ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση;

Η πολυδιάστατη κρίση που συγκλονίζει ολόκληρο τον πλανήτη παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με τις θηριωδίες του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων. Η εθνοκάθαρση που προσπαθεί να επιβάλει ο Νετανιάχου στη Γάζα με την υποστήριξη των ΗΠΑ προκαλεί μια δεύτερη πολεμική ανάφλεξη δίπλα στον μακρόσυρτο πόλεμο στην Ουκρανία. Ακόμα και οι πιο συντηρητικοί αναλυτές ανατριχιάζουν μπροστά στις συνέπειες. 

Δίπλα στις ανθρωπιστικές καταστροφές με τους χιλιάδες, ήδη, νεκρούς, έρχεται να προστεθεί η προοπτική για μια απότομη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Στη θεωρία, τα ανεβασμένα επιτόκια καταπολεμούν τον πληθωρισμό, στην πράξη η άνοδος στις τιμές του πετρέλαιου και του φυσικού αέριου εξαιτίας των πολέμων φέρνει νέα εκτίναξη της ακρίβειας και κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον υπερχρεωμένο και συρρικνωμένο ελληνικό καπιταλισμό οι προοπτικές είναι άγριες. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις κάνει ακόμη πιο σκληρές για την εργατική τάξη με την εμπλοκή της στο πλευρό του Ισραήλ και με την δέσμευσή της να πληρώσουν οι εργάτες τα σπασμένα της κρίσης. Ήδη όλα τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού χάρη στην αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ εξαιτίας του πληθωρισμού πηγαίνουν κατευθείαν στην πληρωμή των τοκοχρεωλύσιων στους τραπεζίτες. Μια διευρυμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να κάνει αυτή την προοπτική εφιαλτική.

 

Εγκλήματα

Κι όμως, ο Μητσοτάκης πήγε στο Κάιρο να διακηρύξει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και αμέσως μετά πήγε στο Ισραήλ και αγκάλιασε τον σφαγέα Νετανιάχου ενώ παράλληλα δίνει στις ΗΠΑ και την Ελευσίνα εκτός από τη Σούδα. Όσες υποκριτικές δηλώσεις και αν κάνει ότι θα ήθελε να είναι «περιορισμένη η ανθρωπιστική καταστροφή», είναι συνένοχος για τα εγκλήματα και την εφιαλτική κλιμάκωση της καταστροφικής κρίσης.

Η ανατροπή της κυβέρνησης για να ξεφύγουμε από αυτή την προοπτική είναι επείγουσα ανάγκη. Και είναι εφικτή. Η κυβέρνηση βγήκε πολιτικά αποδυναμωμένη από τις εκλογές στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Υπάρχει τεράστια μαζική οργή. Το «μαύρισμα» των Μπακογιάννηδων έδωσε μόνο μια γεύση από τις διαστάσεις που έχει η αγανάκτηση. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Παρά τη θηριώδη προπαγάνδα με τα ψέματα που εξωραϊζουν το Ισραήλ, η εργατική τάξη και η νεολαία βγαίνει στους δρόμους και εδώ όπως και σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος διψάει για μια Αριστερά που θα οδηγήσει την οργή του στη νίκη.

Σε αυτήν ακριβώς την συγκυρία, η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει τα αδιέξοδα της «κυβερνώσας αριστεράς». Ο Κασσελάκης έβγαλε το πριόνι και διαγράφει στελέχη το ένα μετά το άλλο. Αυτοπροβάλλεται ως ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος που «έφερε χιλιάδες νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ» και διώχνει χιλιάδες με κάθε νέα του κίνηση, είτε με τη νεοφιλελεύθερη ομιλία του στον ΣΕΒ, είτε με τις διαγραφές ακόμα και αυτών που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία μόλις πρόσφατα.

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στα πρόσωπα. Ο Κασσελάκης προσωποποιεί τη στρατηγική της δεξιάς προσαρμογής που υποτίθεται ότι είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για να γίνει η αριστερά «κυβερνώσα». Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει πόσο αναγκαία είναι η εναλλακτική στρατηγική του επαναστατικού δρόμου. Καθώς φτάνουμε στα πενηντάχρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, η επιλογή Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση γράφεται ξανά με μεγάλα γράμματα μπροστά μας. Είναι καιρός να αρπάξουμε το μήνυμα και να στρατευτούμε μαζικά στην επαναστατική αριστερά της ανατροπής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου