ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Αποφάσεις Της ΠΓ Της ΛΑΕ - ΑΑ Για Το Μέτωπο Των Πυρκαγιών Και Τη Μάχη Των Αυτοδιοικητικών Εκλογών

 

Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά την Τετάρτη 19 Ιούλη με θέματα την πολιτική συγκυρία, το μέτωπο των καταστροφικών πυρκαγιών και την επερχόμενη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.


– Για το μέτωπο των πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές που κατακαίνε ολόκληρη τη χώρα επί ημέρες σε Λουτράκι- Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Κουβαρά, Πάνειο όρος, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ρόδο και Πελοπόννησο, έχουν ήδη σημάνει μια τεράστια καταστροφή για τους κατοίκους, αλλά και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον και το κλίμα. Δεκάδες σπίτια και ολόκληρες περιουσίες έχουν καταστραφεί, ενώ ανυπολόγιστη είναι η απώλεια ζώων και η αποσταθεροποίηση των οικοσυστημάτων στα οποία βασίζεται η επιβίωση μεγάλων πληθυσμών ζώων και πουλιών.

Η Αττική μετά από συνεχόμενες, τεράστιες πυρκαγιές που έχουν αφεθεί να καίνε μέχρι να σταματήσουν από φυσικά όρια, κινδυνεύει άμεσα με ερημοποίηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση του κλίματος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του μισού πληθυσμού της χώρας. Σε ολόκληρη τη χώρα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και δασών έχουν εξαφανιστεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού επιδείνωσε την ήδη δραματική κατάσταση της πυρόσβεσης/πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, αφήνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς επαρκείς πόρους, χωρίς στελέχωση και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Την ίδια ώρα αμύθητα ποσά κατευθύνονται στην καταστολή, την παρακολούθηση, τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνια και αποψίλωσαν όλες τις ζωτικές και κοινωνικά χρήσιμες υπηρεσίες.

Προέχει αυτήν την ώρα η μάχη με τις πυρκαγιές. Η Λαϊκή Ενότητα – ΑΑ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της να συνδράμουν στον αγώνα που δίνουν πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές, για την στήριξη των πυρόπληκτων και της προσπάθειας της πυροσβεστικής για την διάσωση ανθρώπων, ζώων και δασών.

Παράλληλα, η Λαϊκή Ενότητα – ΑΑ καλεί το λαό και την αριστερά σε συστράτευση για ένα παλλαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί, απολογισμό των καταστροφών και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων, γενναία ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, πυροπροστασίας και πυροσβεστικής υπηρεσίας με προσλήψεις, εξοπλισμό και μέσα, ενιαία υπηρεσία δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Αλλά και την πλήρη αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς μετατροπές της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε σε μαζικούς φορείς και όλες τις δυνάμεις της αριστεράς το επόμενο διάστημα μια σειρά από κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση των παραπάνω διεκδικήσεων.

– Για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Συζητήθηκε, επιπλέον, το ζήτημα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται σε ένα αρνητικό συσχετισμό, που αποτυπώθηκε και στις τελευταίες διπλές βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες η ΝΔ βγήκε ενισχυμένη, ενώ συνολικά αυξημένα είναι τα ποσοστά δεξιάς και η ακροδεξιάς. Η ΝΔ θα επιχειρήσει να μεταφέρει το ίδιο κλίμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να πετύχει την πλειοψηφική εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών της επιλογής της. Μέσα από τη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών και τον εξοβελισμό των δυνάμεων της αριστεράς, θέλουν να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο του κράτους, για να εντείνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, την καταλήστευση των δημόσιων πόρων, τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς λαϊκό έλεγχο και λογοδοσία.

Κίνδυνος που πρέπει, επίσης, να αποτραπεί είναι η ανάδειξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές φασιστικών και ακροδεξιών μορφωμάτων- συνεχιστών της καταδικασμένης εγκληματικής συμμορίας της ΧΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει ήδη φροντίσει να θέσει σε εφαρμογή τις νέες διατάξεις Βορίδη που νοθεύουν τη λαϊκή βούληση και την απλή αναλογική. Φέτος για πρώτη φορά θα ισχύσει το όριο εισόδου τουλάχιστον 3% σε δήμους και περιφέρειες, αντιδημοκρατικός περιορισμός που στοχεύει να υφαρπάξει καθεστωτικές πλειοψηφίες και να εξωθήσει από τα συμβούλια δυνάμεις αριστερές και αγωνιστικές.

Η Λαϊκή Ενότητα-ΑΑ εκτιμά ότι η πολιτικός συσχετισμός και το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, επιβάλλουν την ευρύτερη δυνατή εκλογική συνεργασία των δυνάμεων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων της συνεπούς Αριστεράς, για να ενισχυθούν οι εκπροσωπήσεις της αγωνιζόμενης αριστεράς σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Μόνο έτσι μπορούν να ενισχυθούν οι αγώνες σε τοπικό επίπεδο και να αποκαλύπτονται οι χειρισμοί των καθεστωτικών δυνάμεων πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι όποιες διαφωνίες δεν αποτελούν επαρκή λόγο για χωριστά και αποδυναμωμένα κατεβάσματα. Είναι εφικτό σήμερα να διαμορφωθούν εκλογικές συνεργασίες όλων των δυνάμεων της αριστεράς σε τοπικό επίπεδο που να συσπειρώνουν όλο τον αγωνιζόμενο χώρο της αριστεράς, ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αγωνιστές/ριες από το ΜέΡΑ25, τη Λαϊκή Ενότητα ΑΑ, μέχρι τις δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.


Από την πλευρά μας, θα συμβάλλουμε, σεβόμενοι την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία των αυτοδιοικητικών σχημάτων και παρατάξεων, στο να βρεθούν δρόμοι και διαδικασίες ώστε να γίνει εφικτή σε δήμους και περιφέρειες η ευρύτερη δυνατή συστράτευση και μια επιτυχημένη παρέμβαση της αριστεράς στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, για να στηριχτεί η φωνή των αγώνων και των κατοίκων απέναντι στις πολιτικές διάλυσης, φτωχοποίησης και καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου