ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Εργασιακά / Αυξήσεις 10,5% Για Τους Εργαζόμενους Στην Εστίαση

Τι περιλαμβάνει η νέα διετής κλαδική σύμβαση, πώς προστατεύεται το οκτάωρο και πώς αμείβεται η 6η ημέρα εργασίας

 

 

Η νέα διετής κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό, που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα από τους εργοδότες και το κλαδικό σωματείο, αποτελεί μια σημαντική αφετηρία για τη μισθολογική αναβάθμιση τουλάχιστον 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο. Και αυτό καθώς η νέα σύμβαση θα είναι διετής, με τις σωρευτικές αυξήσεις στους μισθούς να ανέρχονται στο 10,5%. Επίσης, στη νέα κλαδική σύμβαση περιλαμβάνεται και διάταξη, αφενός, για την προστασία της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, αφετέρου, για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων στην περίπτωση που κατά τις περιόδους αιχμής θα προβλέπεται εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Αναλυτικά, από την 1η Ιουνίου οι μισθοί των εργαζόμενων αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ έναν χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%. Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο, αφενός, προστατεύεται η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για εξαήμερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον. Στην πράξη, οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, εφόσον συμφωνηθεί να απασχολούνται κατά την έκτη ημέρα, θα λαμβάνουν έξτρα ημερομίσθιο, ενώ για εργασία επιπλέον των 48 ωρών θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

* Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.

* Για τον μάγειρα Α΄ ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.

* Για τον μάγειρα Β΄ και τον μάγειρα Γ΄ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.

* Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.

* Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.

* Οσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιρειών catering θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα. Έτσι, για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρους προβλέπεται επίδομα 5% επί του βασικού μισθού για κάθε τριετία. Το επίδομα γάμου διατηρείται στο 10% επί του βασικού μισθού. Αντίστοιχα και το επίδομα εποχικής απασχόλησης 10% επί του βασικού μισθού.
 

Στο ΑΣΕ η νέα σύμβαση


Οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και εργοδοτών συμφώνησαν να υπογράψουν άμεσα τα επιμέρους σημεία της νέας σύμβασης, με προοπτική να την προωθήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ώστε να κυρωθεί ως γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022. Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα υπογράφηκαν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας ζαχαρωδών, με σωρευτική αύξηση 5% μέχρι το τέλος του 2025, για όλες τις κατηγορίες εργαζόμενων, καθώς και στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας με αυξήσεις από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζόμενων, από 1ης Ιανουαρίου 2023 και έως το τέλος του 2024.
 

Να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική


Η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας (αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους) ανανεώθηκε με θετικό πρόσημο για τους συναδέλφους μας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, «συγκεκριμένα, στη νέα σύμβαση προβλέπεται:

* Αύξηση 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2014.

*Διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης, δηλαδή το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

* Διατήρηση όλων των επιδομάτων.

* Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.

Η Ομοσπονδία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική. Από τη μεριά μας θα πράξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».
 
 Ανδρέας Πετρόπουλος - Πηγή : Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου