ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Iστορική Aπεργία Στην Boeing : Μεγαλύτερες Αυξήσεις Μισθών Ζητούν Οι Εργαζόμενοι

 Βοeing

Οι εργαζόμενοι μίλησαν - Ιστορική απεργία στην Boeing από τους συνδικαλιστές, που με 96% αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή του αεροπλάνου γιατί τους δίνουν 25% αντί για 40% αύξηση στους μισθούς

Νέα μεγαλειώδης συνδικαλιστική κινητοποίηση στις ΗΠΑ με την Boeing να «πονοκεφαλιάζει» από τις δυναμικές εξελίξεις στο στρατόπεδο των εργαζομένων, που ετοιμάζονται να απεργήσουν αφού απέρριψαν την πρόταση για νέα σύμβαση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 33.000 μηχανικών της εταιρίας στο Σιάτλ, που κατασκευάζουν τα αεροσκάφη 737, 777 και 767 της Boeing, ψήφισε να απεργήσει, αμέσως μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασή τους.

Οι εργαζόμενοι καλούνταν να ψηφίσουν για την πρώτη πλήρη εργασιακή σύμβασή τους εδώ και 16 χρόνια. Αυτή περιλάμβανε γενική αύξηση μισθών 25%, μπόνους 3.000 δολαρίων για την υπογραφή της σύμβασης και μια υπόσχεση να κατασκευαστεί στην περιοχή του Σιάτλ το επόμενο εμπορικό αεριωθούμενο, με την προϋπόθεση το πρόγραμμα κατασκευής του να αρχίσει μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι συνδικαλιστές της Boeing ψήφισαν σε ποσοστό 96% υπέρ της απεργίας και σε ποσοστό 94,6% υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας και ως εκ τούτου να σταματήσουν την παραγωγή. Πολλοί εργαζόμενοι τονίζουν το αρχικό αίτημα για μισθολογική αύξηση 40% και εκφράζοντας τη λύπη τους για την απώλεια ενός ετήσιου πριμ από την εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κλάδο.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία των εργαζομένων της εταιρείας από το 2008, παρότι η ηγεσία της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής (IAM) συνέστησε την Κυριακή να δεχθούν τα μέλη της τη σύμβαση. Βάσει των κανόνων της IAM τουλάχιστον τα 2/3 των συνδικαλισμένων έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ μιας απεργίας, ώστε 
αυτή να πραγματοποιηθεί και να απορριφθεί η σύμβαση.

Η μαζική κινητοποίηση έρχεται ενώ η Boeing βρίσκεται αντιμέτωπη με χρόνιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και αυξανόμενα χρέη και προσπαθεί να αυξήσει τις κατασκευές για να βελτιώσει την εικόνα της, αφού η φήμη της επλήγη μετά από μια σειρά ζητημάτων ποιότητας και ασφάλειας τα τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες εβδομάδες ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος Κέλι Όρτμπεργκ για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην εταιρεία. Την Τετάρτη έστειλε επιστολή στους εργαζομένους, καλώντας τους να εγκρίνουν τη συμφωνία. Μερικοί εργαζόμενοι ετοιμάζονταν ήδη εκείνη την ημέρα για διαμαρτυρία. Ένα μέλος του συνδικάτου έφυγε από συνάντηση την Τετάρτη κρατώντας κάτω από το χέρι της πλακάτ που έγραφε «Σε Απεργία Εναντίον της Boeing».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου