ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

ΣΕΚ Πρόταση Για Την Ενωτική Παρέμβαση Της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Στις Περιφερειακές Και Δημοτικές Εκλογές

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτώβρη είναι μια πολιτική μάχη για να εκφραστεί μαζικά η εργατική και νεολαιίστικη οργή απέναντι στην ΝΔ και την ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Αυτό κάθε άλλο παρά θα γίνει αυτόματα όπως έδειξαν οι εκλογές του Μάη και του Ιούνη.

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιούνη έσβησε την οργή για τα εγκλήματα της και τώρα μπορεί να επιβάλει τα αντεργατικά της μέτρα χωρίς αντίσταση, με αποδυναμωμένη την αριστερά και τα συνδικάτα. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο!

Η αντικαπιταλιστική αριστερά, ενωτικά και αποφασιστικά, με την στήριξη στην εργατική και νεολαιίστικη αντίσταση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να ηττηθεί η ΝΔ και να ξεπεραστεί η πολιτική των συμβιβασμών της κοινοβουλευτικής αριστεράς που οδηγεί σε ήττες.

 

Η ΝΔ μπόρεσε να ανακάμψει μετά το ξέσπασμα της οργής των εκατομμυρίων που βρέθηκαν στην Γενική Απεργία το Μάρτη καταδικάζοντας τους δολοφόνους των Τεμπών μόνο και μόνο γιατί οι υποχωρήσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αριστεράς έδωσαν τα περιθώρια στην άρχουσα τάξη να ανασυνταχθεί. Ένα ολόκληρο σύστημα έριξε το βάρος του για να μην μετατραπεί η λαϊκή οργή σε ανατροπή της εγκληματικής κυβέρνησης στηρίζοντας λυσσαλέα τη ΝΔ.

Οι ηγεσίες της κοινοβουλευτικής αριστεράς αναδιπλώθηκαν ακόμη περισσότερο, θεώρησαν τη νίκη της ΝΔ δοσμένη και περιορίστηκαν σε υποσχέσεις για ισχυρή αντιπολίτευση μελλοντικά. Αυτό χάρισε τη νίκη στη ΝΔ και ανέβασε την αποχή σε πρωτοφανή επίπεδα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΝΔ με την εθνικιστική εκστρατεία κατά της μειονότητας στη Θράκη και με την στήριξη των δολοφονιών στα σύνορα, ακόμη και των 600 προσφύγων στη Πύλο, άνοιξε την πόρτα της Βουλής στον Κασιδιάρη, τη ΝΙΚΗ και τον Βελόπουλο.

Η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκινάει ήδη να ξεδιπλώσει τις επιθέσεις της ενάντια στην εργατική τάξη και την νεολαία, μετά τα ψέματα που πούλησε για αυξήσεις στους μισθούς και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι προτεραιότητες της ΝΔ είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και του νερού, το ξεπούλημα των Μουσείων και του πολιτισμού, οι μαζικές απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους, η διάλυση της δημόσιας παιδείας, η συνέχιση του πλιάτσικου των ιδιωτών στην ενέργεια, τις συγκοινωνίες, τα λιμάνια που κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Η επίθεση στους πρόσφυγες με την συγκάλυψη των εγκλημάτων στα σύνορα, πάει χέρι-χέρι με την κανονικοποίηση των φασιστών στη Βουλή. Αυτά ανοίγουν τα περιθώρια να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και να μπορέσουν να βγάλουν ξανά τάγματα εφόδου στις γειτονιές.

Η εργατική αντίσταση είναι αναγκαία γιατί οι επιθέσεις είναι ολόπλευρες: επίθεση στις γυναίκες με την κλιμάκωση του σεξισμού, με το Υπουργείο Οικογένειας να στελεχώνεται από τους αρνητές του δικαιώματος στην έκτρωση. Επίθεση στο δικαίωμα στην στέγαση με την ξετσίπωτη στήριξη των Τραπεζιτών για την αρπαγή της κατοικίας εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών. Καταστροφή του περιβάλλοντος με τις πράσινες μπίζνες και την τουριστικοποίηση να καταστρέφουν βουνά, θάλασσες, δάση, ρέματα και τους ελεύθερους χώρους στις γειτονιές για χάριν των κερδοσκόπων γης. Οι διεκδικήσεις για τις ΑΟΖ και τις εξορύξεις οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών και κλιμάκωση των ανταγωνισμών φέρνοντας τον εφιάλτη του πολέμου στην περιοχή.

Η εργατική αντίσταση μπορεί να ξεδιπλωθεί πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες που δώσαμε σε όλα αυτά τα μέτωπα και έφτασαν στη κορύφωση της τεράστιας πανεργατικής απεργίας στις 8 Μάρτη 2023

Η αριστερά της υποταγής του κινήματος στις κοινοβουλευτικές προτεραιότητες δεν ετοιμάζει τις μάχες, αντίθετα στρώνει το δρόμο για νέες ήττες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την χρεοκοπημένη συνταγή ήττας των βουλευτικών εκλογών, με προτάσεις διαχείρισης και με μέτωπα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φτάνοντάς ακόμη και σε στήριξη καραμπινάτων δεξιών όπως του Παχατουρίδη στο Περιστέρι! Το ΚΚΕ αρνείται την κλιμάκωση των αγώνων και την ριζοσπαστικοποίηση των αιτημάτων.

Όμως, ο κόσμος της Αριστεράς στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βρίσκεται συχνά σε αντίθεση με αυτές τις πολιτικές. Η ενωτική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί και πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να οργανωθεί η εργατική και νεολαιίστικη αντίσταση ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζει η ηττοπάθεια των ηγεσιών της κοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν υποτάσσεται σε λογικές διαχείρισης του τοπικού κράτους από την αριστερά αλλά είναι ευκαιρία για να συγκρουστούμε με τους περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που υπηρετούν τις πολιτικές της επιβολής των πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς που ανοίγουν το δρόμο για περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες για την φροντίδα για τους άστεγους, τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς, τις γυναίκες, τους ανάπηρους. Η εγκατάλειψη των παιδιών στα χέρια «φιλάνθρωπων» τύπου Κιβωτός του Κόσμου άνοιξε το δρόμο για τους Μίχους. Η σύγκρουση με τις αναπλάσεις για χάρη του κέρδους πάει χέρι-χέρι με την σύγκρουση με την αστυνομική καταστολή στις γειτονιές, τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και τον εκτοπισμό των φτωχών και των μεταναστών.

Είναι δύναμη για το κόσμο που παλεύει η στήριξη μιας εναλλακτικής εργατικής διεξόδου από το σφαγείο της πολυκρίσης του καπιταλισμού που μοιράζει φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό, σεξισμό και περιβαλλοντική καταστροφή. Χτίζουμε τον αγώνα για να επιβάλουμε την επανακρατικοποίηση των συγκοινωνιών, της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών και των αεροδρομίων κάτω από εργατικό έλεγχο, για ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, για δημόσια δωρεάν συγκοινωνία, παιδεία, υγεία, πρόνοια για όλους.

Το ΣΕΚ είχε πάρει πρωτοβουλίες για να υπάρχει ενιαία παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές προτείνουμε την κοινή ενωτική παρέμβαση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, του κόσμου της εργατικής αντίστασης και των κινημάτων, του κόσμου που αγανακτεί με τους συμβιβασμούς και το φρένο στους αγώνες. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων για συσκέψεις για να συζητήσουμε ανοικτά την οργάνωση αυτής της μάχης ενωτικά και αντικαπιταλιστικά!

Αθήνα, 29/6/2023

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου