ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Μαύρο Ποδαρικό : Χρονιά Ανατιμήσεων Το 2024 /// ΠΡΙΝ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (5.1.24)

Με νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής έρχονται αντιμέτωποι από τις πρώτες μέρες της νέες χρονιάς οι καταναλωτές. Οι τιμές των τροφίμων τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 4,6%, με αυτή την αύξηση να προστίθεται στις ανατιμήσεις του 2023 που ξεπέρασαν μεσοσταθμικά το 7,2%. Φρούτα και λαχανικά αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο ράλι ανόδου των τιμών. Οι κονσέρβες θα ανατιμηθούν κατά 14%, όσπρια και ρύζι από 10%, δημητριακά και αλλαντικά θα αυξηθούν κατά 8%. 

 

Όσο η ακρίβεια βαθαίνει, τόσο το «καρότσι» των αγορών αδειάζει, αφού οι καταναλωτές «κόβουν» ακόμα και από τα βασικά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ακόμα πως η Ελλάδα κερδίζει χρυσό μετάλλιο ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα. Ενώ οι τιμές που πωλούνται τα αγροτικά είδη μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 στις χώρες της ΕΕ κατά 9%, στην Ελλάδα αυξήθηκαν 22%. Αυξήσεις ωστόσο θα δουν οι πολίτες και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, στο οποίο μπαίνει καπέλο, καθώς ψαλιδίζεται η κρατική επιδότηση στα διυλιστήρια, από τα 20 στα 12 λεπτά το λίτρο (συν ΦΠΑ) και οι λιανικές τιμές εκτοξεύονται πάνω από 1,22 ευρώ ανά λίτρο για παραδόσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

 Ήδη από την 1η Ιανουαρίου βρίσκονται σε ισχύ οι κατά μέσο όρο αυξήσεις των διοδίων 7,6%, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρια χρόνια. Οι ανατιμήσεις ήδη «εξαφανίζουν» τα ψίχουλα του Market Pass, πριν καν αυτά καταβληθούν με το κοκτέιλ «καθηλωμένων μισθών» και αυξημένου κόστους διαβίωσης να γονατίζει τα νοικοκυριά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου