ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος Χωρικών Και Κοινωνική Επανάσταση

 


Κυκλοφορεί, σε τρίτη επανέκδοση, το βιβλίο του Θόδωρου Κουτσουμπού ΕΛΛΑΔΑ 1941 – 1945, Πόλεμος Χωρικών και Κοινωνική Επανάσταση, εκδόσεις Λοκομοτίβα.

 

H επανάσταση του 1941 – 1949, με κορυφαία στιγμή αλλά και σημείο καμπής την ένοπλη επανάσταση του Δεκέμβρη 1944 -τελευταία ένοπλη επανάσταση σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στη διάρκεια του ταραγμένου 20ού αιώνα- αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο πολιτικής, ιδεολογικής και, σε τελευταία ανάλυση, ταξικής αντιπαράθεσης. Το ταξικό ρήγμα που άνοιξε ο Κόκκινος Δεκέμβρης του ‘44 δεν λέει να κλείσει. Μετέπειτα κοινωνικές εκρήξεις, η αιματηρή εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και ο Δεκέμβρης του 2008, βαθαίνουν περαιτέρω το κοινωνικό ρήγμα.

Στο βιβλίο διερευνάται η κοινωνική δυναμική, οι υλικές συνθήκες και οι αλληλεπιδρώσες ταξικές αντιφάσεις που τον καιρό της τριπλής φασιστικής κατοχής της Ελλάδας προκάλεσαν έναν πρωτότυπο συνδυασμό μιας προλεταριακής σοσιαλιστικής επανάστασης με έναν ύστερο πόλεμο χωρικών – έναν πόλεμο χωρικών κομμουνιστικής κατεύθυνσης με την έννοια που μιλούσε ο Ένγκελς για τη Γερμανία του 1525. Στην απελευθερωμένη από το αντάρτικο Ελλάδα, στην Ελλάδα του βουνού, μια κοσμογονία συντελούνταν, μια βαθιά λαϊκή επανάσταση, που στηριγμένη στο επαναστατικό αντάρτικο δημιουργούσε εναλλακτικές μορφές εξουσίας. Λαϊκή αυτοδιοίκηση με αιρετούς και ανακλητούς αντιπροσώπους, λαϊκά δικαστήρια με εκλεγμένους δικαστές, χωρίς αστικό δίκαιο, δικηγόρους και κρατικούς δικαστές, καταλήψεις τσιφλικιών και συστηματικό κάψιμο υποθηκοφυλακείων, αμφισβητούσαν ευθέως την αστική ιδιοκτησία και εξουσία και έθεταν τα θεμέλια της νέας εξουσίας του αντάρτικου.

Ταυτόχρονα με την κοινωνική δυναμική της επαναστατικής διαδικασίας μελετώνται τα ιδεολογικά και πολιτικά “βραχυκυκλώματα” που προκάλεσαν την ήττα τής νικηφόρας επανάστασης. Σε παράρτημα του βιβλίου εξετάζεται κριτικά η θέση των αριστερών κριτικών του ΚΚΕ, των Ελλήνων τροτσκιστών τον καιρό της κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου