Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο ζήτησαν συλλογικοί φορείς, σωματεία, συλλογικότητες και κόμματα στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας
Στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας από το Ηράκλειο μέχρι τη Θεσσαλονίκη κι από μέχρι την Πάτρα μέχρι την Καβάλα βγήκαν πολίτες της χώρας εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο εργασιακό έκτρωμα, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που -μεταξύ άλλων- επεκτείνει την κατάργηση του 40ώρου και της κυριακάτικης αργίας, θεσπίζει εργασία σε δύο εργοδότες με συνολική διάρκεια ως 13 ώρες και νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, όπως η σύμβαση κατά παραγγελία, αφήνει πολλά περιθώρια για τη λογική των συμβάσεων «μηδενικών ωρών», διευκολύνει τις απολύσεις και ποινικοποιεί την απεργία.
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και απαίτησαν δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίες κι αυξήσεις μισθών.
«Θέλουμε τον κλεμμένο μας χρόνο πίσω», «το 8ωρο ήταν και θα είναι κατάκτηση των εργατών», «τα αφεντικά πνίγονται στα κέρδη κι ο λαός στις λάσπες», «καμία ανοχή στην ανάπτυξή τους» έγραφαν στα πανό.
Μαζική ήταν η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, παρά τη δυσκολία μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που επίσης συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.
Δεκτοί με χειροκροτήματα έγιναν άνδρες και γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, που σήκωσαν πανό τα οποία έγραφαν: «Μας λες πως αντιβαίνει κάθε λογική και αφήνεις την Ελλάδα να καεί και πνιγεί» και «Eμείς για τον πολίτη δίνουμε την ψυχή μας και εσάς ούτε που καίγεται καρφί για τη ζωή μας».
Οι εποχικοί πυροσβέστες έφτασαν έξω από τη Βουλή προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με αιτήματά τους, ενώ νωρίτερα βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος έγινε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων σωματείων. «Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι» τονίζουν χαρακτηριστικά. Δυναμικό «παρών» έδωσαν επίσης εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδοίκηση.
Στη διαμαρτυρία στο κέντρο της πρωτεύουσας συμμετείχαν ακόμα βουλευτές και πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στις κινητοποιήσεις καλούσαν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, μεγάλα Εργατικά Κέντρα, συλλογικοί φορείς, συνδικάτα και Ομοσπονδίες εργαζομένων, ενώ αλγεινή εντύπωση -όχι όμως έκπληξη- προκαλεί η απουσία της ΓΣΕΕ προκαλώντας πυρά περί απεργοσπασίας.
Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης την περίφημη τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, καθώς τελικά το ποσοστό ανεργίας θα κρίνει την προσαύξηση 10% της πρώτης τριετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου