ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΑΡ Για Την Διεξαγωγή Της Νατοϊκής Στρατιωτικής Άσκησης "Rammstein Flag"

                                                                

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση - γραφείο περιοχής Δυτικής Ελλάδας

Για την διεξαγωγή της νατοϊκής στρατιωτικής άσκησης "Rammstein Flag" στην Ανδραβίδα

 

Μπλόκο στους πολέμους του κεφαλαίου

Αντιπολεμικός-Διεθνιστικός αγώνας για την ήττα της πολεμικής προετοιμασίας

Η αεροπορική άσκηση "Ramstein Flag 24", που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024 με κέντρο την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που πρόκειται να διεξάγει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και ένα επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η άσκηση αυτή, με τη συμμετοχή 140 αεροσκαφών και 1500 ατόμων στρατιωτικού προσωπικού και την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων 12 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, μετατρέπει τη χώρα μας σε προγεφύρωμα των πολεμικών επιχειρήσεων, σε μια συγκυρία όπου οξύνονται επικίνδυνα οι πολεμικές συγκρούσεις και η στρατιωτική προετοιμασία στην Ευρώπη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς των δύο χωρών. Η επικίνδυνη κλιμάκωση με την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ αλλά και την έναρξη νέων πυραυλικών επιθέσεων από πλευράς της Ρωσίας σηματοδοτούν ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου αλλά και άμεσης εμπλοκής χωρών του ΝΑΤΟ να μεγαλώνει όσο παρατείνεται η σύγκρουση.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, με την συνέχιση της σφαγής στην λωρίδα της Γάζας αλλά και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν (δολοφονία Χανίγιε) δείχνουν την ξεκάθαρη επιδίωξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, με την ανοιχτή υποστήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, να ανάψει το φυτίλι ακόμη και μιας γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή.

Είναι αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της στρατιωτικοποίησης και της οικονομίας πολέμου που ακολουθούν οι χώρες της ΕΕ. Αφήνοντας τις δαπάνες για στρατιωτικούς σκοπούς εκτός των περιορισμών του νέου αντιλαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των κρατών μελών έχουν αυξηθεί κατά 15% την περίοδο 2022-2023, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ που συγκρίνονται μόνο με την εποχή του «ψυχρού πολέμου». Αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία, να έχουν υιοθετήσει φιλόδοξα σχέδια στρατιωτικοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο 2024 αυξήθηκαν από 10 σε 23 οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Κομμάτι του νέο πολεμικού δόγματος του ΝΑΤΟ είναι και η περαιτέρω μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στην περιοχή της Ευρώπης, όπως έχει αποφασιστεί στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Για την Ελλάδα οι πολεμικές δαπάνες απογειώθηκαν, φτάνοντας το 2023 τα 7,5 δισ. ευρώ και το 3,8% του ΑΕΠ, ενώ αναμένονται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο με τον νέο προϋπολογισμό του 2025. Την ίδια στιγμή η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ και οι επιλογές της κυβέρνησης, επιβάλλουν τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για 2,6 δις ευρώ επιπρόσθετες δαπάνες για την πολεμική προετοιμασία (αγορά φρεγάτας Belh@rra και αυξήσεις στην συνολική στρατιωτική δαπάνη) σε σύνολο 3,5 δις συνολικά επιπρόσθετων δαπανών στον προϋπολογισμό του 2025.

Ταυτόχρονα η πολεμική προετοιμασία συνδέεται και με την αναθέρμανση της πολεμικής βιομηχανίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν οι φωνές για την επένδυση πόρων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» στην πολεμική βιομηχανία (Μ. Ντράγκι), στο πλαίσιο της ενίσχυσης του «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου άμυνας και ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο η διεξαγωγή της άσκησης Rammstein Flag, αποτελεί σταθμό στην γενικότερη πολεμική προετοιμασία των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και μετέχει ενεργά σε κάθε τυχοδιωκτική επέμβαση, ακόμη και σε γενικευμένο πόλεμο, που θα αποφασίσουν να κηρύξουν οι σύμμαχοί της: ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Σχετικά δείγματα γραφής έχει ήδη δώσει, εξάλλου, όπως αποδεικνύει ο συστηματικός εξοπλισμός της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τα οποία επίσης έχουν αποκτηθεί δήθεν για να αντιμετωπιστεί η «τουρκική απειλή».

Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη στρατηγική, η απάντηση του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Η "Rammstein Flag 2024" δεν είναι μια απλή στρατιωτική άσκηση, αλλά μια προετοιμασία για μελλοντικές πολεμικές επεμβάσεις που θα πληρώσουν με το αίμα τους οι λαοί της περιοχής. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να μπλοκάρουν την πολεμική μηχανή, να πουν όχι στον πόλεμο, στους στρατιωτικές συμμαχίες και στους πολέμους του κεφαλαίου.

Τα συμφέροντα του λαού στους βρίσκονται στην άμεση απεμπλοκή από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, το κλείσιμο των βάσεων, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, την αντιπαράθεση με τον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Συνδέονται με την πάλη για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, ενάντια στην επιδίωξη του κεφαλαίου να φορτώσει το κόστος (και) των πολέμων στους λαούς.

Είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενός ισχυρού αντιπολεμικού κινήματος. Για να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, για άμεση απεμπλοκή του ελληνικού κράτους από τα σχέδια Ισραήλ και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που προωθούν τη γενίκευση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο αγώνας για την ανατροπή της φιλοπόλεμης κυβέρνησης και της πολιτικής της καθώς και η αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι αγώνας για την ίδια την επιβίωση του λαού μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα θύμα των πολεμικών ανταγωνισμών. Είναι επιτακτική η κλιμάκωση της αντιπολεμικής πάλης, με ειδική επιδίωξη τη διαμόρφωση μαζικού κινήματος και ενεργή συμμετοχή σωματείων, συλλόγων, μαζικών φορέων.

  • Να ακυρωθεί άμεσα η διεξαγωγή της άσκησης "Red Flag". ΄Να μην γίνει η Ανδραβίδα και κανένα στρατόπεδο πεδίο προετοιμασίας για τις επερχόμενες πολεμικές συγκρούσεις του κεφαλαίου.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή-συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα ιμπεριαλιστικά-πολεμικά σχέδια. Να κλείσουν οι βάσεις θανάτου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Έξω από το ΝΑΤΟ, όχι στον ευρωστρατό, έξω από την ΕΕ.
  • Να ακυρωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα – λεφτά για την υγεία, την παιδεία, τους ανέργους, τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για όπλα.
  • Κάτω η φιλοπόλεμη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αγώνας για ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική.
  • Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης ως τον τερματισμό της κατοχής και την κατάκτηση της ελευθερίας του!
  • Δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να αντιταχθούν στη διεξαγωγή της άσκησης "Rammstein Flag 24" και στην ανάπτυξη πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα πολεμικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ.

Το γραφείο περιοχής ΝΑΡ Δυτικής Ελλάδας

9/9/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου