ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Κυβέρνηση Και «Δικαιοσύνη» Κοινό Κέντρο Συγκάλυψης Για Τις Υποκλοπές


Πηγή : marxismos

Στα τέλη Ιουλίου γνωστοποιήθηκε το προκλητικό πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών. Σε αυτό διατυπώθηκε το συμπέρασμα ότι οι παρακολουθήσεις των ίδιων προσώπων «νόμιμα» από την ΕΥΠ και παράνομα από τους σκιώδεις χρήστες του Predator δεν συνηγορούν στην ύπαρξη κάποιου κοινού κέντρου παρακολουθήσεων. Σε αυτή τη βάση, ακολούθως, απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη η ΕΥΠ και η κυβέρνηση, ενώ στα 4 άτομα που καταδεικνύονται ως οι «εγκέφαλοι» πίσω από το Predator απαγγέλθηκαν αστείας βαρύτητας κατηγορίες.

Ουσιαστικά ατιμώρητοι οι «εγκέφαλοι» του Predator


Τα επιχειρήματα του πορίσματος είναι τόσο διάτρητα νομικά αλλά και με βάση την κοινή λογική, ώστε μαρτυρούν την πρόθεση «ξεπλύματος» και συγκάλυψης με την πρώτη ματιά. Καταρχάς, είναι προκλητικά εξόφθαλμη η υποτίμηση των παράνομων παρακολούθησεων μέσω του Predator.

Ο αντεισαγγελέας κατηγορεί τα 4 άτομα στα οποία επιρρίπτει ευθύνες (στελέχη επιχειρήσεων που εμπλέκονται στην προμήθεια και χρήση του Predator) απλά για πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για το τηλεφωνικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να σημειώσει ότι το έγκλημά τους στις 114 από τις 116 περιπτώσεις «δεν ολοκληρώθηκε»(!) καθώς, υποτίθεται, μόνο δύο θύματα άνοιξαν τους κακόβουλους συνδέσμους που τους στάλθηκαν.

Ακόμα όμως και για τη διατύπωση αυτού του σχεδόν χιουμοριστικού επιχειρήματος υπήρξε αναγκαίο για τον αντεισαγγελέα να «παραλείψει» να καλέσει δεκάδες από τους ίδιους τους παθόντες για να επιβεβαιώσει ότι δεν άνοιξαν τον σύνδεσμο, με αποτέλεσμα ο ισχυρισμός του να «στηρίζεται» μόνο στη μη ύπαρξη δημόσιων τοποθετήσεών τους περί του αντιθέτου. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ακριβώς το αποτέλεσμα εκβιασμών προς ανθρώπους που άνοιξαν τον σύνδεσμο και έτσι επιτεύχθηκε η πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα τους!

Επιπρόσθετα, αυτή η παραπομπή μόνο για μικροκατηγορίες αγνοεί ένα πλήθος πολύ σοβαρότερων εγκλημάτων. Το νομικά σοβαρότερο είναι βέβαια αυτό της κατασκοπείας, αφού οι «πλημμεληματικές» και «μη ολοκληρωμένες»(;) παρακολουθήσεις αφορούσαν και πλήθος πολιτικών προσώπων και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης και του στρατού. Επιπρόσθετα, η δημιουργία ενός τέτοιου οργανωμένου δικτύου παρακολουθήσεων εξ ορισμού συνιστά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αγνοούνται και άλλα προφανή περαιτέρω εγκλήματα όπως η αντιποίηση δημόσιας αρχής – οι κακόβουλοι σύνδεσμοι εμφανίζονταν συχνά ως SMS του gov.gr για επικείμενα ραντεβού εμβολιασμού – κλπ.

Αθώα τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, «σύμπτωση» οι κοινές παρακολουθήσεις


Αυτό το πόρισμα συμπληρώνει από την πλευρά της αστικής «Δικαιοσύνης» την πολύμηνη απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης. Απαλλάσσει πλήρως τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη και «καθαγιάζει» τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ ως απόλυτα νόμιμες και ασύνδετες με τις παράνομες μέσω Predator.

Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ακόμη πιο προκλητικοί κι από εκείνους σχετικά με την «άτακτη» τετράδα του Predator. Το πόρισμα μαρτυρά μια έρευνα που δεν αποπειράθηκε στο ελάχιστο να ελέγξει τις αποκαλύψεις δεκάδων δημοσιευμάτων όπως αυτό στο «ΒΗΜΑ» στις 20/11/2024, σύμφωνα με τις οποίες οι «απαλλαχθέντες» Π. Κοντολέων (τότε Διοικητής της ΕΥΠ) και Γρ. Δημητριάδης (τότε Διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για την ΕΥΠ) είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις καθώς και επιχειρηματικές συναλλαγές με άτομα από την ένοχη τετράδα του Predator, συζητούσαν μαζί τους την προμήθεια του Predator και άλλων παρόμοιων λογισμικών για χρήση από την ΕΥΠ, ενώ οι δήθεν μεταξύ τους ασύνδετες παρακολουθήσεις από ΕΥΠ και Predator «στεγάζονταν» στο ίδιο κτίριο, σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγ. Παρασκευή!

Επιπρόσθετα, το συμπέρασμα του πορίσματος για μη ύπαρξη κοινού κέντρου παρακολουθήσεων με τις δύο μεθόδους δεν μπορεί να εξηγήσει πώς τα επίμαχα SMS που λάμβαναν οι στόχοι του Predator περιελέμβαναν συχνά συνδέσμους με προσωποποιημένο χαρακτήρα (επικείμενα ραντεβού εμβολιασμού), βασιμένο σε πληροφορίες που μόνο με πρότερη «νόμιμη» παρακολούθηση από την ΕΥΠ θα μπορούσαν να έχουν αποκτηθεί. Αντίστοιχα, δεν μπορούν να εξηγηθούν οι, διαπιστωμένες για πρόσωπα που έγιναν στόχοι και με τις δύο μεθόδους, διαδοχικές παρακολουθήσεις τους μέσω αυτών: το SMS του Predator στελνόταν στον στόχο όταν για οποιοδήποτε λόγο διακοπτόταν η «νόμιμη» παρακολούθησή του από την ΕΥΠ ή, αντίστροφα, μια «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ δρομολογούταν αφού ο στόχος είχε δεχθεί SMS του Predator χωρίς όμως να ανοίξει τον κακόβουλο σύνδεσμο.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια δυσώδη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται από κοινού η κυβέρνηση, βασικοί πυλώνες του αστικού κράτους – οι μυστικές υπηρεσίες, η Αστυνομία και πλέον και η Δικαιοσύνη – καθώς και μια σειρά «καινοτόμοι επιχειρηματίες». Αποτελεί γνήσια έκφραση της αντιδραστικής φύσης του καπιταλιστικού συστήματος, για την ανατροπή του οποίου πρέπει να παλέψουν οργανωμένα οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι και νέοι, που συγκριτικά με τους κάθε είδους «υψηλόβαθμους» αποτελούν σε πολλαπλάσια αναλογία τους στόχους των «νόμιμων» και των παράνομων παρακολουθήσεων.

Πάτροκλος Ψάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου