Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία σε βάρος των απολυμένων και να διασφαλίσει το εισόδημα και την επιβίωση των οικογενειών τους.
«Η ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε περιθώριο», τονίζουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ σε ανακοίνωση τους, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι αντιπροσωπεία των ΔΣ θα βρεθεί την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Εργασίας, στις 10 π.μ. και στο υπουργείο Οικονομικών, στη 1 μ.μ.
Τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας τον αγώνα για την διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των απολυμένων, απαιτούν από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για κάθε μήνα που παραμένουν χωρίς εισόδημα, καθώς και την επίλυση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει από το επικίνδυνο μπάχαλο που άφησαν πίσω τους οι αποφάσεις της κυβέρνησης, η απόλυση των εργαζομένων και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.
«Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Εσείς μιλήσατε για ''εξασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων στις εργολαβίες''. Κλείσαμε δύο μήνες χωρίς εισόδημα, με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει ούτε το επίδομα ανεργίας. Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την ένταξη των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ στα αντίστοιχα προγράμματα», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
Περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί μετά τις απολύσεις, τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι «οι οικογένειες των απολυμένων και οι τοπικές κοινωνίες βουλιάζουν στην απόγνωση του χαμένου εισοδήματος. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι σχολές και οι δραστηριότητες των παιδιών έχουν ξεκινήσει. Τα δάνεια κοκκινίζουν, οι λογαριασμοί μένουν απλήρωτοι. Τα προγράμματα απασχόλησης για τους 55 ετών και άνω έχουν κολλήσει, ακόμη και αυτοί που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα, θα τους καταβληθεί μισθός τον Νοέμβριο».
Επισημαίνουν το απόλυτο «φιάσκο» στα σχέδια της κυβέρνησης και στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης, τις εξαγγελίες για «βιώσιμη λύση» και «διασφάλιση όλων των εργαζομένων» και τονίζουν ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, για ανάπτυξη της βιομηχανίας και μεταποίησης, για εξωστρέφεια κ.λπ.», η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο «της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία το προϊόν παραγωγής ήταν 100% εξαγώγιμο και προσφέρεται για μεταποίηση τεράστιας προστιθέμενης αξίας».
Σημειώνουν, επίσης, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας απέναντι σε ένα πιθανό βιομηχανικό «ατύχημα» και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της, αρνείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ίδια έχει προκαλέσει.
«Εξαντλώντας κάθε περιθώριο ουσιαστικού διαλόγου και επίλυσης των προβλημάτων, καλούμε τα υπουργεία να ορίσουν τους υπεύθυνους που θα μας ενημερώσουν και θα δεσμευτούν με συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα μας καταβάλουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα χαμένου εισοδήματος και πότε θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των συνολικών προβλημάτων», σημειώνουν τα σωματεία και προσθέτουν:
«Εμείς πρόταση για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την διασφάλιση όλων των εργαζομένων είχαμε και έχουμε. Η κυβέρνηση παρουσίασε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ ως "βιώσιμη λύση" και τα προγράμματα ως "εξασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ".
Έχει υποχρέωση να τηρήσει αυτά που η ίδια δεσμεύτηκε και εάν δεν μπορεί, έχει την υποχρέωση να μας πει ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτά που λέει.
Μετά την επίσκεψη των διοικητικών συμβουλίων στα αρμόδια υπουργεία, θα υπάρξουν Γενικές συνελεύσεις όπου συλλογικά θα εκτιμήσουμε τα τυχόν νέα δεδομένα και ανάλογα θα αποφασίσουμε.
Ο αγώνας για την επιβίωση των οικογενειών μας, για να μην μαραζώσει ο τόπος μας καθώς και για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζεται».
Πηγή : 902
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου