ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Εστίαση / Έτσι Στέρησαν Από 200.000 Εργαζόμενους Το Δώρο Χριστουγέννων

 Καταγγελίες αποκαλύπτουν τις νέες παράνομες πρακτικές εργοδοτών - Το κράτος κάνει τα στραβά μάτια - Προκλητικές καθυστερήσεις της ΔΥΠΑ στα επιδόματα εποχικών

Οι μισοί εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης δεν πήραν δώρο Χριστουγέννων με πρωτοφανείς δικαιολογίες και παράνομες πρακτικές των εργοδοτών που το κράτος δεν κινείται για να πατάξει, τόνισε μιλώντας στο Open o πρόεδρος της ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.

 

 

«Η συντριπτική πλειοψηφία» των εργαζομένων στην εστίαση δεν πήρε το δώρο Χριστουγέννων, «από το μικρό τυροπιττάδικο και το καφέ της γειτονιάς, μέχρι τη μεγαλύτερη αλυσίδα ταχυφαγείων ... Όχι γιατί τους είπε ο εργοδότης πως "δεν έχω, θα το δούμε μετά" ή "βάλτε λίγο πλάτη". "Δεν το δίνω" τους είπαν ... "Έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα" λένε σε άλλους. Όταν δεν είναι σωστά ενημερωμένος ο εργαζόμενος και δεν ξέρει τα δικαιώματά του, δυστυχώς αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις».

Οι καταγγελίες στην εστίαση φέτος είναι αντίστοιχες με «αυτές που έχουμε κάθε χρόνο, δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο ...από τους 400.000 εργαζόμενους στην εστίαση, σε όλη τη χώρα, με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει με τα Σωματεία και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, περίπου το 50% δεν έχει πάρει το δώρο Χριστουγέννων. Δηλαδή περίπου 200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση», τόνισε ο κ. Χότζογλου.

«Παλαιότερα είχαμε το φαινόμενο "πήγαινε στο ΑΤΜ, βγάλτο και δώστο μου". Αυτό το αντιμετωπίσαμε. Γίνανε 5-10 δημοσιοποιήσεις τέτοιων περιστατικών, πέσανε τα πρόστιμα. Τώρα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο», συνέχισε ο ίδιος. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «στο νησί της Αίγινας που έχει δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, δεν έχουν πάρει οι συνάδελφοί μου δώρο. Και όποιος από αυτά που λέω έχει αντίθετα στοιχεία, να έρθει να με διαψεύσει».

Σε ερώτηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά, καταγγέλλοντας το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας,  ο κ. Χόντζογλου σημείωσε ότι «δυστυχώς, δεν καταλήγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους την επόμενη ημέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν είσαι σε ένα νησί ή σε μια κλειστή κοινωνία είναι δύσκολο».

Οι συνδικαλιστές της εστίασης επίσης ανακάλυψαν φέτος ότι «βάζουν τους εργαζομένους να υπογράφουν χαρτιά, πως στο μισθό που παίρνουν κάθε μήνα είναι και η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων μέσα και η αναλογία του επιδόματος αδείας και η αναλογία του δώρου Πάσχα. Δεν είναι νόμιμα, δεν είναι σύννομα αυτά. Είναι 100% παράνομα. Έχω πολλές τέτοιες συμβάσεις», όπως υπογράμμισε.

Για το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, ο κ. Χότζογλου περιέγραψε περίπτωση εποχικού υπαλλήλου που απολύθηκε στις 30 Οκτωβρίου. «Έχει κάνει αίτηση στη ΔΥΠΑ 14 Νοεμβρίου, δεν έχει πάρει ακόμη, στις 5 Ιανουαρίου», στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. «Από τους τρεις μήνες που δικαιούμαστε, δεν έχουν πάρει ούτε έναν μήνα ακόμη», όπως τόνισε, «έπρεπε στην Ελλάδα 2.0 με ένα κλικ σε 5-10 ημέρες να γίνεται διασταύρωση στοιχείων και να παίρνουν το επίδομα ανεργίας, κάθε χρόνο οι ίδιοι είμαστε. Τι μας λέει η ΔΥΠΑ; Ότι θέλουν 45-60 ημέρες για τη διασταύρωση στοιχείων. Οι εποχικά εργαζόμενοι έκαναν γιορτές χωρίς εισόδημα».

«Προκαλώ τον Σπύρο Πρωτοψάλτη, τον διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ... να βγει να μας πει πόσες χιλιάδες δεν έχουν πάρει το επίδομα ανεργίας. Εμείς τα έχουμε τα στοιχεία. Πέρυσι είχαμε την ίδια κουβέντα και την ίδια εξέλιξη. Αναγκάστηκε και βγήκε σε τρεις ημέρες και ζήταγε συγνώμη, μιλώντας για υποστελέχωση».

Πηγή : Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου