ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

ΙΣΠΑΝΙΑ Η Telefónica Θα Απολύσει Πάνω Από 3.400 Εργαζομένους

Η διεύθυνση της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefónica ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έκλεισε συμφωνία με συνδικάτα για 3.420 απολύσεις εργαζομένων στην Ισπανία, για να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και ν' αυξήσει τα κέρδη της.

Η συμφωνία, κλείστηκε, σύμφωνα με την διεύθυνση της εταιρείας, με συνδικάτα, τα οποία βάζουν πλάτη στα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας.

Οι μειώσεις του προσωπικού θα γίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα αφορούν κατά κύριο λόγο υπαλλήλους ηλικίας 56 ετών και άνω που εργάζονται στην επιχείρηση τουλάχιστον 15 χρόνια, διευκρίνισε η διοίκηση της Telefónica σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Πρόκειται για εργαζόμενους που «κοστίζουν πιο ακριβά» στην εργοδοσία η οποία αφού τους «ξεζούμισε» τώρα τους πετά στον δρόμο της ανεργίας.

Μάλιστα προκλητικά η εταιρεία υπολογίζει πως το σχέδιο απολύσεων θα της εξοικονομήσει κέρδη που θα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 285 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας απασχολεί σήμερα περίπου 16.500 εργαζομένους στη χώρα της, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα το προσωπικό της ξεπερνά τους 100.000 ανθρώπους. Είναι παρούσα σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Αλλά εκτός των απολύσεων θα επέλθει χτύπημα και στους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του τσακίσματος των δικαιωμάτων τους από την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προκειμένου η εταιρεία να γίνει «πιο ευέλικτη και προετοιμασμένη για μελλοντικές προκλήσεις» στο ιδιαίτερα «ανταγωνιστικό» περιβάλλον σε «βαθιά αναδιάταξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Telefónica ανακοίνωσε επίσης χθες τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με τα συνδικάτα, με διάρκεια ως το 2026, που ενδέχεται να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος, στο πλαίσιο της «ψηφιακής μεταμόρφωσής» της.

Παράλληλα και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα των τηλεπικοινωνιών (ΒΤ, Vodafone) έχουν αναγγείλει την κατάργηση θέσεων εργασίας φέτος, για ν' αντιμετωπίσουν τον ολοένα και σκληρότερο ανταγωνισμό στην αγορά, όπως κυνικά ομολογούν.

(Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου