ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όχι Στα Ιδιωτικά ΑΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να περάσει «νύχτα» τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», κάνοντας το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Να μην το επιτρέψουμε!

Όλοι και όλες στη διαδηλώσεις την Πέμπτη 11 Γενάρη.


▪️Στην Αθήνα 12 στα Προπύλαια

▪️Στη Θεσσαλονίκη 12 στην Καμάρα

▪️και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας



Η ΛΑΕ –ΑΑ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων, της πανεπιστημιακής και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στην εξαγγελία του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων».

Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στην εκπαίδευση. Η συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, που ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου και την εμφάνιση των ιδρυμάτων ως «άντρων ανομίας», την υποχρηματοδότηση και την τεράστια έλλειψη σε εξοπλισμό, διδακτικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, την πανεπιστημιακή αστυνομία, κλιμακώνεται σήμερα με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια». Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε διεθνές επίπεδο, τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν πολύ υψηλότερο ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών σπουδάζει σε δημόσια ιδρύματα.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου κυριάρχησαν ως λογική, οδήγησαν σε ευρύτατους αποκλεισμούς των παιδιών των φτωχών οικογενειών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη μάστιγα των φοιτητοδανείων, στην εισαγωγή υπέρογκων διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια. Την ίδια λογική θέλει να εφαρμόσει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα κολλέγια των κάθε λογής αεριτζήδων σε μια νύχτα θα γίνουν «πανεπιστήμια», με ισότιμα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα, με «πελατεία» που θα τους εξασφαλίζει ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών κάθε χρόνο μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όσοι έχουν να πληρώσουν θα μπορούν να «αγοράζουν» ακαδημαϊκούς τίτλους, τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών που κατάφεραν, με κόπο και κόστος, να εισαχθούν στα πανεπιστήμια θα δουν την προσπάθειά τους να εξισώνεται με την πελατεία των ιδιωτικών. Θα ακολουθήσει η απαξίωση των πτυχίων και των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν και τα δίδακτρα.


Ταυτόχρονα, η «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων επιχειρείται να γίνει με μία συνταγματική εκτροπή. Κανένας νόμος δεν μπορεί να παρακάμψει τις ρητές απαγορεύσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η μετατροπή του Συντάγματος σε κενό γράμμα θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο και άλλα κατοχυρωμένα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλαζονικά και επικίνδυνα, επιχειρεί να χτυπήσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και να δώσει ένα μήνυμα ότι, ελλείψει αντιπολίτευσης, μπορεί ανεξέλεγκτα να κάνει ό,τι θέλει η ίδια και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που εκπροσωπεί.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οργανώνουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολών.

Όλοι και όλες να είμαστε εκεί. Η υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν πανεπιστημίου και ο φραγμός στην επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Το Γραφείο Τύπου 9.1.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου