέσμου Νέων. Πήρε μέρος στην Αλγερινή Επανάσταση (1954-1962) συμβάλλοντας σε διεθνές δίκτυο εφοδιασμού της με όπλα. Είχε σημαντική συμβολή στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 σε σύγκρουση με τον εργοδοτικό-καθεστωτικό συνδικαλισμό μέσα από την Κίνηση των 115 σωματείων και άλλες πρωτοβουλίες. Στη διάρκεια της Χούντας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση μέσα από τις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ).

Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε στις διαδικασίες ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, οι στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας του οποίου οδήγησαν στην αποπομπή του μαζί με άλλους ήδη από το 1976.

Παρέμεινε ανένταχτος, αλλά στρατευμένος στην υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης και του σοσιαλισμού, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο έργο για την ιστορία του εργατικού κινήματος, σημαντική πτυχή του οποίου ήταν η ανάδειξη αγνοημένων στιγμών του.

Στήριξε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τα πρώτα της βήματα, συμβάλλοντας στη μετωπική συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Ο Δημήτρης Λιβιεράτος με την πλούσια δράση δεκαετιών, τη στράτευση και την προσήλωση στα ιδανικά μια άλλης κοινωνίας και το έργο του αφήνει μια πολύτιμη κληρονομιά.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής, τους οικείους και τους συντρόφους του.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 17/6/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου