ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

16/10/23 - Μετά Τον Δεύτερο Γύρο Των Τοπικών Εκλογών : Με Νέα Ορμή Στον Αγώνα Για Την Ανατροπή Της Μαύρης Κυβέρνησης, Με Την Αντικαπιταλιστική Αριστερά Μπροστά

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες σήμανε μια ηχηρή ήττα για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνησή της. Τα αποτελέσματα είναι τόσο τρανταχτά, με πρώτη την αποτυχία Μπακογιάννη στην Αθήνα, ώστε κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ήττα της Δεξιάς. Ακόμη και ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν μια «δύσκολη μέρα» για τη ΝΔ. Ανοίγεται μπροστά μας η προοπτική να κάνουμε ακόμη πιο δύσκολες τις μέρες που έρχονται για τους διαχειριστές της πιο βάρβαρης πολυκρίσης του καπιταλισμού, για την κυβέρνηση που θέλει να φορτώνει όλα τα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Το χαστούκι για τη Νέα Δημοκρατία έγινε πιο ηχηρό, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα προεξοφλούσε ότι «ο χάρτης βάφτηκε μπλε», ζούμε το «τέλος της Αριστεράς» και «δεν υπάρχει εναλλακτική». Όλα αυτά αποδείχθηκαν λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς την οργή του κόσμου για τα αίσχη του κάθε Μπακογιάννη. Η καλπονοθευτική νομοθεσία του Βορίδη δεν στάθηκε ικανή να σώσει τον γόνο της οικογένειας Μητσοτάκη που ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο με «πρωτοφανή» ανατροπή της μεγαλύτερης ψαλλίδας του πρώτου γύρου. Και αντίστοιχη δυναμική καταγράφηκε στις πιο πολλές αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου.

Μάταια τα φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της ήττας με δικαιολογίες τραβηγμένες από τα μαλλιά. Οι υποψήφιοι της ΝΔ ηττήθηκαν από «ετερόκλητες συμμαχίες», λέει ένα μοτίβο. Όμως, οι πολιτικές ανεπάρκειες της αντιπολίτευσης είναι αυτές ακριβώς που υπογραμμίζουν το ρόλο της μαζικής αγανάκτησης ενάντια στην κυβέρνηση των καταστροφών. Το ρεύμα ήρθε από τα κάτω και παρέσειρε ακόμα και ηγεσίες που δεν πίστευαν ότι μπορεί να νικήσει. Η απεργία στα Νοσοκομεία την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, ανάμεσα στους δυο γύρους, και τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη την Παρασκευή και το Σάββατο έδωσαν χειροπιαστή ώθηση σε αυτή τη δυναμική.

Μια άλλη φτηνή δικαιολογία επικαλείται κάποιες «αλλαζονικές φωνές» που προκάλεσαν τον κόσμο, όπως ο Γεωργιάδης που απειλούσε το δήμαρχο στο Χαλάνδρι ότι θα χάσει κονδύλια γιατί είναι ...ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όμως αυτές οι «αλλαζονικές φωνές» είναι στα υπουργεία και οι προκλήσεις τους δεν είναι φραστικές, είναι άγριες καθημερινές αντεργατικές επιθέσεις που ξεσηκώνουν την εργατική οργή και αντίσταση.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου φέρνουν στο προσκήνιο την πολιτική κρίση μιας κυβέρνησης που έχει να διαχειριστεί χειρότερες και όχι μικρότερες κρίσεις, ετοιμάζοντας χειρότερες αντεργατικές επιθέσεις. Στην οικονομία, έρχονται νέες πιέσεις για σκληρές περικοπές για να βγουν «πρωτογενή πλεονάσματα». Ακόμα και τις μέρες των εκλογών η κυβέρνηση μαγείρευε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που απειλεί να φορολογήσει ακόμα και το περικομένο εφάπαξ των συντάξεων! Στη Μέση Ανατολή, ο Μητσοτάκης στέλνει φρεγάτες στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ την ώρα που οι σφαγείς των Παλαιστινίων απειλούν να τινάξουν όλη την περιοχή στον αέρα. Στα σύνορα, ο ρατσισμός ενάντια στα νέα κύματα προσφύγων κορυφώνεται από μια κυβέρνηση που κουβαλάει στο λαιμό της το έγκλημα στην Πύλο.

Η αντίσταση σε αυτές τις επιθέσεις παίρνει νέα ορμή μετά την κυβερνητική ήττα στις κάλπες του δεύτερου γύρου και ανοίγει νέες προκλήσεις για την Αριστερά. Ποιος θα στηρίξει τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας; Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τη δεξιά πορεία που συρρίκνωσε τα κόμματά τους. Όσες φορές και να επικαλεστούν τον Ανδρέα Παπανδρέου, είτε ο Ανδρουλάκης, είτε ο Κασελάκης, είτε και οι δυο μαζί, οι πολιτικές τους βρισκόνται σήμερα πιο δεξιά ακόμη και από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Τους απασχολούν από τώρα οι κάλπες των Ευρωεκλογών και όχι οι απεργίες και οι αγώνες μας.

Αυτό το κενό δεν καλύπτεται από τις εκλογικές επιτυχίες της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς η ηγεσία του ΚΚΕ επιμένει στη γραμμή των «αρνητικών συσχετισμών» και βάζει φρένο στη δυναμική της λαϊκής αγανάκτησης. Ευτυχώς, χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες δεν εφάρμοσαν τη γραμμή για «άκυρο ή λευκό» στο δεύτερο γύρο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αριστερή πολιτικοποίηση έχει δυναμική πέρα από τα όρια της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα χαιρετίζει τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έδωσαν τη δική τους συμβολή στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο. Οι χιλιάδες ψηφοφόροι της Ανατρεπτικής Συμμαχίας στην Αθήνα βοήθησαν στην ήττα του Μπακογιάννη και αυτό δεν μπορεί να το σβήσει κανένας. Μαζί δώσαμε και αυτή τη μάχη και έτσι θα συνεχίσουμε. Μπαίνουμε μπροστά στους αγώνες για την ανατροπή της μισητής κυβέρνησης, παλεύουμε ενωτικά με όλο τον κόσμο που αντιστέκεται και δείχνουμε στην πράξη την προοπτική να γίνει η ανατροπή αντικαπιταλιστική.

Έχουμε άμεσα βήματα μπροστά μας σε αυτή την κατεύθυνση. Στηρίζουμε την Παλαιστινιακή αντίσταση και με τα συλλαητήρια στους δρόμους και με γύρο εκδηλώσεων για το δίκιο του αγώνα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Ριχνόμαστε στη μάχη για απεργιακή κλιμάκωση για να σώσουμε Υγεία, Παιδεία, μισθούς και συντάξεις από τα νύχια των Χατζηδάκηδων και των Γεωργιάδηδων. Και οργανώνουμε παντού εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, γιατί ο μόνος δρόμος εξακολουθεί να είναι ο δρόμος του Νοέμβρη, ο επαναστατικός.

16 Οκτώβρη 2023
Η ΚΕ του ΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου